Hoe start je een carrière in IT?

27-06-2022

5 minuten

Koen

Hoe start je een carrière in IT zonder-IT opleiding? Het antwoord op deze vraag en meer tips & tricks voor een carrièreswitch lees je in dit blog.

De IT-sector is vandaag de dag één van de snelst groeiende en meest toekomstbestendige branches. Vrijwel elk bedrijf is sterk afhankelijk van nieuwe technologie en heeft een overzichtelijk en goed functionerend IT-landschap nodig om overeind te kunnen blijven in het digitale tijdperk. De kansen en vooruitzichten op een goede baan in de IT zijn dan ook goed. De vraag overtreft het aanbod ruim, waardoor de keuzemogelijkheden groot en de salarissen vaak riant zijn.

Bovendien is de ICT een breed vakgebied met veel interessante deelspecialismen. De kans is dus groot dat er wel wat van jouw gading bijzit als je belangstelling hebt voor techniek. Het is dan ook niet zo vreemd dat tegenwoordig heel wat jongeren kiezen voor een ICT-gerelateerde studie.

Maar hoe zit het met talenten die een ander studiepad kozen, maar toch wel oren hebben naar een loopbaan in de IT? Bijvoorbeeld omdat ze programmeren in hun vrije tijd of via een bijbaan in contact zijn gekomen met een of meerdere IT-specialismen. Hoe start je als zijinstromer een succesvolle carrière in de IT? En wat zijn de overwegingen die je dan moet maken? Lees snel verder als je wilt weten hoe je zonder formele IT-achtergrond de stap maakt naar deze uitdagende en florerende branche!

Stel voor jezelf vast wat je echt wil

Een carrièreswitch begint met een oriëntatiefase waarin je uitzoekt en bepaalt wat je precies wil. Welke uitdaging zoek je precies? Waar krijg je energie van? Waar liggen je interesses? Waar ben je goed in? Naar welk type ICT’er is nu en in de toekomst vraag? Allemaal vragen en overwegingen die je keuze beïnvloeden.

Maar misschien wel de belangrijkste vraag heeft te maken met de mate van voldoening die je uit je nieuwe werk haalt. Wat voor werk zie jij jezelf met plezier en energie doen tot je pensioen? Alleen kiezen voor een bepaalde professie omdat die veel geld in het laatje brengt is meestal geen duurzame strategie. Jaren aan een stuk werk doen waaruit je geen voldoening of inspiratie haalt? Dat is op termijn lastig vol te houden en heeft al heel wat burn-outs veroorzaakt.

Interessetest

Maar misschien ken je de IT-sector nog niet goed genoeg om te weten waar je precieze interesses en bijzondere kwaliteiten liggen. Er zijn namelijk zoveel rollen en functies binnen de dynamische en veelzijdige techwereld. In zo’n geval is het een goed idee om een interessetest te doen. Een interessetest geeft je aan de hand van een aantal vragen een aardig beeld van de IT-richtingen die het meest aansluiten op je interesses en kwaliteiten.

Ben je bijvoorbeeld iemand die graag complexe puzzels oplost? Ben je een developer die de functionaliteit van een applicatie belangrijker vindt dan het uiterlijk of juist vice versa? Ben je een allrounder die alles wil begrijpen van een applicatie? Of ligt je belangstelling vooral bij klantvraagstukken? De antwoorden op deze vragen geven je inzicht in welk type IT-rol past bij jouw persoonlijkheid en professionele interesses en kwaliteiten.

Weet je graag hoe het ‘brein’ van een bepaalde applicatie werkt en vind je het leuk om die data ook op een heldere manier te delen met de eindgebruiker? En wil je alles van de techniek aan zowel de voor- als achterkant weten, zodat je ook zelf een applicatie kunt ontwerpen? Dan is een loopbaan als full-stack developer waarschijnlijk helemaal jouw ding.

Ben je daarentegen meer gefocust op de gebruiksvriendelijkheid en het uiterlijk van een applicatie? En ben je vooral bezig met wat de klant ervaart als hij met een applicatie of systeem aan de slag gaat? Dan ben je waarschijnlijk wel in de wieg gelegd voor een bestaan als softwaretester of UX-specialist.

DOE INTERESSETEST

Vergelijk functie-eisen met jouw vaardigheden

Nu je een beter beeld hebt van je interesses en vaardigheden is het tijd om die te vergelijken met de functie-eisen die IT-bedrijven stellen in hun vacatures en jobprofielen. Is er sprake van een match? Of zijn er nog veel vaardigheden en kenniselementen die ontbreken in je bagage? Door concrete functies naast jouw vaardigheden- en wensenpakket te leggen, krijg je nog meer zicht op de carrièrekansen die aansluiten bij jouw IT-profiel.

