F.A.Q.

HEB JIJ EEN VRAAG? WIJ HEBBEN HET ANTWOORD!

F.A.Q.

Hieronder vind je onze lijst met Frequently Asked Questions (FAQ) ofwel veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Stuur dan een mailtje naar bootcamp@youngcoders.nl of bel met 088 0043 668. We staan je graag te woord!

Ik heb geen beta achtergrond. Kom ik dan in aanmerking voor het Challengership?

Als je een HBO/WO studie hebt gevolgd is dat geen enkel probleem. Wat we wel vragen is een stukje affiniteit met IT. Dus als jij al in je vrije tijd websites bouwt, een beetje programmeert of een minor hebt gevolgd tijdens je studie waarbij je al eens iets hebt ontwikkeld dan vinden we dat erg prettig. We zoeken Challengers die met passie het IT vak in willen duiken en die dus zeker weten dat ze deze stap in hun carrière willen maken. Als je alleen "denkt" dat je het leuk vindt, maar je hebt echt geen enkele ervaring met ontwikkelen raden wij je aan eerst eens wat online trainingen te doen om voor jezelf te bepalen of het echt iets voor je is. Heb je daar hulp bij nodig? Neem dan even contact op! Wij kunnen je hier zeker bij ondersteunen.

Wat is een Challengership?

Bij Young Coders doen we de dingen net ff wat anders. Wij bieden geen “traineeships”. Dat is echt zó 2010!
Wij bieden Challengerships. Je bent namelijk nooit klaar met leren en je wordt binnen de tech dagelijks uitgedaagd! Daarom vinden we jou ook een Challenger! Wij zijn ook geen detacheringsclub. Wij focussen ons 100% op de opleiding en bieden jou de kans om kennis
te maken met opdrachtgevers waar je direct bij kan beginnen. Of je nou een tijdje onder onze vleugels blijft, of direct doorstroomt: Dat maakt ons echt niet uit. Lekker flexibel dus.

Omdat we ons richten op jouw opleiding en een stukje “baangarantie” geven, vinden wij het superbelangrijk dat je ook past bij jouw nieuwe werkgever. Daarom matchen we jouw wensen en persoonlijkheid met het profiel van de organisaties waar wij voor werken. We
gaan dus alleen met jou op gesprek bij organisaties waarvan we al bijna zeker weten dat je het daar naar je zin gaat hebben!

Moet ik al kunnen programmeren als ik in aanmerking wil komen voor een Challengership

Nee, je hoeft geen programmeer guru te zijn om bij ons te kunnen starten. Wat we wel van je vragen is affiniteit met softwareontwikkeling. Wij zoeken naar mensen die zeker weten dat ze achter hun keuze staan om te starten in de IT. Dit kun je alleen zeker weten als je al wat "hands on" ervaring hebt met programmeren. Als jij al online wat cursussen hebt gevolgd, bijvoorbeeld JavaScript, php, Java, C# etc of je hebt een keer een minor op je opleiding gevolgd waarbij je met Python of R hebt gewerkt is dat al prima. Wellicht programmeer jij al voor je hobby? Als je een keer een website hebt gebouwd met WordPress of wat html en css hebt gedaan, raden we je aan om eerst wat meer basiskennis op te pikken via een online training.  Twijfel je of zou je graag meer willen weten? Neem dan gewoon even contact met ons op. We helpen je graag en kunnen je ook verwijzen naar interessante online trainingen.

Do you accept non-Dutch speaking candidates? / Accepteren jullie ook kandidaten die geen Nederlands spreken?

At this moment you are not able to enter our Challengership if you don't speak and write in Dutch fluently. We are planning to change this in the near future. So stay tuned!

Moet ik betalen voor de intakegesprekken?

Nee. Onze intake is geheel vrijblijvend. 

Wat voor een test moet ik doen?

Om Young Coder te worden willen we samen met jou gaan kijken of een Challengership ook écht wat voor jou is. Daarom nemen we een aantal tests bij je af:

 • Drie logische tests waarbij we kijken naar je rekenkundige vaardigheden, je abstract denkvermogen en je verbaal denkvermogen
 • Twee persoonlijkheidstests waarmee we in kaart brengen waar jouw passie ligt, wat jouw persoonlijke behoeftes zijn en wat jij leuk en minder leuk vindt.
 • We nemen een interview af waarbij we dieper ingaan op de persoonlijkheidstests. Ook leren we je zo beter kennen.

De logische tests en persoonlijkheidstests worden digitaal afgenomen en kun je ook thuis maken. Voor het interview nodigen we je uit bij ons op kantoor in Amersfoort.

Oefenmateriaal en uitleg over de logiche tests vind je op https://practicetests.cubiks.com/nl/ onder het kopje “Logiks intermediate/Logiks advanced”

Meer informatie over de persoonlijkheidstests kun je vinden op https://practicetests.cubiks.com/nl/onder het kopje “PAPI/Cubiks factors”.

