FAQ

Hieronder vind je onze lijst met Frequently Asked Questions (FAQ) ofwel veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Stuur dan een mailtje naar hello@youngcoders.nl of chat met ons via onze chatbox. We staan je graag te woord! Weet je zeker dat het Challengership wat voor je is? Doe dan de interessetest!

Taal

Do you accept non-Dutch speaking candidates? / Accepteren jullie ook kandidaten die geen Nederlands spreken?

Occasionally, we have possibilities for non-Dutch speaking clients. Please contact us directly, and we're happy to inform you about it! Call +318843668 and ask for Jan-Willem Ligtelijn or send us a WhatsApp message at +31 6 11934655

Challengership

Kom ik aanmerking voor een Challengership? Naar wie zijn jullie op zoek?

Wij zoeken naar potentiële Challengers die voldoen aan het volgende profiel:
 
- Je staat aan het begin van je werkende carrière (je bent uiterlijk 3 jaar geleden uitgestroomd vanuit een studie)
- Je bent net of bijna klaar met je HBO/WO studie óf
- Je hebt een HBO/WO denkniveau
- Je hebt wat basiskennis en een beetje ervaring met programmeren
- Je bent full-time beschikbaar
 
Lees hier meer over op onze Challengers pagina en onze "Hoe meld ik me aan" pagina. Twijfel je of je past in dit profiel? Lees dan de overige punten in deze FAQ goed door en/of neem contact met ons op via de chatfunctie linksonder!

Welk opleidingsniveau, studierichting en ervaring heb ik nodig om in aanmerking te komen voor een Challengership?

Wij vragen een HBO of WO werk- en denkniveau. Een afgerond diploma is natuurlijk altijd erg mooi, maar niet altijd noodzakelijk. Een bèta-achtergrond helpt natuurlijk, maar is ook niet vereist. Wij testen je grondig voordat we je toelaten. Door deze tests krijgen wij een goed beeld van jouw cognitief niveau en je persoonlijke competenties. Wij kijken alleen naar potentieel en niet zozeer naar een papiertje.

Wat we wel vragen is een brede interesse in technologie. Als jij al in je vrije tijd applicaties bouwt, programmeren als vak hebt gehad, (online) zelfstudie hebt gedaan of een minor hebt gevolgd waarbij je al eens iets hebt ontwikkeld in een volwassen programmeertaal, vinden we dat erg prettig. 

We zoeken Challengers die met passie de tech-sector in willen duiken. Die dus zeker weten dat ze deze stap in hun carrière willen maken. Als je alleen ‘denkt’ dat je het leuk vindt, maar je hebt echt geen enkele ervaring met ontwikkelen is ons Challengership niets voor jou en adviseren je eerst wat (online) trainingen te doen om te kijken of je het echt zo leuk vindt. Je kunt hiervoor terecht bij een website als www.udemy.com. Een basistraining Java is een mooie start.

Wanneer starten jullie Challengerships?

We hebben geen vaste instroommomenten. Je kunt je altijd inschrijven voor een Challengership. Heb je ons selectieproces afgerond? Dan gaan we op zoek naar een passende opdrachtgever. Dit is een continue proces in onze organisatie.

Wat kan ik verwachten van de instaptoets?

Onze instaptoets is bedoeld om jouw instroomniveau te bepalen op het gebied van jouw programmeerkennis. Je kunt zelf kiezen in welke programmeertaal je het testje wilt doen (Java, JavaScript, php, C# of Python). 

Op basis van een eenvoudige wiskundevraag dien je een functie te schrijven die een bepaalde uitkomst geeft. Deze functie dien je in 10 minuten te schrijven.

Voorbeeld:

Als input krijg je een reeks van getallen. Als een getal oneven is, moet de functie altijd 0 teruggeven. Als het getal even is, dien je het het getal als output terug te geven. Maar als het getal boven de 50 is moet je als ouput een 1 teruggeven.

Het gaat ons er niet om dat je de instaptoets 100% perfect afrond. We kijken naar jouw inzicht en de wijze waarop je de probleemstelling hebt aangepakt. Snap je wat er van je werd gevraagd, en hoe heb je geprobeerd het vraagstuk op te lossen? 

Staat jouw programmeertaal er niet tussen? Neem dan even contact op. Let wel: html en css zien we niet als revelante programmeerervaring.

