Wat zijn NFT’s?

06-03-2023

5 minuten

Dominic

Ga er maar even goed voor zitten. Kop koffie erbij en noise cancelling aan. We gaan het namelijk hebben over NFT’s. Je weet wel, plaatjes van aapjes waar meer dan 100.000 dollar voor betaald wordt. Maar wat krijg je nou precies als je zo’n digitale aap koopt? Waarom geven mensen er een fortuinen aan uit en wat hebben NFT’s te maken met het metaverse?

Andere blogs in deze serie:
Wat is het Metaverse?
Bedrijven in het metaverse

Om maar meteen voor de dag te komen, op de vraag waarom mensen hier duizenden euro’s aan uitgeven heb ik helaas geen antwoord. Koop je een NFT, dan word je ‘rechthebbende’ van het ‘digitale object’. Je bent dan ‘eigenaar’ van een NFT, maar hebt geen auteursrecht. Koop ik een NFT en gebruik jij die op jouw website? Dan is er niks dat ik daaraan kan doen. Hooguit de kunstenaar die de NFT heeft gemaakt kan hierover protesteren, maar ik al s ‘eigenaar’ heb geen auteursrecht en dus geen poot op te staan.

Waarom er dan toch duizenden euro’s voor wordt betaald, daar kom ik zo op. Eerst even terug naar de basis.

Wat zijn NFT’s?

NFT’s zijn non-fungible tokens. Digitale objecten – vaak plaatjes – die allemaal uniek zijn. Dit wordt gewaarborgd door elke NFT te kenmerken met een digitale handtekening in de vorm van een stukje code, die staat opgeslagen op een blockchain.

Koop je een NFT, dan wordt op een blockchain (vaak op de Etherium blockchain) geregistreerd dat jij vanaf dat moment eigenaar bent van de NFT. Jij bent de enige die jouw NFT ook weer kunt verkopen. Daarmee verkoop je niet het plaatje zelf, van de meeste digitale plaatjes zijn immers eindeloos veel kopieën. Je koopt of verkoopt het unieke eigendomscertificaat, waar er maar één van is.

Volg je het nog? Mooi. Wordt dit allemaal wat te complex, onthoud dan dat elke NFT uniek is, dankzij een digitale handtekening waar jij als NFT-koper eigenaar van wordt. Dit betekent niet dat jij als enige het plaatje mag gebruiken, maar dat jij als enige het ‘eigenaar’ van het plaatje bent.

Waarom NFT’s kopen? Kopers aan het woord

Dit is de gratis te downloaden rots, waar enkele NFT-fanaten duizenden euro’s voor hebben betaald.

Twitter ontplofte toen er meer dan 250.000 euro werd betaald voor non-fungable tokens van een rots. Wat bleek namelijk? Deze illustratie is gratis te downloaden. Maar toen er 100 unieke NFT’s van deze rots werden verhandeld op de Etherium blockchain, steeg de prijs tot astronomische hoogtes. Enkele kopers deelden hun beweegredenen.

“As we get into an age of digital collectibles, being one of the earliest forms of the art and the first do something gives them provenance that is valuable.”

“The pet rocks present the perfect shock value, it’s so stupid that it’s perfect. Fate loves irony.”

Het lijkt erop dat veel kopers gokken op de toekomst. Ben je een van de eersten die een viral NFT koopt, dan kan dat in de toekomst wellicht een nostalgisch stukje internetgeschiedenis worden, waardoor de waarde stijgt.

Daarnaast zijn NFT’s vooral ook een manier om welvaart te showen. Veel NFT-eigenaren zijn celebrities en crypto-miljonairs.

Je kunt dus een non-fungable token kopen gewoon omdat het kan, of als investering voor de toekomst. Dat laatste is echter heel tricky. Er is geen enkele garantie dat NFT’s die nu viral gaan over een paar maanden of over vijf jaar nog waarde hebben. Het is wat dat betreft net als gokken duur, verslavend en risicovol.

NFT’s in het metaverse

In de vorige blog hadden we het al over het bezitten van kleding, auto’s en land in metaverses. Deze spullen worden vaak verkocht als NFT’s. In tegenstelling tot plaatjes van apen en stenen, komt de prijs van spullen in metaverses vaak op een meer logische manier tot stand. Een concreet voorbeeld is het kopen van een stuk land in het metaverse The Sandbox. Bekendheid Snoopdogg bezit hier een digitaal stuk land, wat ervoor zorgt dat de prijzen van land daaromheen stijgen. Zo heeft iemand 450.000 dollar betaald om de digitale buurman van Snoopdogg te worden. Dit klinkt natuurlijk nog steeds absurd, maar ligt niet eens zo ver weg van de realiteit. Vergelijk het met het kopen van een huis in Groningen of in Amsterdam. 😉

Snoop Dogg in metaverse The Sandbox

In metaverses kun je gelukkig nog wel experimenteren met NFT’s zonder een vermogen kwijt te zijn. Een shirtje of een nieuw paar schoenen in een metaverse kost je soms maar 30 cent terwijl je voor een Bored Ape NFT al snel 100.000 euro kwijt bent.

NFT communities

Een groot voordeel van de NFT-projecten is dat het heel eenvoudig is om een community te creëren om deze digitale kunst heen. Een goed voorbeeld hiervan is Fancy Bears Metaverse, dat een grote community bouwt rond hun NFT-serie. Dit doen ze met exclusieve (digitale) feesten waar je celebrities kan ontmoeten, mee kan doen aan een loterij en toegang kunt krijgen tot een exclusief metaverse in Minecraft. Op deze manier geven ze hun NFT’s waarde. Je kunt ergens bij horen.

Non-fungable tokens in ons eigen metaverse

Ook voor ons eigen metaverse willen we gebruik maken van NFT’s. Deze worden gebruikt als een beloningssysteem om training voortgang mee te laten zien. Dit principe zie je veel terug in de gaming wereld. In MMORPG-games (massively multiplayer online role-playing games) zie je vaak dat spelers die ver zijn in de game andere outfits hebben, waarmee ze hun vorderingen als het ware tonen.

Kortom, NFT’s zijn hot en je kunt er best nuttige toepassingen voor verzinnen. Maar op dit moment zijn NFT’s vooral een trend waar kunstenaars en illustrators veel geld aan verdienen, en waar digitale ‘gokkers’ veel geld aan besteden. Ik zou zeggen, houd de vorderingen in de gaten, koop eens een NFT als je wilt weten hoe het werkt, maar verwacht niet dat je daar ooit iets mee terugverdient.

Dominic

Dominic

Dominic is multimedia-expert. Hij is op de hoogte van de laatste trends in het de wereld van Metaverses en NFT's en ontwikkelt ons eigen metaverse.