fbpx

F.A.Q.

HEB JIJ EEN VRAAG? WIJ HEBBEN HET ANTWOORD!

F.A.Q.

Hieronder vind je onze lijst met Frequently Asked Questions (FAQ) ofwel veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Stuur dan een mailtje naar bootcamp@youngcoders.nl of bel met 088 0043 668. We staan je graag te woord!

Do you accept non-Dutch speaking candidates? / Accepteren jullie ook kandidaten die geen Nederlands spreken?

At this moment you are not able to enter our Challengership if you don't speak and write in Dutch fluently. We are planning to change this in the near future. So stay tuned!

Wat is een Challengership?

Bij Young Coders doen we de dingen net ff wat anders. Wij bieden geen “traineeships”. Dat is echt zó 2010!
Wij bieden Challengerships. Je bent namelijk nooit klaar met leren en je wordt binnen de tech dagelijks uitgedaagd! Daarom vinden we jou ook een Challenger! Wij zijn ook geen detacheringsclub. Wij focussen ons 100% op de opleiding en bieden jou de kans om kennis
te maken met opdrachtgevers waar je direct bij kan beginnen. Je gaat bij ons voornamelijk aan de slag in innovatie teams. Dit betekent dat je altijd met collega Challengers aan mooie innovatieve dingen gaat werken bij onze opdrachtgevers in een project.

Omdat we ons richten op jouw opleiding en een stukje “baangarantie” geven, vinden wij het superbelangrijk dat je ook past bij jouw nieuwe werkgever. Daarom matchen we jouw wensen en persoonlijkheid met het profiel van de organisaties waar wij voor werken. We
gaan dus alleen met jou op gesprek bij organisaties waarvan we al bijna zeker weten dat je het daar naar je zin gaat hebben! Daarnaast matchen we je ook met andere Challengers zodat we een team kunnen samenstellen dat complementair aan elkaar is.

Hoe lang duurt jullie Challengership?

Op basis van de wensen van onze opdrachtgever volg je bij ons een opleiding en start je ook gelijk met werken. Door in de praktijk ervaring op te doen leer je nu eenmaal het meest! Het gehele Challengership duurt maximaal twee jaar, afhankelijk van de wensen van onze opdrachtgevers.

Welk opleidingsniveau heb ik minimaal nodig?

Wij vragen een HBO of WO denkniveau. Een afgerond diploma is natuurlijk altijd erg mooi, maar niet 100% noodzakelijk. Helpt een beta achtergrond? Natuurlijk, maar ook dat is niet nodig als je voldoende affiniteit hebt met ons vakgebied. Wij testen je grondig voordat we je toelaten. Door deze tests krijgen wij een goed beeld van jouw cognitief niveau en je persoonlijke competenties. Wij kijken alleen naar potentieel en niet zozeer naar een papiertje. 

Ik heb geen beta achtergrond. Kom ik dan in aanmerking voor het Challengership?

Dat hoeft dat geen probleem te zijn. Wat we wel vragen is een stukje affiniteit met de tech sector. Dus als jij al in je vrije tijd applicaties bouwt of programmeren als vak hebt gehad of een minor hebt gevolgd tijdens je studie waarbij je al eens iets hebt ontwikkeld in een volwassen programmeertaal, dan vinden we dat erg prettig. Deze affiniteit is een harde eis. Let op! html/css zien wij niet als programmeerervaring, evenals het bouwen van een website in WordPress. Heb je al wat (persoonlijke) ervaring met Python, Javascript, php, Java, C#, C++ of een andere programmeertaal? Dan ben je van harte welkom!

We zoeken Challengers die met passie de tech sector in willen duiken en die dus zeker weten dat ze deze stap in hun carrière willen maken. Als je alleen "denkt" dat je het leuk vindt, maar je hebt echt geen enkele ervaring met ontwikkelen is ons Challengership niets voor jou en adviseren je eerst wat (online) trainingen te doen om te kijken of je het echt zo leuk vindt. Je kunt hiervoor terecht bij website als https://www.udemy.com. Een basistraining Java is een mooie start.

