01. Prioriteit voor diversiteit

17-11-2020

4 minuten

Koen

Ieder product of nieuwe dienst die je ontwikkelt bevat een technologisch component. Bijna elke innovatie gaat wel gepaard met een stuk coderen. Of het nou gaat om een website, een app of een portal. En deze code beslist vaak voor jaren hoe iets eruit gaat zien en hoe het werkt.

Maar hoe zorg je ervoor dat dát cruciale stukje techniek zó wordt ontworpen dat het prettig in gebruik is voor je doelgroep?

Diversiteit helpt je om techniek te ontwerpen die aansluit bij je doelgroep. Het is niet voor niets zo dat organisaties met teams die divers zijn samengesteld het best presteren, blijkt uit onderzoek van o.a. McKinsey.

Maar wat is diversiteit precies? Hoe helpt het je verder en hoe kun je werken aan een diverse organisatie? Scroll snel door en lees het antwoord op deze vraag. 

Wat is diversiteit?

Een ‘divers’ team wordt vaak gezien als een team waarbij verschillende genders en etniciteiten in balans zijn. Niet voor niets een ‘hot topic’ in de tech-wereld, want ruim 76% procent van de techneuten is man en maar liefst 95% is wit. Niet echt divers. En hoe kun je van zo’n homogeen team ‘typische IT’ers’ verwachten dat ze een heterogene doelgroep met verschillende behoeften en wensen kunnen voorzien van een goed werkend product? Of dat ze een innovatief idee verzinnen dat de organisatie verder helpt? Niet.

Voor technische innovatie en producten voor een heterogene doelgroep is een divers team onmisbaar. Maar wat ons betreft gaat diversiteit verder dan etniciteit en gender. Diversiteit gaat ook over achtergronden. 

wat doen een bioloog en een muzikant in een tech-team?

Welk team denk je dat in een kwartier de meeste innovatieve ideeën kan verzinnen: een team met vijf IT’ers, of een team met een wiskundige, een muzikant, een bioloog, een psycholoog en een schilder? Inderdaad, het laatste team.

Mensen met compleet verschillende achtergronden hebben andere kennis, een andere invalshoek, en een andere kijk op techniek. Ze vullen elkaar aan, versterken elkaar en leren van elkaar. Dat is pas diversiteit.

Wat bereik je ermee

Een divers ontwikkelteam helpt je op twee manieren.

01.    Verschillende genders, etniciteiten en achtergronden helpen je om producten te ontwikkelen die een heterogene doelgroep dienen.

02.    Diverse teams zijn beter in staat om nieuwe ideeën te vormen tot technische innovaties die de organisatie vooruithelpen.

Wellicht hadden diverse teams wel kunnen voorkomen dat slechts 70 van de 2000 onderzochte overheidssites voldeden aan de nieuwe toegankelijkheidsregels voor websites. Misschien had de muzikant wel een programma kunnen ontwikkelen waarmee audio op websites gemakkelijk te beluisteren is. Of de schilder had kleuren op een website zo kunnen aanpassen dat ze ook voor kleurenblinden te onderscheiden zijn. En dat had de bioloog weer geïnspireerd om hetzelfde te doen voor slechtzienden.

Kortom: met een divers team heb je meer kennis in huis, ben je beter in staat om producten te ontwerpen voor een heterogene doelgroep en ben je goed op weg naar technische innovatie.

Praktisch: hoe omarm je diversiteit

Maar hoe werkt dit nou echt. Hoe werk je praktisch aan diversiteit? Hoe vind je een bioloog die de IT in wil en hoe krijg je mensen vanuit afwijkende achtergronden zover dat ze je IT-afdeling verrijken?

01. Zoek verder dan IT-diploma’s

Stop met enkel vissen uit de vijver van IT-opleidingen. Naast dat er duizenden vacatures meer zijn dan dat er mensen zijn met een IT-diploma op zak, zegt een IT-diploma niet zo veel over iemands potentieel. Kijk liever naar iemands cognitie, ambitie, karakter en leergierigheid. Dat blijkt vaak een betere voorspeller van succes dan een diploma. Maak je niet te druk om nodige hard skills. Iedereen kan immers leren coderen!

02. Richt je HR-proces objectief in

Hoe je ook je best doet, als je met een sollicitant om tafel zit ben je nooit objectief. Mensen neigen er nou eenmaal snel naar om medewerkers aan te nemen die ze aardig vinden, die op ze lijken. Maar voor je het weet zit je met een heel team van mensen die op je lijken. Vaarwel diversiteit.
Daarnaast is het in een sollicitatiegesprek heel lastig inschatten wat voor karakter iemand heeft en of hij of zij slim genoeg is om met je gecompliceerde systemen te werken. Er zijn echter zat tests die cognitie en persoonlijkheid meten. Baseer je liever op objectieve tests dan op je eigen subjectieve inschatting. Het werkt vaak het allerbest om een kennismakingsgesprek te voeren aan de hand van objectieve tests.

03. Bouw aan een complementair team

Met een divers personeelsbestand ben je er nog niet. Want een team is meer dan een groep mensen bij elkaar. Een team is een “ploeg bij elkaar horende spelers”, zoals ons woordenboek het definieert. Mensen die bij elkaar horen dus: die complementair zijn en elkaar aanvullen. Bouw aan teams met complementaire persoonlijkheden, achtergronden en skills. Dat doe je bijvoorbeeld door je persoonlijkheidstest niet alleen te gebruiken in het selectieproces, maar ook als je een nieuwe medewerker in een team plaatst. Doe dit bijvoorbeeld aan de hand van de 4H’s: dit principe gaat ervan uit dat elk team een Hacker, Hustler, Hipster en een Hero nodig heeft om succesvol te zijn.

Meer lezen over deze H’s en de impact van teams? Lees het in ons artikel Waarom Teams Werken.

Of lees wat in de praktijk het resultaat was van een divers team bij een internationale cosmetica organisatie.

LEES BUSINESS CASE

Koen

Koen

Koen is marketeer en communicatiespecialist. Hij schrijft over o.a. Design Thinking, de IT-arbeidsmarkt en innovatie.