Business case: Bij- en omscholing voor toekomstbestendig personeel

18-11-2020

2 minuten

Jan-Willem

Een grote Nederlandse corporate organisatie kampt sinds een jaar met een grote personele uitdaging. De IT-afdeling wordt structureel overbelast, maar het lukt de organisatie niet om de IT-afdeling op te schalen. In een samenwerking tussen HR en marketing is campagne gevoerd om nieuw personeel te werven. Hierbij kwam al snel een grote uitdaging aan het licht: De IT-markt is zwaar oververhit. Nergens zijn zo veel openstaande vacatures als in de informatiekunde.
Boeken

De casus

Om een oplossing te vinden voor het probleem wordt grondig onderzoek gedaan. Waarom raakt de IT-afdeling overbelast? Uit meerdere interviews blijkt dat de developers steeds vaker worden betrokken bij projecten van andere afdelingen. Waar ze zich vijf jaar geleden nog primair bezig hielden met interne systemen, worden ze tegenwoordig steeds vaker betrokken bij projecten van o.a. klantenservice, HR en logistiek.

Deze ontdekking leidt ertoe dat de organisatie de oplossing zoekt in een andere richting. Misschien is het wel veel efficiënter om bestaand personeel bij te scholen met meer technische kennis dan om nieuw personeel te werven en in te werken.

Samen met Young_Coders wordt onderzocht welke afdelingen bijscholing nodig hebben. Er wordt besloten om te starten met een opleiding voor de klantenservicemedewerkers. De klantenservice leert beter samen te werken met de chatbot op de website van de organisatie. Door ook de techniek achter de chatbot te behandelen is de klantenservice in staat om chatbotaanpassingen zelf door te voeren, zonder dat dit de IT-afdeling verder belast. 

Young_Coders heeft hiervoor een hybride training ontwikkeld: een mix van trainingsdagen op locatie en online zelfstudie. De medewerkers hebben toegang tot een online leeromgeving die Young_Coders voor de organisatie heeft ingericht. Hierin kunnen deelnemers lessen volgen, vragen stellen aan docenten en updates met elkaar delen. Twintig medewerkers krijgen toegang tot de online leeromgeving.

HET RESULTAAT

Een jaar nadat de klantenservice is gestart met de opleiding worden de eerste resultaten onderzocht. Wat blijkt: niet alleen de werkdruk op de IT-afdeling is verlaagd, de klantenservicemedewerkers hebben meer plezier in hun werk na de bijscholing.

Daarnaast blijkt na een kleine rekensom dat de organisatie 2 Fte aan developers heeft bespaard met het digitaal vaardig maken van de klantenserviceafdeling. Als daar de opleidingskosten van af worden getrokken bespaart de organisatie ruim €50.000 per jaar.

De organisatie besluit om meer afdelingen bij te scholen en omarmt ‘een Leven Lang Leren en Ontwikkelen’: bij- en omscholing om te bouwen aan een toekomstbestendig personeelsbestand.

Wil je eens kennismaken om te sparren over een leven lang leren bij jouw organisatie? We maken graag tijd voor je!

CONTACT

Plan gemakkelijk een kennismaking in.

Jan-Willem

Jan-Willem

Jan-Willem is een ervaren developer en co-founder van Young_Coders. Hij schrijft o.a. over de IT-arbeidsmarkt, programmeren en scrum.