Volgens een rapport van advies- en consultancybureau McKinsey zal het arbeidstekort in 2030 oplopen tot een tekort van 1,4 miljoen(!!) mensen. Deze schaarste raakt vrijwel elke sector, met een flinke impact op de zorg en techniek, maar ook binnen de IT. Terwijl de vraag naar digitalisering en technologische oplossingen blijft stijgen, groeit ook de noodzaak om nieuw talent aan te trekken en op te leiden. De schaarste aan IT-professionals vormt een groot risico voor bedrijven die afhankelijk zijn van technologie om te innoveren en concurrerend te blijven. Daarom is het cruciaal om actief na te denken over manieren om nieuw talent aan te trekken én te behouden.
Verbreed je horizon: Kijken naar potentieel in plaats van diploma’s
In plaats van strikt te focussen op diploma’s en specifieke werkervaring, kijken wij bij Young_Coders naar het potentieel van mensen. Onze ervaring leert dat sterke IT-professionals uit verschillende opleidingsachtergronden komen. Of iemand nu een achtergrond heeft in de zorg, onderwijs, of een technische opleiding, met de juiste intrinsieke motivatie en een leergerichte mindset kan bijna iedereen zich ontwikkelen tot een bekwame IT’er.
Ons uitgangspunt is dat skills te leren zijn, maar dat motivatie en leergierigheid de echte onderscheidende factoren zijn. In plaats van dat we uitsluitend op zoek gaan naar IT-geschoolde profielen, investeren we in kandidaten die geen ‘standaard’ IT-achtergrond hebben, maar wel over de juiste drive beschikken. Wij geloven erin dat iedereen die openstaat voor een uitdaging en bereid is om nieuwe dingen te leren, zich kan transformeren tot een waardevolle IT-professional.
Opleiden op maat: Biedt kansen voor ontwikkeling
Kandidaten selecteren op motivatie en potentieel vraagt om een investering in opleiding en training. Een van de meest effectieve strategieën om nieuw talent aan te trekken en te behouden, is om een programma aan te bieden waarmee ze in de praktijk leren en zich continu ontwikkelen. Bij Young_Coders werken wij met een “werken-leren”-aanpak, waarin kandidaten vanaf dag één aan projecten werken en via trainingen hun skills opbouwen. Deze aanpak biedt een unieke kans om talent in een realistische werkomgeving te laten leren en hun vaardigheden direct toe te passen.
Daarnaast biedt maatwerk in opleiding en coaching de mogelijkheid om aan te sluiten bij verschillende niveaus van ervaring en achtergrond. Dit geeft organisaties niet alleen toegang tot nieuw talent, maar ook de mogelijkheid om mensen aan zich te binden door ze te ondersteunen in hun professionele groei.
Zorg voor begeleiding en betrokkenheid
Het proces van om- of bijscholing kan uitdagend zijn, vooral voor mensen die een sprong maken naar een heel nieuw vakgebied. Het is daarom cruciaal om aandacht te besteden aan begeleiding en mentorschap. Bij Young_Coders zien we dat persoonlijke begeleiding vaak een doorslaggevende factor is voor het succes van onze trainees. Mentoren helpen nieuwe IT’ers niet alleen om zich technische vaardigheden eigen te maken, maar ook om hun zelfvertrouwen te vergroten en zich thuis te voelen binnen de IT-sector en bij hun nieuwe opdrachtgever.
Het bieden van begeleiding draagt ook bij aan het behoud van talent. Uit onderzoek blijkt dat werknemers die zich ondersteund voelen en kunnen leren van ervaren collega’s, meer tevreden zijn en langer bij een organisatie blijven. Door middel van mentorschap, coaching en een laagdrempelige leercultuur, wordt de kans vergroot dat talent zich blijft ontwikkelen en betrokken blijft bij de organisatie. Dit zorgt voor een duurzame relatie tussen werknemer en werkgever.
Creëer een cultuur van diversiteit en inclusie
Diversiteit in de teamsamenstelling is een belangrijke factor in het succesvol aantrekken en behouden van talent. Een divers team brengt verschillende perspectieven samen, wat bijdraagt aan innovatie en creativiteit. Voor nieuwe medewerkers kan een inclusieve cultuur zorgen voor een gevoel van veiligheid en acceptatie, wat hun succes binnen de organisatie bevordert. Het is belangrijk om kandidaten niet alleen aan te trekken, maar ze ook daadwerkelijk te laten groeien en floreren binnen een team dat hen waardeert om hun unieke achtergrond en ervaringen.
Bij Young_Coders geloven we dat diversiteit de kracht van een organisatie versterkt. Wij werken met mensen met verschillende achtergronden en capaciteiten, van analytische denkers tot creatieve probleemoplossers. Door het creëren van een inclusieve cultuur zorgen wij ervoor dat talent zich echt welkom en gewaardeerd voelt. Dit draagt bij aan hun motivatie en betrokkenheid op de lange termijn.
Heldere visie en groeipad
Een van de belangrijkste dingen voor de ‘nieuwe’ generatie op de arbeidsmarkt is: “hoe ziet het groeipad en perspectief er uit binnen de organisatie”. Talenten willen weten waar ze naartoe werken en hoe hun toekomstige carrière eruitziet. Geef daarom vanaf het begin een duidelijk beeld van de groeimogelijkheden binnen je organisatie en ondersteun dit met persoonlijke ontwikkelingsplannen. Dit biedt niet alleen motivatie, maar zorgt er ook voor dat je als bedrijf voorbereid bent om te voldoen aan de ambities van je medewerkers.
In de IT-sector, waar de ontwikkelingen snel gaan, is het bieden van een concreet ontwikkelpad een slimme zet om talent betrokken te houden en continu te laten groeien. Hierdoor laat je nieuwe medewerkers zien dat hun ontwikkeling serieus wordt genomen en dat zij een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de toekomst van de organisatie.
Conclusie: Investeren in de IT’ers van morgen
De krapte op de arbeidsmarkt vraagt om een frisse en inclusieve aanpak. Door verder te kijken dan diploma’s, in te zetten maatwerkopleidingen, begeleiding te bieden en een inclusieve cultuur te creëren, maak je een aantrekkelijk klimaat voor nieuw talent. Bij Young_Coders geloven wij erin dat iedereen met de juiste motivatie en ondersteuning kan uitgroeien tot een sterke IT-professional. Door te investeren in deze nieuwe generatie IT’ers bouw je niet alleen aan je eigen organisatie, maar draag je ook bij aan het oplossen van het arbeidstekort in de toekomst.