FAQ

Hieronder vind je onze lijst met Frequently Asked Questions (FAQ) ofwel veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Stuur dan een mailtje naar hello@youngcoders.nl of bel met 088 0043 668. We staan je graag te woord!

Taal

Do you accept non-Dutch speaking candidates? / Accepteren jullie ook kandidaten die geen Nederlands spreken?

At this moment you are not able to enter our Challengership if you don't speak and write in Dutch fluently. 

Challengership

Welk opleidingsniveau, studierichting en ervaring heb ik nodig om in aanmerking te komen voor een Challengership?

Wij vragen een HBO of WO denkniveau. Een afgerond diploma is natuurlijk altijd erg mooi, maar niet altijd noodzakelijk. Een bèta-achtergrond helpt natuurlijk, maar is ook niet vereist. Wij testen je grondig voordat we je toelaten. Door deze tests krijgen wij een goed beeld van jouw cognitief niveau en je persoonlijke competenties. Wij kijken alleen naar potentieel en niet zozeer naar een papiertje.

Wat we wel vragen is affiniteit met de tech-sector. Als jij al in je vrije tijd applicaties bouwt, programmeren als vak hebt gehad of een minor hebt gevolgd waarbij je al eens iets hebt ontwikkeld in een volwassen programmeertaal, vinden we dat erg prettig. Deze affiniteit is wel een harde eis. 

Let op! html/css zien wij niet als programmeerervaring, evenals het bouwen van een website in WordPress.

Denk bij programmeerervaring aan ervaring met Python, Javascript, php, Java, C#, C++ of een dergelijke programmeertaal.

We zoeken Challengers die met passie de tech-sector in willen duiken. Die dus zeker weten dat ze deze stap in hun carrière willen maken. Als je alleen ‘denkt’ dat je het leuk vindt, maar je hebt echt geen enkele ervaring met ontwikkelen is ons Challengership niets voor jou en adviseren je eerst wat (online) trainingen te doen om te kijken of je het echt zo leuk vindt. Je kunt hiervoor terecht bij een website als www.udemy.com. Een basistraining Java is een mooie start.

Welke stappen moet ik doorlopen voordat ik een Challengership kan beginnen?

We werken met een uitgebreide selectieprocedure. Voor de gehele procedure verwijzen we graag naar https://youngcoders.nl/challengership.

Hoe veel uur moet ik beschikbaar zijn?

Wij gaan er vanuit dat je fulltime kan werken. Ons Challengership is niet te volgen in deeltijd.

Ik wil graag webdesigner worden. Kan dat bij jullie?

Nee, wij richten ons echt op technologie, minder op grafische vormgeving. Hier zijn andere leuke opleidingen voor. Webdesign heeft natuurlijk wel een stukje techniek, maar gaat toch vooral om de vormgeving.

Ik wil me graag verder specialiseren en ik kan al programmeren. Is een Challengership dan ook wat voor mij?

Dat zou zeker kunnen. Wellicht dat je de eerste paar weken van je training ervaart als eenvoudig, maar al snel gaan we de verdieping in. Zeker als je bij je opdrachtgever aan de slag gaat. Neem voor de zekerheid even contact met ons op. Dan kunnen we samen bepalen of ons Challengership wat voor je is.

Wat voor opleidingen geven jullie precies?

We leiden onze Challengers op tot diverse functies binnen de tech-industrie, afhankelijk van de vaardigheden en wensen van onze opdrachtgevers. Denk daarbij aan developers, system engineers, consultants en data analisten. Wat de precieze invulling van een opleiding wordt, is afhankelijk van je eigen vaardigheden en talenten en van de opdrachtgever waar jij voor gaat werken. Dit is altijd maatwerk.

Kan ik zelf kiezen bij welke opdrachtgever ik ga werken?

Deze keuze maken wij samen met jou op basis van de uitkomst van je tests en o.a. de benodigde reistijd. We houden altijd zo veel mogelijk rekening met jouw wensen. Op basis van je persoonlijkheidsprofiel proberen wij de beste match te vinden met een opdrachtgever. Als je op gesprek gaat weten we eigenlijk al dat er ‘op papier’ een goede match is. Je wordt van tevoren begeleid en voorbereid op het gesprek door ons. Je gaat dus nooit alleen naar een gesprek toe. Sterker nog, je gaat altijd als team!

Word ik alleen geplaatst bij een opdrachtgever of met meerdere mensen?

Wij werken altijd met teams. Dit betekent dat je nooit alleen bij een opdrachtgever wordt geplaatst. Wij leveren 90% van de tijd teams van drie tot zeven Challengers. Dit is ook de rede dat wij zoveel waarde hechten aan je kerncompetenties en deze goed in kaart brengen. Wij matchen jou niet alleen met een opdrachtgever, maar ook met je teamleden. Jullie moeten complementair aan elkaar zijn. Je gaat dus ook als team op gesprek bij de opdrachtgever onder onze begeleiding en je wordt als lid van een team geplaatst.