Moet ik al kunnen programmeren als ik in aanmerking wil komen voor een Challengership?

Je hoeft geen programmeer guru te zijn om bij ons te kunnen starten. Wat we wel van je vragen is affiniteit met softwareontwikkeling. Wij zoeken naar mensen die zeker weten dat ze achter hun keuze staan om te starten in de tech sector. Dit kun je alleen zeker weten als je al wat "hands on" ervaring hebt met programmeren. Als je online al een aantal relevante cursussen hebt gevolgd, is dat soms al voldoende.

Als jij bijvoorbeeld al de basis kent van JavaScript, php, Java, C# of Python of je hebt een keer een minor of vak op je opleiding gevolgd waarbij je hebt geprogrammeerd is dat vaak prima. Wellicht programmeer jij al voor je hobby? Als je een keer een website hebt gebouwd met WordPress of wat html en css hebt gedaan, zien we dat helaas niet als relevante ervaring.

Ik wil graag webdesigner worden. Kan dat bij jullie?

Nee, wij richten ons specifiek op front-end, full-stack en backend development en de ondersteunende rollen binnen de tech industrie. Webdesign is veel meer een grafische opleiding waar programmeren een relatief kleiner onderdeel van uitmaakt. Ook de gebruikte technieken (html, css, bootstrap etc.) zijn voor ons en onze opdrachtgever niet interessant genoeg. De markt is redelijk verzadigd op dit gebied. We hebben wel zo nu en dan UX opdrachten.

Ik wil me graag verder specialiseren en ik kan al programmeren. Is een Challengership dan ook wat voor mij?

Dat zou zeker kunnen. Wellicht dat je de eerste paar weken van je training ervaart als eenvoudig, maar al snel gaan we de verdieping in. Zeker als je bij je opdrachtgever aan de slag gaat.

Wat voor opleidingen geven jullie precies?

We leiden onze Challengers op tot diverse functies binnen de tech industrie. Denk daarbij aan developers, system engineers, support medewerkers, consultants en data analisten. Wat de precieze invulling van een opleiding zal worden, is afhankelijk van de opdrachtgever waar jij voor gaat werken. Dit is meestal maatwerk.

Kan ik zelf kiezen voor welke functie ik word opgeleid?

Die keuze maken we samen met jou. Op basis van de vragenlijst die je beantwoord tijdens je inschrijving krijgen zowel jij als wij een beeld van wat jou zou passen. Vervolgens kijken we op basis van de cognitieve en persoonlijkheidstests welke rollen het beste bij jou zouden passen. Gezamenlijk bekijken we dan de mogelijkheden. Uiteraard hangt ook e.e.a. af van wat op het moment gevraagd wordt vanuit onze opdrachtgevers.

Kan ik zelf kiezen bij welke opdrachtgever ik ga werken?

Deze keuze maken wij samen met jou op basis van de uitkomst van je tests en de benodigde reistijd. Ook proberen we altijd zoveel mogelijk rekening te houden met jouw wensen. Op basis van je persoonlijkheidsprofiel proberen wij de beste match te vinden met een opdrachtgever. Als je op gesprek gaat weten dus eigenlijk al dat er "op papier" al een goede match is. Je wordt altijd begeleid door je recruiter van Young Coders en je krijgt een goede voorbereiding op je gesprek. Je gaat dus nooit alleen naar een gesprek toe. Sterker nog, je gaat altijd als team!

Moet ik betalen voor de intakegesprekken?

Nee. Onze intake is geheel vrijblijvend. 

Heb ik een rijbewijs nodig om in aanmerking te komen voor jullie traineeship?

Een rijbewijs is wel handig, maar niet noodzakelijk

Moet ik betalen voor de Young Coders opleiding?

