Expectation 1: Om in IT te werken heb je een informaticadiploma nodig.
Reality: Tuurlijk, veel informaticastudenten belanden in de IT, maar dat betekent niet dat elke IT’er ook informatica heeft gestudeerd. Zo’n driekwart van de wo-geschoolden werkzaam in de IT, heeft een opleiding in een andere richting dan IT gevolgd. Lang niet iedereen heeft dus een informaticadiploma! Veel mensen leren zichzelf het vak aan of volgen een traineeship of interne opleiding om de fijne kneepjes van het vak te leren.
In veel IT-rollen is het belangrijker dat je het juiste inzicht en abstract denkniveau bezit, dan dat je de juiste studie hebt gevolgd. Heb jij geen informatica gestudeerd, maar wil je wel de IT in? Dan ben je dus zeker niet de enige!
Expectation 2: Je moet goed zijn in wiskunde om in IT te werken.
Reality: Een wiskundeknobbel kan je een heel eind op weg helpen, maar er zijn heel veel IT-rollen waar je echt geen wiskundegenie voor hoeft te zijn. Denk aan rollen in front-end webdevelopment of low coding bijvoorbeeld. Hier zijn creativiteit en analytische vaardigheden veel belangrijker.
Wel zie je dat bijvoorbeeld back-end IT’ers die wel veel met abstracte en wiskundige puzzels bezig zijn affiniteit hebben met wiskunde, maar dat geldt dus lang niet voor elke rol!
Benieuwd welke IT-rol misschien wel bij jou past? Doe onze interessetest en ontdek het in een paar minuten.
Expectation 3: Je moet ontzettend veel programmeerregeltjes onthouden om goed te kunnen programmeren.
Reality: Als er iets is waar programmeurs goed in zijn, is het Googelen. De wereld van IT is groot en programmeertalen hebben eindeloos veel regels en eigenschappen. Het is per definitie onmogelijk om alles te onthouden. Daarom zijn tools als Google, Github en Stack Overflow je beste vriend als programmeur. Ben je de syntax van een programmeertaal even kwijt? Of heb je hulp nodig bij het schrijven van een functie? Je vindt online ontzettend veel antwoorden, en vaak zelfs complete code voor je om te kopiëren.
Expectation 4: Programmeurs zitten de hele dag achter hun computer te coderen.
Reality: Nog even over die programmeurs, die doen dus een stuk meer dan code schrijven en Googelen.
Als hobbyist developer ben je waarschijnlijk continu bezig met programmeren, maar in een professionele IT-rol moet je juist vaak afstand nemen van je scherm! Bijvoorbeeld om een complex proces uit te denken of te brainstormen met collega’s over de code. Dat maakt programmeren eigenlijk een heel sociaal beroep. Je praat continu met klanten, opdrachtgevers en collega’s om een zo goed mogelijke applicatie te bouwen.
Benieuwd hoe het leven van een programmeur eruitziet? Lees dan het verhaal van Kris, Young_Coders Challenger werkzaam als front-end developer.
Expectation 5: Werken in de IT betekent veel programmeren
Reality: Programmeren heeft zeker een groot aandeel in de IT-sector. Iets meer dan de helft van de Nederlandse IT’ers werkt als programmeur. Maar dat betekent dat er dus ook heel veel IT’ers zijn die géén programmeur zijn! Er zijn talloze IT-functies waarbij programmeren bijzaak is, of zelfs nauwelijks aan bod komt.
Als IT-consultant bijvoorbeeld, ben je vooral bezig met de klantvraag, die je vertaalt naar technische oplossingen. En als Tester ben je vooral code van anderen aan het controleren op bugs en test je nieuwe functionaliteiten die je collega’s hebben gebouwd. Ook wij leiden mensen op voor verschillende IT-functies, van developer tot tester en low coder.
What if I told you…
Hopelijk weet je nu wat meer over hoe het er echt aan toegaat in de IT. Maar uiteindelijk ervaar je dat natuurlijk pas echt als jij de stap maakt naar je eerste tech-baan. Dat kan best spannend zijn, maar als jij de juiste begeleiding en opleiding krijgt om je te ontwikkelen in een tech-rol die bij jou past, dan ligt een mooie IT-carrière misschien wel voor jou in het verschiet. Want hoe ongrijpbaar het soms ook lijkt, iedereen kan leren programmeren.