Data science traineeship

‘Help, ik vind data science heel interessant, maar welk traineeship past daarbij?’ Nu zouden we natuurlijk kunnen zeggen dat het Young_Coders IT traineeship het beste data science traineeship is, maar dat is wat te kort door de bocht. Dat hangt er namelijk helemaal vanaf welk onderdeel van data science jij het meest interessant vindt!

De buzzwords, functies en specialismen binnen data science vliegen je om de oren. En het worden er steeds meer! Van data engineer tot analist, database specialist of machine learning expert, ze vallen allemaal onder de paraplu van ‘data science’. Maar wat is precies het verschil tussen die functies en nog belangrijker, wat past het best bij jou?

Data scientists
Een Data science trainee

 

Wat is Data Science?

Voordat we verder ingaan op de verschillende functies toch nog heel even: wat is data science precies? Data science is het vakgebied dat gericht is op het verkrijgen van allerlei waardevolle inzichten uit data. Concreet betekent dit dat belangrijke beslissingen in een organisatie gebaseerd worden op feiten en conclusies uit grote hoeveelheden data. Er zijn steeds meer data beschikbaar en bijna alle data (over bijvoorbeeld processen, financiën, marketing en business) zijn tegenwoordig digitaal. Daarom is data science een sterk technologisch vakgebied geworden, met allerlei specialismen rondom het verkrijgen van data, structureren van data, analyseren van data en zelfs het voorspellen van de toekomst op basis van data. En al deze specialismen hebben weer andere eigenschappen, titels en werkzaamheden, die allemaal onder de paraplu van ‘data science’ vallen.

Soorten Data science traineeships

Data science is dus een verzamelnaam voor veel functies en beroepen die met data te maken hebben. Een ‘data science traineeship’, zegt dus nog niet zo veel. Om erachter te komen wat het traineeship écht inhoudt moet je wat meer weten over de verschillende ‘smaken’ binnen data science.

We kunnen binnen data science het best onderscheid maken tussen ‘data-analyse’ en ‘data engineering’. Hier zul je ook de meeste traineeships en leer-werktrajecten in tegenkomen.

Data-analist

Het specialisme van de data-analist is het analyseren van grote hoeveelheden data om tot waardevolle inzichten te komen. De tools van een data-analist zijn onder andere Excel VBA, Tableau, SAS en Matlab. Daarnaast leer je in een data analist traineeship onder andere werken met webanalyse tools als Google Analytics, Hotjar of SiteImprove.

Dit kan behoorlijk technisch en ingewikkeld worden, maar als data-analist ben je vaak niet écht aan het programmeren. Je werkt vooral aan het inzichtelijk en visueel maken van data en trekt daar je conclusies uit.

Data engineer

Waar de data-analist vooral geïnteresseerd is in de inzichten uit data, is de data engineer verantwoordelijk voor het fundament van data-analyse. De data engineer ontwikkelt datastromen en ontwerpt een architectuur die big dataverwerking mogelijk maakt. De holy grail voor de data engineer is de programmeertaal Python, vaak uitgebreid met libraries en frameworks als Pandas, Matplotlib, Scikit-learn, TensorFlow en NumPy. In een data engineer traineeship komen deze technologieën uitgebreid aan bod, met daarnaast een verdieping in wiskunde en lineaire algebra. Tijd om je middelbare schoolkennis over wiskunde op te frissen dus!

Data scientist

Huh? We hadden toch net gezegd dat data science vooral een verzamelnaam is? Ja, maar er zijn ook wel eens data scientists die daadwerkelijk data scientist zijn. Dat zijn de alleskunners die zich zowel bezighouden met programmeren als met het analyseren van data. De data scientist is dus als het ware de spin in het web die zorgt dat de verschillende data science disciplines op elkaar aansluiten.

Data science traineeship bij Young_Coders

Je weet nu het verschil tussen verschillende data science traineeships en functies. Bij Young_Coders bieden we voornamelijk data engineering traineeships aan in de financiële sector. Dit betekent dat je leert programmeren in Python en uitdagende applicaties bouwt voor bijvoorbeeld risicoanalyse.

Maar we gaan nog een stap verder. Want je kunt op basis van data het verleden en het heden analyseren, maar je kunt ook de toekomst voorspellen. En dat doen we met machine learning, een term die je vast wel eens voorbij hebt zien komen. Dit betekent dat je een zelflerend algoritme programmeert dat steeds beter wordt in het voorspellen van trends op basis van grote hoeveelheden data. En dat stukje state of the art technologie is ook onderdeel van onze opleiding voor data engineers.

Je gaat in onze opleiding aan de slag met een innovatief praktijkproject dat je zelf met je medetrainees bedenkt. Het kan dus maar zo zijn dat jij tijdens je opleiding een applicatie ontwikkelt die de volgende investeringstrend voorspelt op basis van stockdata!

Klinkt dat als iets voor jou? Bekijk dan welke traineeship vacatures we momenteel open hebben staan en wie weet kun jij jezelf over een paar maanden data engineer noemen!

Eerst nog wat meer lezen over het Young_Coders IT traineeship, of over traineeships programmeren en IT-consultancy? Lees dan ook onze andere blogs.

They leveled up