Innovatie in de bouw: begin met het juiste team

25-01-2021

5 minuten

Jan-Willem

Hou je vast. De bouwsector staat op het punt om drastisch te veranderen. De afgelopen jaren zien we steeds vaker innovatieve digitale toepassingen in de bouw- en installatiesector. ProRail was één van de eersten die big data en AI inzette ten behoeve van predictive maintenance. Hiermee voorspelt de spoorwegorganisatie wanneer er onderhoud moet worden gepleegd aan het spoor. Mondjesmaat wordt ondertussen ook steeds meer gebruikgemaakt van VR (Virtual Reality) en AR (Augmented Reality) om bijvoorbeeld door een nog te bouwen constructie te lopen: baanbrekende innovaties. Maar nu staan we op een kantelpunt. Alles wat de afgelopen jaren baanbrekend was, wordt de nieuwe standaard: de bouw moet gaan innoveren en digitaliseren.
Drone innovatie in de bouw

Nu al zit er in elke grote tender of aanbesteding die wordt uitgeschreven een digitaal element. Toepassingen als BIM (Building Information Modeling), Digital twins en de hololens gaan de nieuwe standaard bepalen in de bouw- en installatiesector. Om niet achter te raken moet je innoveren, meegaan met de techniek.

Bovendien levert het enorme voordelen op, zoals bij ProRail, dat miljoenen bespaart aan spoorinspectie- en onderhoud door spoordefecten vooraf te voorspellen. 

Maar zo’n miljoenenbesparende innovatie als die van ProRail komt niet uit de lucht vallen. Het begint met data. Bouw- en installatiebedrijven hebben vaak ontzettend veel data. Steeds meer apparaten leveren data en moderne computers stellen ons in staat om grote hoeveelheden data te analyseren. Daarnaast komt er ook steeds meer data uit bouwelementen. Zo worden bij de renovatie van de afsluitdijk bijvoorbeeld duizenden microchips in betonblokken gestopt, die data opleveren om onderhoud te vergemakkelijken. 

De tweede stap is het inzichtelijk en visueel maken van die data. Bijvoorbeeld in een dashboard of een digital twin: een digitale kopie van de constructie. Zodat je de constructie altijd digitaal kunt nalopen om onderhoud te vergemakkelijken. Je hebt dan IT’ers nodig: digitale bouwvakkers die de data omvormen tot een app waar je zo jouw constructie kunt volgen. Maar de klassieke fout is om deze digitale bouwvakkers te zoeken op je IT-afdeling! Hoe dat precies zit lees je in de volgende alinea.

Run the company vs change the company

IT-afdelingen zijn goud waard. Ze zorgen ervoor dat alle systemen werken, met elkaar kunnen praten en overal beschikbaar zijn. Is er een storing? Dan verhelpen ze die. Is er een bug? Dan is die zo gefixt. Eén van de succesfactoren voor hun werk: standaardisatie. Door werkwijzen en techniek te standaardiseren werkt alles zoals het moet werken.

Innoveren en digitaliseren is echter een heel andere tak van sport.
Stel dat je die digital twin wilt bouwen. En stel dat je daar ook alvast doorheen zou willen lopen, met een soort AR-oplossing. Een IT-afdeling zal hooguit het best mogelijke bouwen in de gebruikelijke technische mogelijkheden. Maar daar gaat het al mis. Als je denkt vanuit de techniek kom je nooit tot een prettig werkend eindproduct. Daarvoor moet je denken vanuit de eindgebruiker, Design Thinking toepassen en een MVP agile ontwikkelen.

In gewone taal betekent dit dat je het probleem uitgebreid onderzoekt en test totdat de beste ideeën overblijven. De ideeën werk je vervolgens efficiënt en flexibel uit zodat je snel een werkend product hebt dat je in de markt kunt testen en door ontwikkelen.

En misschien kom je er bij het bouwen van een prototype wel achter dat je beter een heel andere programmeertaal kunt gebruiken dan je in eerste instantie dacht.

Je snapt het al: voor technische innovatie heb je heel ander gereedschap nodig dan de IT-afdeling in huis heeft.

Oftewel: Om de organisatie te veranderen heb je andere tools nodig dan om de organisatie te runnen.

Tech-innovatieteams

Om de organisatie te veranderen met technische innovatie, moet je verder kijken dan de IT-afdeling. Je hebt het dan veel meer over een innovatieteam dan over een klassiek IT-team. Een innovatieteam met uiteraard technische bagage, maar ook met kennis van innovatiemethodieken en de juiste soft skills.

Maar nog belangrijker: het is een divers en complementair team. Met Bouwkundigen, Back-end developers, front-end developers, UX specialisten en creatievelingen. Hoe meer diversiteit, hoe groter de kans dat de oplossing vernieuwend is en voor zoveel mogelijk mensen prettig werkt. Door teams slim samen te stellen op basis van persoonlijkheden en achtergronden, vullen de teamleden elkaar ultiem aan en versterken ze elkaar.

Meer weten over diversiteit in teams? 

ONTDEK MEER

Innoveren met jong talent

Je moet dus aan de slag met digitalisering. Omdat de klant het wil, om geld te besparen of om voorop te lopen in de markt. Je verzamelt data en adopteert nieuwe technieken. Maar hoe vind je de juiste mensen die jou helpen innoveren? De IT-afdeling is niet gemaakt voor innovatie en ervaren innovatieteams kosten de absolute hoofdprijs. Bovendien blijf je dan altijd afhankelijk van kennis van buitenaf. Young_Coders heeft een oplossing die je organisatie op lange termijn helpt innoveren.

Wij merken dat jonge talenten die graag de IT in willen uitstekende innovators zijn. Ze hebben namelijk nog geen IT-achtergrond, waardoor ze niet vast zitten in technische denkpatronen en programmeertalen. Deze technische onbevangenheid stelt ze in staat om een frisse wind te laten waaien door organisaties. Daarnaast nemen ze ontzettend veel toegevoegde waarde mee vanuit hun diverse studieachtergronden. De technische kennis leren wij ze. Want iedereen kan leren coderen. We zetten deze innovatieve talenten bij elkaar in een complementair team en leiden ze op voor organisaties die vooruit willen.

Benieuwd of een tech innovatieteam wat voor jouw organisatie is?

Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking.

 CONTACT

Jan-Willem

Jan-Willem

Jan-Willem is een ervaren developer en co-founder van Young_Coders. Hij schrijft o.a. over de IT-arbeidsmarkt, programmeren en scrum.