fbpx

De historie van de Young Coders mascotte onthuld

Vaak krijgen we de vraag wat dat jongetje in onze diverse uitingen nou precies voor betekenis heeft| Het jongetje dat je wellicht op onze Facebook-, Linkedin- of Twitterpagina hebt gezien. Het jongetje, verkleed als een uitvinder met zijn vingertje omhoog alsof hij een groot “Eureka!” moment beleefd.

Dit jongetje heeft alles te maken met de filosofie achter Young Coders. Vanaf jongs af aan is de mens uitermate nieuwsgierig, leergierig en ondernemend. Dat zijn ook de juiste kenmerken van een Young Coder. Onze jonge onderzoeker straalt deze competenties uit als geen ander. Speels, creatief, ondernemend en slim!

Te veel reguleren remt af

Deze kenmerken worden helaas op school al snel afgeremd of te veel gereguleerd. We vertellen kinderen op de basisschool en middelbare school veelal wat ze moeten doen en hoe ze het moeten doen. Persoonlijke competenties als zelfstandig en kritisch nadenken, ondernemerschap en creativiteit raken te vaak ondergesneeuwd door processen en leermethodiek, terwijl dit juist dé competenties zijn die in de huidige en toekomstige arbeidsmarkt zo belangrijk zijn.

Als je je diploma hebt gehaald, ben je nog niet klaar met leren

De tijd dat we na onze (beroeps)opleiding klaargestoomd waren voor een specifieke loopbaan is voorbij. Er wordt door de hedendaagse digitale samenleving zoveel meer van een jongere gevraagd. De druk is groot en de lat ligt hoog. Veel bedrijven zoeken een junior met de vaardigheden van een senior en een salariswens van een stagiair. Het is ook heel normaal om tijdens je loopbaan een carrière switch te maken. Dit komt voornamelijk omdat binnen de samenleving (digitale) trends zich razendsnel opvolgen. Deze snelle opeenvolging zorgt voor nieuwe kansen en vakgebieden, maar kan ook banen, producten of zelfs hele branches laten verdwijnen. Denk maar aan de videotheek. Of branches waar veel minder werk voor is zoals klassiek DTP en reclamewerk.

Ook klopt de veronderstelling niet dat een afgestudeerde “millennial” alle digitale skills beheerst. Natuurlijk wordt er veel aandacht besteed op school aan digitale media en iedereen heeft een mobiele telefoon of tablet. Maar er zit een groot verschil in weten hoe je een apparaat bedient en snappen wat het apparaat doet en vooral waarom. Wat veel mensen als digitale wijsheid ervaren zien wij vaak als aangeleerd gedrag.

Kennis is kracht. De juiste middelen versterken dit.

Young Coders richt zich op het aanleren van competenties die je nodig hebt om succesvol te worden binnen de IT. De technische middelen die beschikbaar zijn, zijn bijna ongelimiteerd. Je hebt de juiste mindset nodig om de beste middelen in te zetten om een specifieke probleemstelling of opdracht op te pakken. De grote “Waarom” vraag dus. Als je de juiste inzichten hebt geleerd met betrekking tot probleemoplossend nadenken, creatief en open naar uitdagingen kan kijken en kritisch kan zijn op jezelf, kun je kennis omzetten in je eigen kracht. Vanuit dat perspectief leren we uiteraard ook een selectie aan “technische” middelen aan, zodat onze Young Coders gewapend met de juiste mindset en een goede basiskennis van tooling direct van meerwaarde kunnen zijn bij onze opdrachtgevers.

Wil jij starten met jouw Challengership?

Ben jij eruit? Wil jij aan de slag en jouw IT carrière een kickstart geven?