Zo kom je op een creatieve manier aan tech talent

22-03-2022

5 minuten

Koen

De IT-markt is momenteel enorm krap. De vraag is beduidend groter dan het aanbod, waardoor elke organisatie op zoek is naar het welbekende schaap met de vijf poten om alle IT-vacatures in te vullen en de digitale machinerie draaiende te houden.
zo kom je op een creatieve manier aan techtalent

Vind je die briljante en veelzijdige IT’ers toch? Dan is het vaak lastig om ze tevreden te houden en lang aan je bedrijf te binden. Ze hebben de banen voor het uitzoeken en kunnen zo ergens anders terecht als blijkt dat ze zich binnen jouw organisatie niet op hun plek voelen. Salaris en een mooie leasewagen zijn daarbij allang niet meer de leidende drijfveren. Een goede balans tussen werk en privé en voldoende professionele leer- en ontplooiingsmogelijkheden zijn minstens zo belangrijk voor de IT’ers en techneuten van de eenentwintigste eeuw.

De oplossing voor de mismatch tussen vraag en aanbod? Een paradigmaverschuiving (paradigm shift) die bedrijven uitnodigt om niet alleen te zoeken naar de ‘usual suspects’, maar ook te kijken buiten de traditionele pool van mensen met een formele IT-opleiding. Zo’n ontdekkingsreis voert je vaak naar een schatkamer vol onontdekt talent. In dit artikel vertellen we je alles over de paradigmaverschuiving binnen de IT en de voordelen van een brede en originele kijk op technisch talent.

Wat is een paradigmaverschuiving?

Het begrip paradigmaverschuiving is van origine afkomstig uit de wetenschappelijke wereld. Het refereert aan een ontwikkeling die leidt tot een nieuw en dramatisch ander beeld van de wetenschap. Denk aan het door Copernicus en Galilei ontwikkelde inzicht dat niet de aarde maar de zon het middelpunt van ons zonnestelsel is. Een ander voorbeeld is de evolutietheorie van Darwin. Die schiep een heel nieuw beeld van de ontwikkeling van het leven op aarde en onze plek binnen het gevarieerde geheel aan levensvormen op de planeet. 

Een doorbraak naar het nieuwe paradigma ontstaat meestal doordat nieuwe wetenschappelijke inzichten steeds opnieuw en door steeds meer wetenschappers proefondervindelijk worden gestaafd. Paradigmaverschuivingen ondervinden in het begin meestal sterke weerstand van traditionele en gevestigde wetenschappelijke wereldbeelden. Ze worden pas later herkend als conceptuele revoluties.

Problemen op de IT-markt

Zonder een sterke digitale ruggengraat ben je als bedrijf kansloos in het huidige marktklimaat. Automatisering en digitalisering zijn de norm, terwijl de invloed van technologieën als kunstmatige intelligentie (AI), het Internet of Things (IoT), edge computing, machine learning en cloud computing groeit. Het logische gevolg? Het aantal complexe IT-functies groeit als kool.

De realiteit is dat er jaarlijks veel meer IT-vacatures bijkomen dan dat er IT’ers afstuderen. De opleidingen kunnen de vraag niet meer bijbenen. Bovendien concurreren bedrijven fel om de talenten die vers van de Nederlandse en buitenlandse IT-afdelingen komen. Het gevolg is dat veel organisaties aan het kortste eind trekken en grote moeite hebben om hun IT-afdelingen goed te bemensen.

Het stormachtige tempo waarin nieuwe technologie zich ontwikkelt, is een andere uitdaging van onze tijd. Het IT-landschap ontwikkelt zich zo snel dat dat de kennis en vaardigheden die de IT-student in jaar een heeft geleerd in jaar drie of vier al verouderd kunnen zijn. Nieuwsgierigheid en leergierigheid hebben vaak meer toegevoegde waarde dan keiharde IT-kennis.

De paradigmaverschuiving in de IT

De markt vraagt inmiddels dan ook om een andere kijk op de drieslag ‘vinden, ontwikkelen en begeleiden’ die zo belangrijk is voor het ontdekken en koesteren van techtalent. Een paradigmaverschuiving is hard nodig.