Nee. Sterker nog: Wij betalen jouw opleiding. Doorgaans kun je gelijk instromen én starten bij één van onze opdrachtgevers. Dit betekent dat je EN een opleiding krijgt EN direct salaris verdient. Wij vinden namelijk dat je je geheel moet kunnen focussen op je nieuwe opleiding. 

Hoe veel uur moet ik beschikbaar zijn?

Wij gaan er vanuit dat je fulltime kan werken. Ons Challengership is niet te volgen in deeltijd. 

Hoe zit het met reistijd en verhuizen?

We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met een acceptabele reistijd voor woon-werk verkeer. Twee tot maximaal drie uur reistijd per dag vinden wij acceptabel. Het is echter mogelijk dat we een mooie passende opdrachtgever voor je hebben die niet binnen de acceptabele reistijd ligt van je woonplaats. Wij vragen dan ook aan je of je flexibel kan zijn mbt eventueel verhuizen indien dit opportuun is. Dit is niet verplicht!

Wat voor een test moet ik doen?

Om Young Coder te worden willen we samen met jou gaan kijken of een Challengership ook écht wat voor jou is. Daarom nemen we een aantal tests bij je af:

 • Drie logische tests waarbij we kijken naar je rekenkundige vaardigheden, je abstract denkvermogen en je verbaal denkvermogen
 • Twee persoonlijkheidstests waarmee we in kaart brengen waar jouw passie ligt, wat jouw persoonlijke behoeftes zijn en wat jij leuk en minder leuk vindt.
 • We nemen een interview af waarbij we dieper ingaan op de persoonlijkheidstests. Ook leren we je zo beter kennen.

De logische tests en persoonlijkheidstests worden digitaal afgenomen en kun je ook thuis maken. Voor het interview nodigen we je uit bij ons op kantoor in Amersfoort. Ook vragen we je om een korte video van jezelf te maken waarin je jezelf voorstelt, je motivatie toelicht en je ons een leuk idee geeft dat je hebt bedacht en dat je leuk zou vinden om te ontwikkelen.

Oefenmateriaal en uitleg over de logiche tests vind je op https://practicetests.cubiks.com/nl/ onder het kopje “Logiks intermediate/Logiks advanced”

Meer informatie over de persoonlijkheidstests kun je vinden op https://practicetests.cubiks.com/nl/onder het kopje “PAPI/Cubiks factors”.

Hoe moet ik een videopitch maken?

Veel mensen vinden het maken van een videopitch best eng. Maar wees gerust! We verwachten absoluut geen gelikte presentaties en bewerkte video's. We willen gewoon graag jouw verhaal kort horen én je even zien. Je gaat straks wellicht bij Young Coders in een team werken en daar zul je ook regelmatig jouw visie en jouw mening moeten kunnen overbrengen. Communicatie is dus belangrijk voor ons. Dus pak je mobieltje en neem een spontaan filmpje op. Zorg ervoor dat je de volgende onderwerpen meeneemt:

 • Stel jezelf kort voor
 • Licht jouw motivatie toe
 • Stel een innovatief idee voor. Dit mag van alles zijn. Je hoeft het ook niet volledig uit te werken
 • Probeer de video onder de drie minuten te houden.

 

Hoe ziet de periode van inzet na de opleiding eruit?

Na je opleiding is het plan dat je lekker blijft werken bij je opdrachtgever tot het einde van je Challengership.  Uiteindelijk is het de bedoeling dat jij ook goed aan de slag blijft en dat je goed op je plek zit.

Daarom werken we met een succes coach. Deze coach kijkt niet naar de techniek, maar kijkt naar jouw welzijn. Zit je lekker op je plek? Heb je genoeg lol in je werk? Hoe bevalt het? Deze vragen stellen wij ook aan de opdrachtgever. Zo houden we een gezonde werkomgeving waarin zowel jij als de opdrachtgever een goed gevoel bij hebben.