Hoe ziet de periode van inzet na de bootcamp eruit?

Na je bootcamp opleiding is het plan dat je lekker blijft werken bij je opdrachtgever tot het einde van je Challengership. Uiteindelijk is het de bedoeling dat jij ook goed aan de slag blijft en dat je goed op je plek zit.

Daarom werken we met een succes coach. Deze coach kijkt niet zozeer naar jouw hard skills, maar kijkt naar jouw welzijn. Zit je lekker op je plek? Heb je genoeg lol in je werk? Hoe bevalt het? Deze vragen stellen wij ook aan je opdrachtgever. Zo houden we een gezonde werkomgeving waarbij zowel jij als de opdrachtgever een goed gevoel hebben.

 

Hoe moet ik een videopitch maken?

Veel mensen vinden het maken van een videopitch best eng. Maar wees gerust! We verwachten absoluut geen gelikte presentatie en bewerkte video's. We willen gewoon graag jouw verhaal kort horen én je even zien. Je gaat straks wellicht bij Young_Coders in een team werken en daar zul je ook regelmatig jouw visie en jouw mening moeten kunnen overbrengen. Communicatie is dus belangrijk voor ons. Dus pak je smartphone en neem een spontaan filmpje op.

Zorg ervoor dat je de volgende onderwerpen meeneemt:

 • Stel jezelf kort voor.
 • Licht jouw motivatie toe.
 • Stel een innovatief idee voor. Dit mag van alles zijn. Je hoeft het niet volledig uit te werken.

Probeer de video onder de drie minuten te houden.

Krijg ik een diploma of certificaat?

Na je bootcamp krijg je van ons de mogelijkheid om een certificering te behalen. Dit kan bijvoorbeeld een Microsoft of Java (SE) certificering zijn. Er zijn tal van verschillende geaccrediteerde certificaten. In samenspraak met jou en je opdrachtgever bepalen we welk certificaat het beste bij jou past. 

Wat zijn de spelregels van deze certificering?

De spelregels van jouw certificering op een rijtje:

 • Je mag starten na afronding van je bootcamp
 • We bepalen gezamenlijk welk certificaat het beste bij jou past
 • Young_Coders betaalt het studiemateriaal en één examen
 • Jij investeert jouw vrije uren om te studeren
 • Je studeert dus niet tijdens werktijd
 • Je rondt je certificering af tijdens jouw inzet bij de opdrachtgever
 • Young_Coders betaalt geen her-examens

Financieel & Overeenkomsten

Moet ik betalen voor de intakegesprekken?

Nee. Onze intake is geheel vrijblijvend.

Moet ik betalen voor het Young_Coders Challengership?

Nee. Sterker nog: Wij betalen jouw Challengership. Dit betekent dat je een opleiding krijgt én direct salaris verdient als we een opdrachtgever voor je hebben. Wij vinden namelijk dat je je geheel moet kunnen focussen op je nieuwe opleiding. 

Hoeveel krijg ik betaald tijdens het Challengership?

Iedere Challenger start met hetzelfde salaris. Als we verder zijn in je aanvraagprocedure lichten we je salaris uiteraard toe.

Per wanneer krijg ik betaald?

Je krijgt betaald zodra jouw plaatsing rond is en je gaat starten met je opleiding. Dit betekent het volgende:

 1. Je loopt ons selectieproces door. Als je dit proces succesvol doorlopen hebt, bieden wij jou een Challengership aan. Dit betekent niet dat je gelijk gaat starten!
 2. Wij gaan voor jou op zoek naar de ideale werkgever. Wij gaan je voorstellen, er volgen gesprekken en vervolgens zal onze opdrachtgever jou wel of niet selecteren.
 3. Ben je geselecteerd? Dan plannen we in samenspraak met de opdrachtgever de start van jouw opleiding in. 
 4. De start van jouw opleiding is het moment waarop jij salaris gaat verdienen.
 5. De tijd die deze procedure inneemt varieert. Dit is totaal afhankelijk van jouw wensen, je woonplaats, de tijd van het jaar, de markt etc. Ga ervan uit dat een gemiddelde plaatsing rond de twee-drie maanden kost. Deze tijd dien je dus financieel zelf te overbruggen.

Wat voor overeenkomsten ga ik met jullie aan en wanneer?

Als je alle tests succesvol hebt afgerond en je hebt een Challengership aangeboden gekregen ziet het traject er als volgt uit:

1.     Wij gaan voor jou op zoek naar een mooie opdrachtgever en een geschikt team (dit duurt gemiddeld 2-3 maanden).

2.     Je gaat met je team op gesprek en hopelijk word je geselecteerd!

3.     Uiterlijk twee weken voor aanvang van je bootcamp ontvang je je arbeidsovereenkomst van onze payrolling partner "All About Flex".

