Investeren in personeel tijdens en na de crisis

23-10-2020

4 minuten

Koen

Het klinkt misschien gek: investeren in personeel in een tijd van gesloten kantoren, Zoom calls en online vrijmibo’s. Maar het is tijd om het hier over te gaan hebben. De grootste bezwaren tegen thuiswerken zijn inmiddels ontkracht. Helemaal nadat Stanford-econoom Nicolas Bloom aantoonde dat de productiviteit met maar liefst 13% stijgt als we thuiswerken. Grote organisaties bleken prima overeind te blijven staan tijdens de lockdown; Achmea kon zelfs een hogere klanttevredenheid noteren tijdens het thuiswerken.

En nu is het tijd om verder te kijken.

Regeren is vooruitzien. Zeker in de crisis

Want al gaat het thuiswerken ons goed af, de échte uitdagingen voorzien economen voor de lange termijn. Hoe blijft een organisatie op lange termijn gezond? Door niet langer uit te stellen tot ‘na de crisis’. We weten niet hoe lang de crisis nog voortduurt en de kans is groot dat onze manier van werken blijvend verandert.

Het is belangrijk dat organisaties zo compleet mogelijk functioneren vanuit huis. Dat betekent ook dat je investeringen in personeel niet altijd kunt uitstellen tot na de crisis. Misschien moet je zelfs wel mensen gaan aannemen die je nog nooit in ‘real life’ hebt gezien. Maar dat kan wel! Er zijn verschillende manieren waarmee je vanuit je home office mensen kunt aannemen, inwerken en begeleiden. In deze blog helpen we je op weg.

Waarom nu investeren?

De terughoudendheid om te investeren is begrijpelijk. Het is ook spannend om door te pakken en te investeren in een onzekere tijd. Maar wachten tot ‘na de crisis’ is niet altijd het best. Juist nú investeren helpt je sterker uit de crisis te komen. Dit anticyclisch investeren werd vooral bekend dankzij de invloedrijke econoom John Maynard Keynes. Zijn ideeën over blijven investeren in tijden van economische crises zijn al decennia oud, maar hervonden populariteit toen in 2007 de kredietcrisis uitbrak. Meerdere grote organisaties bewezen tijdens de kredietcrisis dat anticyclisch investeren in mensen een slimme zet is. Dat komt mede doordat medewerkers na crises en bezuinigingen minder gemotiveerd zijn en sneller van baan wisselen. Na de kredietcrisis was 17 procent van de werkende Nederlanders zelfs toe aan een carrièreswitch. Ook na deze crisis kan het verloop van personeel kritische hoogtes bereiken. Door nu te investeren ben je klaar om er direct weer te staan als de economie aantrekt. Want of het nou in ‘het nieuwe normaal’, ‘het oude normaal’ of gewoon in ‘het normale normaal’ gebeurt: de economie gaat weer aantrekken. Zorg dat je er klaar voor bent.

Hoe doe je dat op afstand?

Hoe je sollicitatieprocedure ook verloopt, een sollicitatiegesprek op kantoor komt er vast en zeker in voor. Hét moment om de sollicitant aan te tand te voelen en te ontdekken of er een wederzijdse klik is. Maar ook het moment voor de sollicitant om de sfeer te proeven en te verkennen hoe de organisatie er van binnen uit ziet. Dat alles zit er de komende tijd niet in. Hoe geef je je sollicitatieprocedure vorm tijdens de pandemie?

Door te testen. Die wederzijdse klik bijvoorbeeld? Daarvoor kun je de sollicitant prima op afstand een persoonlijkheidstest laten afnemen. De resultaten kun je vervolgens vergelijken met het organisatieprofiel, om in theorie al een match te vormen. Wij gebruiken daarvoor bijvoorbeeld de PAPI 3 test. Aan de hand van die test kun je goed inschatten wat voor werkstijl iemand heeft en wat voor teamrol bij hem of haar past. Maar ook cognitie en ambitie kun je goed testen. Dat zegt vaak zelfs een stuk meer dan een cv of een toelichting tijdens het klassieke sollicitatiegesprek. Extra voordeel: het is een stuk objectiever dan alleen het gesprek. We raden uiteraard wel aan om een online sollicitatiegesprek te voeren, maar doe dat dan aan de hand van de objectieve tests. Door de combinatie te maken met testen en een kennismakingsgesprek kun je online een heel goed beeld krijgen van je sollicitanten.

Inwerken en begeleiden op afstand

Als je de beste match hebt gevonden met een sollicitant sta je voor de volgende uitdaging: hoe kun je iemand inwerken op afstand? Inwerken is vaak een proces van meekijken over iemands schouder. Maar moet je dan een hele week via Zoom met iemand meekijken? Dat lijkt ons niet zo efficiënt. En bovenal ontzettend saai.
Inwerken gaat eigenlijk over kennis overbrengen. En kennis overbrengen kan uitstekend vanuit huis. Mede door de crisis ontwikkelt EdTech (educational technology) zich in sneltreinvaart. Online tools voor scholing, begeleiding en het monitoren van ontwikkeling worden steeds completer en toegankelijker. Moeten je medewerkers bijvoorbeeld leren werken met een gecompliceerd systeem, dan kun je vrij gemakkelijk online trainingen inkopen of zelf een online bedrijfstraining maken. Veel EdTech toepassingen monitoren de ontwikkeling nauwkeurig, dus als manager weet je ook precies hoe de nieuwe medewerkers vorderen. Zie je op het online dashboard dat een medewerker achter loopt of moeite heeft? Dan plan je gemakkelijk een feedbackgesprek in. In het begin zal het echt wel even wennen zijn, maar EdTech kan je ontzettend helpen in het inwerken en begeleiden op afstand. Dat kan bijvoorbeeld met het Learned.io platform. Hierin kun je vaardigheden en ontwikkeling nauwkeurig online monitoren, valkuilen op tijd ontdekken en begeleiding structureren.

IN HET KORT

De manier waarop we werken is drastisch veranderd. Om toekomstbestendig te blijven is het van belang om te blijven ontwikkelen en investeren, juist in personeel. Gelukkig is dat goed mogelijk door tests te integreren in sollicitatieprocedures en EdTech te omarmen voor het inwerken en begeleiden van werknemers. 

Benieuwd hoe wij doorgaan met investeren in mensen tijdens de pandemie?

Neem contact op, we vertellen er graag meer over.

CONTACT

Koen

Koen

Koen is marketeer en communicatiespecialist. Hij schrijft over o.a. Design Thinking, de IT-arbeidsmarkt en innovatie.