Word ik alleen geplaatst bij een opdrachtgever of met meerdere mensen?

Young Coders levert (innovatie) teams. Dit betekent dat je nooit alleen bij een opdrachtgever wordt geplaatst. Wij leveren 90% van de tijd teams met oneven aantallen waarbij drie Challengers het minimum is en zeven het maximum. Dit is ook de rede waarom wij zoveel waarde hechten aan je kerncompetenties en deze ook goed in kaart brengen. Wij matchen jou niet alleen met een opdrachtgever, maar ook met je teamleden. Jullie moeten complementair aan elkaar zijn. Je gaat dus ook als team op gesprek bij de opdrachtgever onder onze begeleiding en wordt als team geplaatst.

Wat voor overeenkomsten ga ik met jullie aan en wanneer?

Als je alle tests succesvol hebt afgerond en je hebt een Challengership aangeboden gekregen ziet het traject er als volgt uit:

 1. Je ontvangt een Young Coders e-mailadres
 2. Je ontvangt een mail met ons personeelshandboek waar allerlei relevante informatie in staat
 3. Je krijgt toegang tot onze intranetomgeving (Workplace) waar je alle andere Challengers kunt ontmoeten en op de hoogte wordt gehouden van onze activiteiten.
 4. Je ontvangt een uitnodiging voor de volgende onboarding dag
 5. Je neemt deel aan de onboarding dag. We vragen je hierbij toestemming om je te mogen fotograferen en filmen.
 6. Je ontvangt een mail met het verzoek om via onze CV builder je gegevens aan te vullen
 7. Wij gaan voor jou op zoek naar een mooie opdrachtgever en een geschikt team (dit duurt gemiddeld 2-3 maanden)
 8. Je gaat met je team op gesprek en hopelijk word je geselecteerd!
 9. Uiterlijk twee weken voor aanvang van je bootcamp ontvang je je arbeidsovereenkomst van onze payrolling partner "All About Flex"
 10. Je ontvangt je studiebeding die je ondertekent.
 11. Je start je bootcamp en Challengership.

Je zit dus nog nergens aan vast totdat je daadwerkelijk gaat starten bij je opdrachtgever.

Je tekent dus:

 1. Een arbeidsovereenkomst
 2. Een studiebeding
 3. Een toestemmingsformulier voor film en fotografie
Wat voor soort contract krijg ik aangeboden?

Uiterlijk een week voordat je gaat starten met je bootcamp en bij je opdrachtgever wordt jouw arbeidsovereenkomst opgemaakt door onze payrolling partner All About Flex. Je ontvangt in eerste instantie een arbeidsovereenkomst voor zes maanden. Gedurende deze zes maanden volg jij je opleiding en neem je je eerste stappen van je nieuwe carrière. Deze zes maanden zijn uitermate belangrijk. Je laat hier zien dat jij het kan! Gaat het goed? Dan ontvang je automatisch een arbeidsovereenkomst voor de rest van je Challengership. Gaat het niet goed? Dan kunnen we binnen deze zes maanden afscheid van elkaar nemen.

Wanneer stopt je Challengership? Jouw Challengership stopt als:

 • Jij na de afgesproken periode van inzet uitstroomt naar een dienstverband naar onze opdrachtgever
 • Jij na de afgesproken periode van inzet elders aan het werk gaat
 • Jij tussentijds wil/moet stoppen tijdens de periode van inzet. (*)

(*) In het geval dat je wordt teruggegeven door de opdrachtgever of zelf besluit te stoppen binnen je eerste arbeidsovereenkomst van zes maanden, vervalt je recht op salaris. Je ontvangt dan een uitkering van de overheid (All About Flex kan jou helpen met de aanvraag) totdat wij een nieuwe opdracht voor je hebben kunnen regelen of totdat je arbeidsovereenkomst na zes maanden eindigt. 

Krijg ik mijn reiskosten vergoed?

