5 tips om efficiënt vanuit huis te werken

02-05-2024

4 minuten

Hudayfa

Je hebt de term hybride werken ongetwijfeld al eerder gehoord. Hybride werken betekent dat je een aantal dagen op kantoor en een aantal dagen vanuit huis werkt. De zonnige maanden komen eraan en dat kan thuiswerken nog lastiger maken. Misschien wil je toch even in de tuin zitten of wil je toch nog even dat ene koude drankje nemen, maar hoe zorg jij ervoor dat jij zelfs in deze zonnige en warme periode productief en efficiënt vanuit huis kan werken?

In deze blog geven wij je vijf tips die jij nu kan toepassen om efficiënt(er) en productief vanuit huis te werken!

Tip 1: Zorg voor een goede werkomgeving

Jouw thuiswerkomgeving is een belangrijk onderdeel om efficiënt vanuit huis te kunnen werken. Beschouw het als jouw lab waar jij alle magie laat werken. Veel werkgevers bieden tegenwoordig ook een budget aan om jouw thuiswerkomgeving in te richten met een laptop, een monitor, een goede headset en meer. 

We hebben een kleine checklist gemaakt waarmee je jouw thuiswerkplek zo goed mogelijk kunt inrichten. 

Een goed werkende monitor en laptop
Een fijne werkstoel
Een plek met goed internet
Een rustige werkplek met weinig afleidingen
Basis benodigdheden die je ook op kantoor hebt (bijvoorbeeld: pen, notitieboek, etc.)

Een goed ingerichte thuiswerkplek is key voor een productieve thuiswerkdag. 

Tip 2: Maak een to-do-lijstje

Omdat je thuis werkt krijg je nou eenmaal te maken met bepaalde afleidingen. Misschien werkt of is je partner ook thuis of wil je toch nog even je kleding strijken. Dat kan allemaal… mits je een goede planning hebt natuurlijk. Wij merken dat het maken van een to-do-lijst en je daaraan houden heel effectief werkt. Dit laat je direct zien hoeveel tijd je precies kwijt bent en wat je die dag gaat doen. Plan daarom ook een halfuurtje in om iets voor jezelf te doen zoals de was draaien of lunch maken. 

Verder kan je jezelf snel verliezen in het werk dat je hebt liggen. Door middel van een to-do-lijstje kun je realistische doelen stellen voor de dag en kun je je workload goed verdelen over de dag. 

Tip 3: Keep moving!

Misschien heb je dit al eens eerder gehoord:  ‘zitten is het nieuwe roken’. Met name als je thuiswerkt, is de kans groot dat je veel zit en minder beweegt dan op kantoor.

Het gebeurt wel eens dat je zo diep in je werk zit dat je soms vergeet om op te staan en urenlang op je stoel zit. Toch is het belangrijk dat je in beweging blijft, zowel op kantoor als thuis. Thuiswerkers zitten vaak op een plek, ook omdat ze niet hoeven te bewegen om bijvoorbeeld even wat te bespreken met een collega. Daarom is het extra belangrijk om even de trap af te gaan om een glaasje water te halen, of even een kleine wandeling buiten te gaan maken. Zet dit ook in je to-do-lijst zodat je je hier echt aan houdt!. 

Tip 4: Pas de Pomodoro techniek toe

Ken je dat? Je werkt vanuit huis, maar je wilt toch nog even dat ene project afmaken dat toch nog wat langer duurt. Maar ja, zo heb je minder tijd voor een andere taak. Als jij dit herkent is deze techniek misschien handig voor jou! De Pomodoro techniek. Deze techniek is bedacht door Francesco Cirillo in eind jaren 80. 

De Pomodoro methode werkt in blokken van 25 minuten met 5 minuten pauze tussen de blokken door. Deze techniek is vooral handig voor het effectief aanpakken van taken en dit zorgt ervoor dat je niet te lang aan één taak zit. Ik hoor je denken: “25 minuten?? Dat is veel te kort!”. Natuurlijk kun je de tijdsblokken aanpassen naar wat jij fijn vindt. Heb je liever een werkblok van 50 minuten of 45 minuten? Dat is compleet aan jou, wij adviseren je wel om je pauze tussen de blokken wel aan te passen naar 10-12 minuten als je kiest voor langere werkblokken. 

Deze techniek is heel populair onder de remote workers en wordt veelal toegepast. Je kunt zelfs een Pomodoro Technique extensie downloaden op je browser. Zo heb je je timer altijd binnen handbereik!

Tip 5: Play the music!

Music sets the mood! Muziek beïnvloedt de manier waarop je werkt. Rustige muziek zorgt ervoor dat je gefocust werkt en energierijke muziek zorgt ervoor dat je sneller en gemotiveerder werkt. Daarom adviseren wij je om je muziekkeuze te maken op basis van de taak die je doet. Is het een taak die wat meer focus en nauwkeurigheid vereist? Luister dan dan rustigere muziek die ervoor zorgt dat je gefocust kunt zijn. Is het een taak die je ook snel kunt afronden? Kies dan voor een upbeat nummer. 

Productief vanuit huis

We begrijpen dat het soms lastig kan zijn om je draai te vinden als je vanuit huis werkt. Met de vijf tips die wij je gegeven hebben wordt het productief werken vanuit huis gemakkelijker. Probeer een paar uit en kijk welke dingen bij jou en jouw manier van werken passen. Misschien kom je er wel achter dat je vanuit huis nét zo productief kan zijn als vanuit kantoor!

Hudayfa

Hudayfa

Hudayfa is gepassioneerd over media en draagt bij aan de vergroting van Young_Coders' social presence.