fbpx

De strijd om talent

Door de steeds verder aantrekkende economie en de verregaande digitalisering van onze samenleving groeit de banenmarkt binnen de IT-sector enorm. De reden is ook overduidelijk: IT is binnen geen enkele organisatie meer weg te denken. We zijn overal verbonden met elkaar en willen snelle, digitale dienstverlening. Dat betekent dat er ook afdoende mensen (lees:talent) moeten zijn die deze systemen bedenken, ontwikkelen, testen en onderhouden.

Echter schaalt het onderwijs binnen Nederland niet snel genoeg mee om in deze vraag te voorzien. Ook lopen de diverse IT-gerelateerde studies vaak niet meer in pas met het bedrijfsleven en de veeleisende samenleving. Wat je leert op school is vaak al verouderd en niet meer toepasbaar. Deze trend werd al in 2014 gesignaleerd, maar er is nog steeds te weinig mee gedaan. Daar komt ook nog bij dat de afgestudeerd jong talent veelal direct in dienst worden genomen door corporates en buitenlandse bedrijven of ze beginnen voor zichzelf. De vijver is klein en wordt overbevist.

Inhuur geen oplossing meer

Inhuur van ZZP’ers of op detacheringsbasis IT-ers inhuren bij grote IT-concerns blijkt voor veel organisaties niet meer de oplossing. Inhuur is duur, met name voor specialistische rollen en ervaren ontwikkelaars waarbij uurtarieven snel kunnen oplopen naar ruim boven de € 100,-.

Ook biedt een ingehuurde kracht niet altijd borging van kennis en kunde in de organisatie. Als het project klaar is, vliegen ze uit en bij een vervolg of onderhoud is de kennis niet meer ad-hoc beschikbaar. Dit brengt een gedegen bedrijfsrisico met zich mee. Zeker in tijden waarbij beveiliging en privacy een hot topic zijn. Vaak wil je de kennis van de systemen intern beleggen.

Als IT talent niet meer te vinden is, dan moet je ze creëren!

Als de vijver is leeggevist is er een slimme optie om te overwegen als organisatie: Leg je eigen vijver aan (je eigen “talent pool”), ga op zoek naar talent en leidt ze op tot IT-er. Er zijn al organisaties die een eigen kweekvijver proberen in te richten, maar zij lopen veelal tegen dezelfde problemen aan:

  • Werving en selectie van de juiste kandidaten blijft lastig
  • Opleiding en begeleiding is te tijdrovend en te kostbaar
  • Een mismatch is vaak een dure aangelegenheid

Young Coders ondersteunt organisaties met het opzetten van deze kweekvijvers. Wij richten ons op de potentie van een kandidaat en dragen zorg voor een passende IT-opleiding, volledig in lijn met de “technology stack” die gebruikt wordt bij de opdrachtgever. Wij borgen talent binnen uw organisatie en zorgen voor continuïteit.

Een kweekvijver uitbesteden, dat is enorm kostbaar! Of toch niet?

Het uitbesteden heeft natuurlijk veel voordelen, maar is het ook niet ontzettend kostbaar? Als we beide facetten naast elkaar zetten, geeft dit een interessant beeld ten opzichte van eigen werving.

Als de organisatie zelf gaat werven liggen de wervingskosten behoorlijk uit elkaar. Een gemiddeld wervingstraject door de eigen organisatie kost gemiddeld zo’n € 4.000,- waarbij de vacature gemiddeld 59 dagen open staat (volgens de Recruitment Kengetallen-monitor). Bij het uitbesteden van de werving & selectieprocedure wat vaak voorkomt wordt er gemiddeld 20{a8c87629f63459c2dc366d18317a6d252d991efd314e45b4e8c24e16e0c30755} van het bruto jaarsalaris gerekend (tussen de € 7.000 – € 8.000).

Grote kanttekening bij beide gevallen is, is dat de nieuwe werknemer vaak de eerste drie maanden slechts 25{a8c87629f63459c2dc366d18317a6d252d991efd314e45b4e8c24e16e0c30755} productief is en dat een mismatch voor een functie het bedrijf al snel € 40.000,- kan kosten (bron: TeamWork Productions: The war on talent). Ook straalt een mismatch negatief af op het overige personeel en zal het gehele recruitment proces weer opnieuw moeten worden opgestart. Het is dus juist belangrijk om, in een krappe arbeidsmarkt, tijd, geld en energie te steken in het recruitmentproces, maar wel met het oog op de kwaliteit van de kandidaat en liefst risicomijdend.

Risicobeperkend

Hoe zit het dan met het risico van een mismatch? Young Coders draagt zorg voor, en is verantwoordelijk voor de juiste match. Uiteraard moet de basis van elke kandidaat goed zijn: Het juiste opleidingsniveau. Maar daarna kijken wij zeer scherp naar de match op bedrijfscultuur, persoonlijkheid en soft-skills. Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen met een goed stel hersenen en de juiste motivatie goed kan werken binnen de IT, maar elke organisatie heeft zijn eigen cultuur waarin de kandidaat wel moet passen. De technische opleiding is dan vaak vanzelfsprekend. Mochten wij tijdens de eerste maand van de opleiding zien dat het toch niet “gaat”, dan stellen wij onze opdrachtgever op de hoogte en laten we de kandidaat gaan. Als de kandidaat na de eerste maand eenmaal bij onze opdrachtgever aan het werk is, en binnen 3 maanden na aanvang van het traineeship werkt het niet? Dan krijgt onze opdrachtgever het opleidingsgeld terug en kunnen wij een vervanger regelen.

Meer weten?

Meer informatie voor opdrachtgevers

Young Coders Academy

Over Young Coders