Zeker! Je krijgt je reiskosten vergoed zodra je start met je Challengership en je bootcamp. Je krijgt je reiskosten vergoed tot een maximum van € 250,- per maand. Het bedrag waar je recht op hebt wordt berekend op basis van de afstand tussen je woonplaats en waar je aan het werk bent of les hebt. Dit wordt berekend door onze payrolling partner All About Flex. Deze vergoeding is een "officiële" reiskostenvergoeding waar je geen belasting over betaald. Voor de duidelijkheid: Je krijgt dus niet standaard het hele bedrag, maar op basis van je daadwerkelijke kosten. Dit budget kan worden gebruikt voor het openbaar vervoer (een abonnement bijvoorbeeld) of voor privé vervoer met je auto, waarbij je € 0,19 per kilometer vergoed krijgt tot een maximum van € 250,- per maand.

Hoeveel krijg ik betaald tijdens het Challengership?

Iedere Challenger start met hetzelfde salaris. Als we verder zijn in je aanvraagprocedure lichten we je salaris uitgebreid toe.

Wanneer krijg ik betaald?

Je krijgt betaald zodra jouw plaatsing rond is en je gaat starten met je opleiding. Dit betekent het volgende:

Je loopt ons selectieproces door. Als je dit proces succesvol doorlopen hebt, bieden wij jou een Challengership in. Dit betekent niet dat je gelijk gaat starten!

 1. Wij gaan voor jou op zoek naar de ideale werkgever. Wij gaan je voorstellen, er volgen gesprekken en vervolgens zal onze opdrachtgever jou wel of niet selecteren.
 2. Ben je geselecteerd? Dan plannen we in samenspraak met de opdrachtgever de start van jouw opleiding in. 
 3. De start van jouw opleiding is het moment waarop jij salaris gaat verdienen.

De tijd die deze procedure inneemt varieert. Dit is totaal afhankelijk van jouw wensen, je woonplaats, de tijd van het jaar etc. Ga er vanuit dat een gemiddelde plaatsing rond de twee-drie maanden kost. Deze tijd dien je dus zelf financieel te overbruggen.

Wat als ik de opleiding vroegtijdig wil afbreken? (Studiebeding)

Voor aanvang van de training ondertekenen we een studiebeding. Dit beding wordt gedurende de inzet bij de opdrachtgever in delen afgeschreven. Aan het eind van je inzetperiode heb je dan ook geen studieschuld meer. Besluit je eerder weg te gaan? Dan berekenen we pro rato het studiebeding aan je door.

Kan ik ook een losse training volgen?

Nee, dat is vooralsnog niet mogelijk. Wij leveren 100% maatwerk voor onze opdrachtgevers. Daar past geen vrije instroom bij.

Moet ik tijdens de training elke dag op en neer naar Amersfoort?

Nee, zeker niet. Onze opleiding is opgebouwd rondom "learning on the job". Want door praktisch bezig te zijn leer je het meest. Je bent in de eerste maand van je opleiding maximaal twee dagen per week op locatie in Amersfoort. De overige dagen ben je al lekker bezig met kleine opdrachtjes bij je opdrachtgever. De tweede maand ben je nog één dag per week in Amersfoort en de overige dagen bij je opdrachtgever.

Waar bevindt zich de leslocatie?

Onze trainingslocatie is in Amersfoort aan de Databankweg 12. Dit is goed te bereiken met zowel het openbaar vervoer (kwartiertje lopen vanaf Amersfoort Schothorst). Je kunt ook gratis parkeren om het pand. Er zijn altijd voldoende parkeerplaatsen beschikbaar.

Geven jullie ook les in Amsterdam?

Nee, onze locatie in Amsterdam is een Business meeting point. Deze locatie wordt alleen gebruikt voor afspraken met opdrachtgevers en is niet geschikt als trainingslocatie.

Wil jij starten met jouw Challengership?

Ben jij eruit? Wil jij aan de slag en jouw IT carrière een kickstart geven?