Welk opleidingsniveau heb ik minimaal nodig?

Dat hangt helemaal af van de functie die je graag zou willen. We hebben diverse functies binnen de ICT voor diverse opleidingsniveau's. Je kunt bij ons terecht met een (liefst) afgeronde HBO of WO opleiding. Het is mooi als je een beta studie hebt gedaan, maar dat is zeker niet nodig. Heb je een MBO niveau 4 diploma? Dan dien je wel een IT richting te hebben gestudeerd. Twijfel je of jij geschikt bent met jouw diploma? Neem dan gerust contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek. Een diploma zegt nooit alles!

Moet ik betalen voor de Young Coders opleiding?

Nee. Sterker nog: Wij betalen jouw opleiding. Doorgaans kun je gelijk instromen én starten bij één van onze opdrachtgevers. Dit betekent dat je EN een opleiding krijgt EN direct salaris verdient. Wij vinden namelijk dat je je geheel moet kunnen focussen op je nieuwe opleiding. 

Kan ik zelf kiezen voor welke functie ik word opgeleid?

Die keuze maken we samen met jou. Op basis van jouw interesses, jouw scores in onze tests en de beschikbare functies gaan we samen bepalen waar jij het beste tot je recht komt. Uiteraard maak jij uiteindelijk altijd de beslissing!

Wanneer krijg ik betaald?

Je krijgt betaald zodra jouw plaatsing rond is en je gaat starten met je opleiding. Dit betekent het volgende:

Je loopt ons selectieproces door. Als je dit proces succesvol doorlopen hebt, bieden wij jou een Challengership in. Dit betekent niet dat je gelijk gaat starten!

 1. Wij gaan voor jou op zoek naar de ideale werkgever. Wij gaan je voorstellen, er volgen gesprekken en vervolgens zal onze opdrachtgever jou wel of niet selecteren.
 2. Ben je geselecteerd? Dan plannen we in samenspraak met de opdrachtgever de start van jouw opleiding in. 
 3. De start van jouw opleiding is het moment waarop jij salaris gaat verdienen.

De tijd die deze procedure inneemt varieert. Dit is totaal afhankelijk van jouw wensen, je woonplaats, de tijd van het jaar etc. Ga er vanuit dat een gemiddelde plaatsing rond de twee-drie maanden kost. Deze tijd dien je dus zelf financieel te overbruggen.

Hoeveel krijg ik betaald tijdens het Challengership?

Iedere Challenger start met hetzelfde salaris. Dit salaris bestaat doorgaans uit twee componenten:

 • Vaste beloning
 • Mobiliteitsbudget

De hoogte van het salaris is afhankelijk vanuit welke rol je bij ons start. Als we verder zijn in je aanvraagprocedure lichten we je salaris uitgebreid toe.

Hoe lang duurt jullie Challengership?

Ons Challengership bestaat uit twee delen:

 • De opleiding
 • Werkervaring opdoen

Op basis van de wensen van onze opdrachtgever volg je bij ons een opleiding en start je ook gelijk met werken. Door in de praktijk ervaring op te doen leer je nu eenmaal het meest! Onze opleidingen variëren van een tech-degree van 1-2 maanden tot een volledig begeleid leertraject van wellicht wel een jaar. Dit is volledig afhankelijk van de klantwens. De totale duur van jouw Challengership beslaat één tot maximaal twee jaar, afhankelijk van de afspraken met jouw opdrachtgever.

Kan ik zelf kiezen bij welke opdrachtgever ik ga werken?

Deze keuze maken wij samen met jou op basis van de uitkomst van je tests en de benodigde reistijd. Ook proberen we altijd zoveel mogelijk rekening te houden met jouw wensen. Op basis van je persoonlijkheidsprofiel proberen wij de beste match te vinden met een opdrachtgever. Als je op gesprek gaat weten dus eigenlijk al dat er "op papier" al een goede match is. Je wordt altijd begeleid door je recruiter van Young Coders en je krijgt een goede voorbereiding op je gesprek.

Wat voor soort contract krijg ik aangeboden?

Zodra je gaat starten met je opleiding ontvang je van ons een uitzendovereenkomst Fase A met uitzendbeding. Een belangrijk onderdeel van deze uitzendovereenkomst is de uitzendbevestiging. Hierin staat precies beschreven bij wie je gaat werken, voor hoe lang en tegen welk salaris etc. Deze uitzendovereenkomst heeft een maximale duur van 78 weken. Deze uitzendovereenkomst houdt in dat je je volledige salaris betaald krijgt voor 36 of 40 uur, afhankelijk van de reguliere arbeidstijden van de opdrachtgever. Als je inzet stopt, stopt jouw vergoeding ook.