Vinden betekent dat je er als organisatie verstandig aan doet om je niet blind te staren op de schaarse IT-afstudeerders, maar ook naar talent uit andere studierichtingen kijkt. Ook buiten het kader van klassieke IT-opleidingen vind je met een frisse blik en de juiste antenne een overvloed aan techtalent. Denk aan talenten die er tijdens hun studie achter zijn gekomen dat programmeren eigenlijk heel leuk is. Maar ook aan mensen die in hun vrije tijd al jaren aan computers sleutelen.

Juist deze beloftevolle professionals zijn vaak enorm leergierig. Ze zuigen kennis op en hebben de mindset die nodig is om snel en doorlopend te leren. Kun je deze leergierige high-potentials vinden, opleiden en begeleiden? Dan zal het je verbazen hoe snel deze mensen zich ontwikkelen tot absolute topprogrammeurs. 

Daarnaast brengen ze vanuit hun eigen vakgebied waardevolle kennis en originele invalshoeken mee. Dit leidt tot oplossingen die de klassieke, vooral technisch denkende IT’er niet zo gauw zouden invallen. Vaak is er ook sprake van een complementaire relatie tussen de formeel geschoolde IT’er en de techneut uit een ander vakgebied. De bioloog (met zijn kennis van het menselijk oog en brein) en grafisch vormgever zorgen er bijvoorbeeld voor dat een website of applicatie voor elke bezoeker goed leesbaar, logisch ingericht en makkelijk navigeerbaar is, terwijl de klassieke IT’er zorgt voor de achterliggende techniek (scripts, databases).

Ontwikkelen en begeleiden

Toch zien nog niet alle organisaties gelijk de voordelen van het zoeken buiten de geijkte IT-kaders. Een veelgehoord argument tegen het aantrekken van techtalenten uit andere vakgebieden dan de IT? Er is (te) weinig tijd of mankracht om ze te begeleiden en het duurt lang voordat ze zich ontwikkelen tot volwaardige programmeurs.

In de praktijk ziet de situatie er meestal een stuk rooskleuriger uit. Een gespecialiseerde organisatie als Young_Coders ontzorgt je bijvoorbeeld op het gebied van opleiding en begeleiding. We begeleiden talenten in hun professionele ontwikkeling en monitoren ontwikkeling op een inzichtelijke manier. Hierdoor zijn we in staat om talenten van de juiste individuele training te voorzien die ze verder helpt in hun ontwikkeling.

Daarnaast zien we dat beloftevolle young professionals vaak al binnen twee maanden of eerder meedraaien als volwaardige teamleden binnen een organisatie. Ze beschikken over de juiste cognitieve capaciteiten, maar ook over waardevolle studie- of werkervaring. Bovendien zijn ze meestal erg leergierig en erop gebrand om zich te bewijzen in het uitdagende vakgebied dat IT heet. Onze ervaring is dat goede en gemotiveerde young professionals zonder formele IT-achtergrond tijdens, vlak na en vaak zelfs al voor ons Young_Coders-bootcamp een significante meerwaarde vormen voor een organisatie die behoefte heeft aan specialistische IT-kennis en -vaardigheden.

Meer weten?

Een paradigmaverschuiving richting een bredere, meer inclusieve kijk op wat een goede IT’er is, biedt uitkomst voor de krapte op de IT-markt. Bovendien win je ook aan diversiteit door technisch toptalent uit andere studierichtingen in je organisatie op te nemen.

Ben je benieuwd hoe Young_Coders je kan helpen bij het vinden, opleiden en begeleiden van de juiste young professionals? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Je kunt ons bellen op 088 0043 668, een mailtje sturen naar hello@youngcoders.nl of appen naar 06 119 346 55.

Koen

Koen

Koen is marketeer en communicatiespecialist. Hij schrijft over o.a. Design Thinking, de IT-arbeidsmarkt en innovatie.