fbpx

WERNER

FULL STACK DEVELOPER BIJ 4SHIPPING

Klaar voor de start: af! Knallen met het traineeship

Enkele weken na het sollicitatiegesprek is het dan zover; mijn traineeship bij Young Coders begint! De bootcamp is in een groep, het was dus even wachten tot de groep groot genoeg was. Doordat we tijdens het gesprek de onderdelen van het traineeship al beknopt hebben besproken, stond ik ook écht te popelen om met de bootcamp te beginnen!

De bedoeling van de bootcamp is om in twee weken tijd via een e-learning verschillende theorieën te leren. Daarna in combinatie met het verder leren van de theorie, in groepsvorm een praktijkopdracht uit te werken. Young Coders biedt opleiding tot zowel front-end als back-end developer aan, door in groepsverband de praktijkopdracht te doen kan ieder groepslid “shinen” door op te pakken waar hij goed in wil worden. Klonk in mijn oren heel tof!

Spannende vragen

De eerste dag van de bootcamp brak aan. De cursusdagen met een coach is op maandag en vrijdag van half tien tot vier uur. Ik woon zelf in Rotterdam, en het kantoor is in Amersfoort, dat werd dus wel een ritje. Terwijl de trein me naar Amersfoort brengt, schiet de éne vraag na de andere mijn hoofd in. Ik heb geen achtergrond in IT, zou ik het aankunnen? Hoe zou de groep zijn, wat als zij wel een IT-achtergrond hebben? Hoe zou de coach er tegenover staan? En, ook niet onbelangrijk, is er goeie koffie?

Rond kwart over negen kom ik aan bij Young Coders. Ik ben de eerste trainee. De coach voor onze groep is Eric Smalley,  met wie ik kort kennismaak waarna ik een kop koffie aangereikt krijg. Eric lijkt er ook zin in te hebben, hij legt het programma uit en na de eerste slok koffie zijn twee van mijn vier vragen in de trein beantwoord. Eric heeft er vertrouwen in, en de koffie wordt met verse bonen bereidt in een machine waarvan ik wou dat ‘ie bij mij thuis stond. #goals.

Ook de andere twee trainees zijn aangekomen, en we kunnen beginnen met het uitpakken van de ‘ambitiebox’. Nu is mijn doel van dit blog meer informatief dan het écht overhalen van potentiële trainees, maar met een gloednieuwe MacBook Pro met de nieuwste IT-software is het moeilijk objectief te blijven. Dit is echt nice!

De eerste week

De eerste dag bestond vooral uit het installeren van software en alles goed werkend te krijgen. Je verwacht het niet, maar dit kost ook wel enige tijd. We installeren Slack om onderling te communiceren, krijgen ons Young Coders e-mailadres, en installeren PHPstorm om mee te leren programmeren. Dit achter de rug geeft Eric ons een aantal voorbeelden en toepassingen van wat we gaan leren. De dag ging eigenlijk best vlot voorbij; we krijgen ons ‘huiswerk’ wat betreft de e-learning mee en we zien elkaar vrijdag weer.

De e-learning, waar we van dinsdag tot en met donderdag mee bezig zijn, bevalt goed. De tracks die je volgt duren langer dan staat aangegeven, maar zijn duidelijk. De meeste bestaan uit een aantal filmpjes, waarna je één of meer challenges doet en quizvragen beantwoordt. Veel tracks hebben ook weer andere instructeurs die het uitleggen. Ik vond het zelf ook wel leuk om te zien dat ik snel mijn voorkeur kreeg, de ene instructeur ligt je weer beter dan de ander (#TeamHampton!), en waar qua uitleg in tekortschiet heb je altijd google nog. What is the point of an array? was mijn eerste google vraag. Nu ik eraan terugdenk niet zo’n sterke vraag, maar gelukkig oordeelt google niet en leer je er alleen maar van.

Dat te hebben gezegd, bleek dat tijdens de tweede cursusdag op vrijdag ook écht te kloppen. We gingen verder met waar we maandag waren gebleven, en met wat thuisstudie achter de rug leek het niet meer een andere taal die Eric sprak. De e-learning is intensief en kost veel tijd, maar wanneer je het effect ervan ziet raak je alleen maar meer gemotiveerd. Vooral ook omdat het de twijfel van de eerste treinrit op maandagochtend weg nam. Natuurlijk kan ik het aan, kijk maar: ik doe het toch? Dat is het leuke en het spannende aan het traineeship; eerst lijkt het allemaal reuze moeilijk, maar na het studeren snap je gewoon hoe het werkt. Stap voor stap, maar het is te leren en is het leren ook meer dan waard.

Ook de vrijdag gaat vlot voorbij, we leren nieuwe toepassingen van php en in het weekend pak ik ook nog een aantal uur op de e-learning. Dat is het effect van de cursusdagen; ze verhelderen wat je daarvoor hebt geleerd, en roepen weer nieuwe vragen op waardoor je ook weer verder wilt.

Dekbed-align: center

Werkt best wel verslavend, genoeg om er ’s nachts zelfs van te dromen. ‘Dekbed-align: center’, spookt er door mijn hoofd terwijl ik een stuk dekbed van mijn vrouw terugpak.

Ik, en ook de rest van mijn groep, kijken uit naar alles wat we er nog bij gaan leren tijdens de bootcamp. Zelfs zonder gloednieuwe MacBook Pro zou ik zeggen: Dit is echt nice!

 

Dit blog is geschreven door Werner van Randeraat, Young Coder van de klas van juni 2018. Werner ontwikkelt zich als full-stack developer.

Wil jij starten met jouw Challengership?

Ben jij eruit? Wil jij aan de slag en jouw IT carrière een kickstart geven?