Dit was het mobile world congress 2022

08-03-2022

3 minuten

Arjan

In het Spaanse Barcelona vond van 28 februari tot en met 4 maart het jaarlijkse Mobile World Congress plaats. Ieder jaar vertonen talloze organisaties hier hun nieuwste innovaties en technologische snufjes, en laten de tech-reuzen van deze wereld zich van hun beste kant zien. Dit jaar stonden de zeven hallen van het Fira complex vol met toepassingen van 5G, Robitica, Cloud, AI, Internet of Everything en Augmented Reality/ Virtual Reality, onder het thema ‘Connectivity Unleashed’.

Arjan van Young_Coders was ook aanwezig en deelt zijn ervaringen. Dit viel hem op tijdens het Mobile World Congress 2022.

PS: video sfeerimpressie onderaan deze blog

Inmiddels is dit mijn 7e MWC. Het eerste heb ik meegemaakt in 2006, toen nog in Cannes. Omdat Cannes al snel te klein werd is de MWC sinds 2007 verhuisd naar Barcelona. MWC is altijd een drukbezocht event met meer dan 100.000 bezoekers, met ieder jaar een grote Nederlandse delegatie. De laatste paar edities is er ook een speciaal NL Paviljoen op de Expo, waar meerdere – vaak kleine – Nederlandse bedrijven een stand hebben. Iedere dag zijn er interessante sprekers in het paviljoen te vinden met op het einde van de beursdag een borrel met bittergarnituur. Ik hoef niet uit te leggen dat dit altijd een drukbezocht moment is, met veel internationale gasten die steevast vragen ‘when are the bitterballs coming?’ 🙂

Hologrammen, AR en meta-achtige beelden

Toen ik over de beurs liep viel mij gelijk al op dat er veel gebruik werd gemaakt van grote video walls. Dat was in voorgaande jaren ook al zo, maar wat nieuw was waren de hologrammen, AR en Meta-achtige beelden die over de video walls schoten.

Overigens was een mondkapje overal verplicht (alleen type FFP2!), iets waarvan het dragen ervan nauwlettend in de gaten werd gehouden door zogenaamde security officers. Ik hoop echt dat we volgend jaar zover zijn dat het niet meer nodig is, maar nood breekt wetten!

Heb ik echt iets nieuws gezien?

Nee, AR, robots en hologrammen zoals wij ze regelmatig voorbij zien komen in Sci-Fi films worden alleen getoond op grote tv-schermen. De robot ‘hond’ van Boston Dynamics werd radiografisch bestuurd door een medewerker, iets wat al jaren kan. Het interessante van de robots van Boston Dynamics is juist dat ze volledig autonoom hun weg kunnen vinden, net als mens en dier. Ik denk dat dit nog een stap te ver was, want wat als er een technische storing plaatsvindt?

5G

Zo zag ik ook een 5G-robot die automatisch drankjes inschenkt of cocktails mixt. Dat ging dan wel weer goed, omdat deze robot statisch achter een bar stond. Hij of zij (?) hoefde alleen zijn robotarmen te bewegen. Vraag me wel af wat dit allemaal met 5G te maken heeft, wellicht als je zo’n barman nodig hebt tijdens een festival als Lowlands of Pinkpop?

4YFN: het bruisende startup event

Ook Saleforce liet zich niet onbetuigd, die hadden op het buitenterrein een soort vakantiepark ingericht met allemaal chalets in verschillenden thema’s. Erg leuk opgezet, ‘t is eens iets anders dan een gewone stand.

Hal 6 stond zoals gewoonlijk in het teken van 4YFN, het startup event van MWC. Hier komen innovators, creatievelingen, studenten, investeerders, onderwijsinstellingen, maar ook corporates samen om kennis te maken, te netwerken en samenwerkingsverbanden te onderzoeken. Zoals altijd zeer druk bezocht en gonzend van energie met een aantal inspirerende sprekers.

EdTech

Interessant om te zien was speciale aandacht voor EdTech (educational technology), aangezien er naar nieuwe wegen gezocht moet worden hoe onze studenten – maar ook de beroepsbevolking – zich op innovatieve wijze kunnen blijven ontwikkelen.

Al met al was MWC22 inspirerend als altijd en de expo was een lust voor het oog. De grootste technologische beloftes bleven echter wat achter; hologrammen waren alleen te zien op schermen en waren niet ‘tastbaar’, en robots werden nog altijd door een mens bestuurd.

Hieronder nog een kleine sfeerimpressie van Mobile World door mijn ogen.

Arjan

Arjan

Arjan is co-founder en managing partner van Young_Coders en weet alles op het gebied van sales in combinatie met IT.