4.     Je ontvangt je studiebeding die je ondertekent.

5.     Je start je bootcamp en Challengership. Je zit dus nog nergens aan vast totdat je daadwerkelijk gaat starten bij je opdrachtgever. Je tekent dus:

-       Een arbeidsovereenkomst

-       Een studiebeding

Wat voor soort arbeidsovereenkomst krijg ik aangeboden?

Uiterlijk een week voordat je gaat starten met je bootcamp wordt jouw arbeidsovereenkomst opgemaakt door onze payrolling partner All About Flex. Je ontvangt in eerste instantie een arbeidsovereenkomst voor zes maanden. Gedurende deze zes maanden volg jij je opleiding en neem je je eerste stappen van je nieuwe carrière. Deze zes maanden zijn uitermate belangrijk. Je laat hier zien dat jij het kan! Gaat het goed? Dan ontvang je automatisch een arbeidsovereenkomst voor de rest van je Challengership. Gaat het niet goed? Dan kunnen we binnen deze zes maanden afscheid van elkaar nemen.

Wanneer stopt je Challengership?

 Jouw Challengership stopt als:

 • Jij na de afgesproken periode van inzet uitstroomt naar een dienstverband bij onze opdrachtgever;
 • Jij na de afgesproken periode van inzet elders aan het werk gaat;
 • Jij tussentijds wil/moet stoppen tijdens de periode van inzet. * 

* In het geval dat je wordt teruggegeven door de opdrachtgever of zelf besluit te stoppen binnen je eerste arbeidsovereenkomst van zes maanden, vervalt je recht op salaris. Je ontvangt dan een uitkering van de overheid (All About Flex kan je helpen met informatie) totdat wij een nieuwe opdracht voor je hebben kunnen vinden of totdat je arbeidsovereenkomst na zes maanden eindigt.

Worden mijn reiskosten vergoed?

Zeker. Je krijgt je reiskosten vergoed zodra je start met je Challengership en je bootcamp. Je krijgt je reiskosten vergoed tot een maximum van € 250,- per maand. Het bedrag waar je recht op hebt wordt berekend op basis van de afstand tussen je woonplaats en waar je aan het werk bent of les hebt. Dit wordt berekend door onze payrolling partner All About Flex. Deze vergoeding is een officiële reiskostenvergoeding waar je geen belasting over betaald. Voor de duidelijkheid: Je krijgt dus niet standaard het hele bedrag, maar op basis van je daadwerkelijke kosten. Dit budget kan worden gebruikt voor het openbaar vervoer (een abonnement bijvoorbeeld) of voor privé vervoer met je auto, waarbij je € 0,19 per kilometer vergoed krijgt tot een maximum van € 250,- per maand. Ga je over je budget? Dan betaal je zelf dat stukje mee.

Wat gebeurt er als ik de opleiding vroegtijdig wil afbreken? (Studiebeding)

Voor aanvang van de opleiding ondertekenen we een studiebeding. Dit beding wordt gedurende de inzet bij de opdrachtgever in delen afgeschreven. Aan het eind van je inzetperiode heb je dan ook geen studieschuld meer. Besluit je eerder weg te gaan? Dan berekenen we pro rato het studiebeding aan je door.

Locatie & Reizen

Heb ik een rijbewijs nodig om in aanmerking te komen voor het Challengership?

Een rijbewijs is altijd handig, maar niet noodzakelijk.

Hoe zit het met reistijd en verhuizen?

We proberen bij plaatsing zoveel mogelijk rekening te houden met een acceptabele reistijd. Maximaal twee tot drie uur reistijd per dag vinden wij acceptabel. Het is echter mogelijk dat we een mooie passende opdrachtgever voor je hebben die niet binnen de acceptabele reistijd ligt van je woonplaats. Wij vragen dan ook aan je of je flexibel kan zijn m.b.t. eventueel verhuizen indien dit opportuun is. Dit is uiteraard niet verplicht!

Waar is de leslocatie en moet ik daar elke dag heen?

Onze trainingslocatie is in Amersfoort, aan de Databankweg 12. Goed te bereiken met de auto en het het openbaar vervoer (een kwartiertje lopen vanaf station Amersfoort Schothorst). Je kunt gratis parkeren bij het pand.

 Je hebt misschien gezien dat we in Amsterdam ook een locatie hebben. Deze ruimte is echter niet geschikt als trainingslocatie en gebruiken we alleen voor afspraken met opdrachtgevers. We geven dus geen les in Amsterdam.

Je hoeft niet elke dag naar Amersfoort te komen. Onze opleiding is gebouwd op een combinatie van werken en leren. De eerste maand van de opleiding ben je maximaal twee dagen per week op locatie in Amersfoort. De overige dagen ben je al lekker bezig met kleine opdrachten bij je opdrachtgever of je krijgt voldoende huiswerk mee. De tweede maand ben je nog één dag per week in Amersfoort en de overige dagen bij je opdrachtgever.

Overig

Kan ik ook een losse training volgen zonder Challengership?

Nee, dat is vooralsnog niet mogelijk.