De inzet stopt als:

 • Jij na de afgesproken periode van inzet uitstroomt naar een dienstverband naar onze opdrachtgever
 • Jij na de afgesproken periode van inzet elders aan het werk gaat
 • Jij tussentijds gaat stoppen tijdens de periode van inzet. (*)

(*) In het geval dat je wordt teruggegeven door de opdrachtgever of zelf besluit te stoppen vervalt je recht op salaris. Je ontvangt dan een uitkering van de overheid totdat wij een nieuwe opdracht voor je hebben kunnen regelen. Hier wordt je uiteraard bij geholpen!

Wat voor opleidingen geven jullie precies?

We leiden onze Challengers op tot diverse functies binnen de ICT. Denk daarbij aan developers, system engineers, support medewerkers, consultants en data analisten. Wat de precieze invulling van een opleiding zal worden, is afhankelijk van de opdrachtgever waar jij voor gaat werken. Dit is meestal maatwerk.

Hoe veel uur moet ik beschikbaar zijn?

Wij gaan er vanuit dat je 40 uur per week moet kunnen werken. Ons Challengership is niet te volgen in deeltijd.

Heb ik een rijbewijs nodig om in aanmerking te komen voor jullie traineeship?

Een rijbewijs is natuurlijk altijd handig, maar niet verplicht. 

Hoe zit het met reistijd en verhuizen?

We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met een acceptabele reistijd voor woon-werk verkeer. Het is echter mogelijk dat we een mooie passende opdrachtgever voor je hebben die niet binnen een uur reistijd ligt van je woonplaats. Wij vragen dan ook aan je of je flexibel kan zijn mbt eventueel verhuizen indien dit opportuun is. Dit is niet verplicht!

Wat als ik de opleiding vroegtijdig wil afbreken?

Voor aanvang van de training ondertekenen we een studiebeding. Dit beding wordt gedurende de inzet bij de opdrachtgever in delen afgeschreven. Aan het eind van je inzetperiode heb je dan ook geen studieschuld meer. Besluit je eerder weg te gaan? Dan berekenen we pro rato het studiebeding aan je door.

Hoe ziet de periode van inzet na de opleiding eruit?

Na je opleiding blijf je lekker werken bij je opdrachtgever. Dit kan in allerlei vormen, afhankelijk van de wens van de opdrachtgever. Je gaat al direct in dienst bij de opdrachtgever of je kan in een werkbegeleidingstraject worden ingezet voor een afgesproken tijd en vervolgens in dienst treden. Er zijn tal van tussenmogelijkheden, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat jij lekker aan de slag blijft en je goed op je plek zit.

Daarnaast werken we met een succes coach als je via ons gaat werken. Deze coach kijkt niet naar de techniek, maar kijkt naar jouw welzijn. Zit je lekker op je plek? Heb je genoeg lol in je werk? Hoe bevalt het? Deze vragen stellen wij ook aan de opdrachtgever. Zo houden we een gezonde werkomgeving waarin zowel jij als de opdrachtgever een goed gevoel bij hebben.

Kan ik ook een losse training volgen?

Ja, dat kan. Echter dien je dit te doen vanuit je werkgever. De kracht van onze opleidingen zit hem in het feit dat je ook direct aan de slag moet kunnen gaan en praktijkervaring moet opdoen. Jouw werkgever dient dan ook jou een plek te kunnen geven.

Ook zijn er mogelijkheden voor je als je in een outplacement traject zit. Heb je hier interesse in? Neem dan even contact met ons op.

In 2020 gaan we ook starten met een vrije  instroom opleiding. Als je daar meer informatie over wil hebben, neem dan even contact op!

Geven jullie ook les in Amsterdam?

Nee, onze locatie in Amsterdam is een Business meeting point. Deze locatie wordt alleen gebruikt voor afspraken met opdrachtgevers en is niet geschikt als trainingslocatie.

Waar bevindt zich de leslocatie?

Onze trainingslocatie is in Amersfoort aan de Databankweg 12. Dit is goed te bereiken met zowel het openbaar vervoer (kwartiertje lopen vanaf Amersfoort Schothorst). Je kunt ook gratis parkeren om het pand. Er zijn altijd voldoende parkeerplaatsen beschikbaar.

Moet ik tijdens de training elke dag op en neer naar Amersfoort?

Nee, zeker niet. Onze opleiding is opgebouwd rondom "learning on the job". Want door praktisch bezig te zijn leer je het meest. Je bent in de eerste maand van je opleiding maximaal twee dagen per week op locatie in Amersfoort. De overige dagen ben je al lekker bezig met kleine opdrachtjes bij je opdrachtgever. De tweede maand ben je nog één dag per week in Amersfoort en de overige dagen bij je opdrachtgever.

Wil jij starten met jouw Challengership?

Ben jij eruit? Wil jij aan de slag en jouw IT carrière een kickstart geven?