Bouw een netwerk op

Staar je niet alleen blind op functieomschrijvingen of vacatures. Het kortste pad naar een succesvolle IT-carrière loopt via connecties. Zoek de juiste mensen op en probeer een netwerk op te bouwen. Dat kan op diverse manieren. Denk bijvoorbeeld aan (online) carrière-evenementen voor starters in de IT-branche. Of aan mensen (kennissen, vrienden, studiegenoten, je zakelijke netwerk) die je voorgingen en ook vanuit een andere studierichting de stap naar een bestaan als ICT’er zetten. LinkedIn is bijvoorbeeld een goed medium om met deze mensen in contact te komen.

Het voordeel van zo’n netwerk van gelijkgestemden is dat je meer komt te weten over het soms complexe proces dat een carrièreswitch in de praktijk is. Mensen die al ervaring hebben met zo’n stap kunnen je precies vertellen wat je wel en niet moet doen. Bovendien hebben ook zij weer contacten binnen de techwereld die je verder op weg kunnen helpen.

Gebruik een traineeship als springplank voor een carrière in IT

Nu je weet wat de mogelijkheden en je wensen zijn, is het tijd om de daadwerkelijke stap richting een IT-carrière te zetten. Je kunt ervoor kiezen om bij een van de vele opleidingsinstituten die Nederland rijk is specifieke IT-trainingen en -cursussen te gaan volgen. Het nadeel is wel dat die je vaak handenvol geld kosten. Bovendien doe je niet direct actieve werkervaring op in de IT-sector. Het duurt dus nog wel even voor die gedroomde carrière in techland écht binnen handbereik komt.

Gelukkig is er een alternatief dat de weg naar een loopbaan in de IT aanzienlijk verkort. Door te kiezen voor een IT-traineeship hoef je niet terug naar de schoolbanken. Je leert, traint en perfectioneert je vaardigheden on the job bij een gerenommeerd IT-bedrijf. Je trainers zijn mensen uit het praktische werkveld die het klappen van de zweep kennen. Een week meedraaien als trainee leert je vaak meer over het vak dan wekenlang theoretisch analyseren vanuit je bureaustoel.

Waar bij een traditioneel sollicitatieproces vaak nog de nadruk ligt op de juiste papiertjes (wat meestal neerkomt op een formele IT-studie of jaren werkervaring in de branche), kijken aanbieders van traineeships meestal ook naar andere dingen. Bij Young_Coders vinden we bijvoorbeeld dat karaktereigenschappen als ambitie, cognitie, leergierigheid en karakter vaak betere voorspellers van succes zijn dan een formele IT-achtergrond.

Iedereen die het graag genoeg wil kan in principe leren coderen, maar lang niet iedereen beschikt over de juiste mix van de bovengenoemde eigenschappen. Juist creatieve denkers uit andere disciplines (denk bijvoorbeeld aan biologen, creatieve vormgevers, natuurkundigen of taalwetenschappers) hebben vaak een net wat andere kijk op techniek dan traditionele IT’ers.

De creatieve kruisbestuiving tussen deze verschillende denkers opent de poort naar originele oplossingen en producten die voor een eenvormig IT-team gesloten blijven.

Een traineeship heeft bovendien nog meer voordelen die ervoor zorgen dat deze trainingsvorm de ideale springplank is naar een florerende en lange IT-carrière.

Voordelen van een traineeship

  • Je werk heeft gelijk impact. Je werkt actief mee aan het ontwerpen en bouwen van applicaties en systemen die het verschil maken in de echte wereld. Denk bijvoorbeeld aan applicaties die bedrijven vooruit helpen of oplossingen die een helpende hand bieden bij het aanpakken van maatschappelijke problemen.
  • Kiezen voor een traineeship betekent dat je geen grote investeringen hoeft te doen om een carrièreswitch te maken. Sterker, je verdient van begin af aan geld.
  • Je kunt de techwereld verkennen en veroveren met lotgenoten die in hetzelfde schuitje zitten: mensen zonder formele IT-achtergrond, maar met een passie voor het vak en de ambitie om op professioneel en persoonlijk vlak verder te groeien.
  • Een traineeship benadert leren als een continu doorlopend proces. Dit helpt je om je kennis en vaardigheden doorlopend op peil te houden, waardoor je beter voorbereid bent op het snelle innovatietempo dat zo kenmerkend is voor de techsector.

Een vliegende start in IT-land met Young_Coders

Wil je als zijinstromer een vliegende start maken in de wonderlijke wereld van de IT en tech? Wil je ontdekken welke IT-functies bij jou passen? En wil je een IT-traineeship volgen dat je koppelt aan organisaties die matchen met jouw profiel? Dan ben je bij Young_Coders aan het juiste adres. Wij kijken alleen naar potentieel en sluiten niemand bij voorbaat uit.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag een gratis carrièregesprek aan met onze carrièrecoach, of schrijf je direct in.

Koen

Koen

Koen is marketeer en communicatiespecialist. Hij schrijft over o.a. Design Thinking, de IT-arbeidsmarkt en innovatie.