Eerst: het internet
We hebben al eens eerder een blog geschreven over het internet en hoe het werkt, maar deze gaat erg de diepte in. Om deze blog dus niet al te lang te maken, lichten we hier nog even kort toe wat het internet nou ook alweer is:
In feite is het internet een heleboel computers die met elkaar in verbinding staan en informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Dit kan via een ethernetkabel, maar het kan ook via WiFi of zelfs Bluetooth. Vaak gebruiken we een combinatie tussen de eerste twee in ons dagelijks leven. Wanneer jij thuis op je laptop of op je telefoon een e-mail stuurt naar je oma, wordt de mail eerst naar je router verstuurt. Je router is weer verbonden met je modem. Je modem zet de informatie van je router om zodat het via bijvoorbeeld een telefoon- of glasvezelkabel weer doorgestuurd kan worden naar je internetprovider. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld KPN, Ziggo of T-Mobile. Internetproviders zorgen er weer voor dat jouw mail op de juiste plek terecht komt. Internetproviders en routers weten waar jouw mail naar toe moet, omdat alle apparaten die verbonden zijn met het internet een eigen adres hebben. Dit kun je vergelijken met je eigen huisadres. Het wordt ook wel je IP-adres genoemd. Als je je eigen IP-adres wil weten, hoef je alleen maar “wat is mijn IP-adres?” te Googelen.
Intranet en extranet
Naast het internet, bestaan er ook nog intra- en extranets. Een intranet is een privénetwerk, onder toezicht van 1 organisatie. Je kunt alleen gebruik maken van dit netwerk wanneer je inloggegevens hebt. Op een intranet kunnen gebruikers bijvoorbeeld documenten met elkaar delen, met elkaar communiceren en verschillende tools gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het intranet van een hogeschool of een bedrijf.
Een extranet is ook een privénetwerk. Vaak ook onder controle van één organisatie, maar in een extranet kunnen ook andere organisaties betrokken worden. Zolang je maar weer de juiste inloggegevens hebt, kun je toegang krijgen. Een extranet wordt vaak gebruikt zodat meerdere organisaties of organisaties en consumenten met elkaar kunnen samenwerken.
Wat is het web dan?
Het web, formeel ook wel het world wide web genoemd, is een service die bovenop het internet gebouwd is. Het maakt gebruik van al die enorme netwerken die alle computers met elkaar verbindt. Plekken op het internet die je kunt bezoeken, noemen we natuurlijk websites. Deze kun je bereiken door gebruik te maken van een browser, zoals Google Chrome, Firefox of Safari. Deze browsers communiceren met webservers. Dit zijn speciale computers waar alle bestanden op te vinden zijn die nodig zijn om websites op jouw computer te laten zien. Wil je meer weten over hoe het web werkt? Ook dan kun je eerder genoemde blog “Hoe werkt het internet?” lezen.
Andere internetservices
Het world wide web is een van de meest gebruikte services die mogelijk zijn gemaakt door het internet, maar het is niet de enige service. Naast het web heb je ook nog:
- E-mail. Je stuurt je e-mails bijvoorbeeld via Microsoft Outlook, Apple Mail en Gmail.
- Peer-to-peer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoe je vroeger liedjes downloadde via LimeWire.
- Internet of Things. Het besturen van je lampen door middel van een app is mogelijk omdat de lampen met elkaar verbonden zijn via het internet.
- Videobellen. Ook applicaties zoals Zoom, Microsoft Teams en Google Meet zijn mogelijk doordat ze gebruik maken van het internet.
Voor veel van deze services moet je software installeren, maar tegenwoordig zijn er steeds meer van deze services ook op het web te vinden. Als je een Gmail of Outlook account hebt, kun je ook gewoon mails lezen en versturen via je browser. Je kunt zelfs videobellen via je browsers door bijvoorbeeld Google Meet te gebruiken!
Het internet en het web blijken dus twee heel verschillende concepten te zijn. Als aspirerende IT’er is het heel fijn om deze concepten onder de knie te hebben, zodat je de bredere context van de IT-wereld kunt begrijpen en mogelijk kunt toepassen in je werk!