Welke stappen moet ik doorlopen voordat ik een Challengership kan beginnen?

We werken met een uitgebreide selectieprocedure. Je kunt dit rustig nalezen op onze pagina "hoe meld ik me aan".

Wat is het "Hero's programme"?

Ben jij iemand die sterk in je schoenen staat, elke dag beter wil worden en ons assessment en de persoonlijkheidstest met vlag en wimpel hebt gehaald?

Wellicht kom je dan in aanmerking voor ons Hero’s programme. Nee, je krijgt dan geen cape en superkrachten. We pikken jou er wel uit om onze "vlaggendrager" te worden, onze "Hero" die zelfstandig verandering en meerwaarde gaat brengen bij onze opdrachtgevers. Lees meer over ons hero's programme op onze pagina "Het hero's programme"

Hoe veel uur moet ik beschikbaar zijn?

Wij gaan er vanuit dat je fulltime kan werken. Ons Challengership is niet te volgen in deeltijd.

Ik wil graag webdesigner worden. Kan dat bij jullie?

Dat hangt een beetje af van wat jij daaronder verstaat. Wij richten ons echt op technologie, en niet op grafische vormgeving. Wil jij aan de slag met frontend technology? Daar hebben we met enige regelmaat wel opdrachten voor. Wil je echt het mooie plaatje maken? Dan kun je beter een UI/Grafische vormgeving opleiding aanschrijven.

Kan ik het Challengership ook online volgen?

Nee. We gebruiken zeker online componenten binnen onze opleiding, maar een deel van de lessen blijven altijd klassikaal. Ook vraagt de opdrachtgever je natuurlijk om op locatie aanwezig te zijn voor een deel van je tijd (voor afwijkende afspraken, zie onze corona FAQ sectie)

Ik wil me graag verder specialiseren en ik kan al programmeren. Is een Challengership dan ook wat voor mij?

Dat zou zeker kunnen. Het hangt wel af van je instapniveau. Als je al meerdere jaren professionele ervaring hebt, is ons Challengership niets voor jou. Ben je al een tijdje hobbymatig bezig? Of heb je tijdens je studie al wat ervaring opgedaan? Dan past ons Challengership erg goed bij je!

Kan ik zelf kiezen in welke programmeertaal ik aan de slag ga?

Nee. We vragen je een open mind te hebben m.b.t. de programmeertaal en technology stack waarin je gaat werken. Ons lesmateriaal wordt op maat gemaakt voor onze opdrachtgevers. Je gaat dus aan de slag met de programmeertaal die standaard is bij onze opdrachtgever. 

Wat voor opleidingen geven jullie precies?

We leiden onze Challengers op tot diverse functies binnen de tech-industrie, afhankelijk van de vaardigheden en wensen van onze opdrachtgevers. Denk daarbij aan developers, system engineers, consultants en data analisten. Wat de precieze invulling van een opleiding wordt, is afhankelijk van je eigen vaardigheden en talenten en van de opdrachtgever waar jij voor gaat werken. Dit is altijd maatwerk.

Kan ik zelf kiezen bij welke opdrachtgever ik ga werken?

Deze keuze maken wij samen met jou op basis van de uitkomst van je tests en o.a. de benodigde reistijd. We houden altijd zo veel mogelijk rekening met jouw wensen. Op basis van je persoonlijkheidsprofiel proberen wij de beste match te vinden met een opdrachtgever. Als je op gesprek gaat weten we eigenlijk al dat er ‘op papier’ een goede match is. Je wordt van tevoren begeleid en voorbereid op het gesprek door ons. Je gaat dus nooit alleen naar een gesprek toe. Sterker nog, je gaat altijd als team!

Word ik alleen geplaatst bij een opdrachtgever of met meerdere mensen?

Wij werken vrijwel altijd met teams. Dit betekent dat je in principe niet alleen bij een opdrachtgever wordt geplaatst. Wij leveren 90% van de tijd teams van drie tot zeven Challengers. Dit is ook de rede dat wij zoveel waarde hechten aan je kerncompetenties en deze goed in kaart brengen. Wij matchen jou niet alleen met een opdrachtgever, maar ook met je teamleden. Jullie moeten complementair aan elkaar zijn. Je gaat dus ook als team op gesprek bij de opdrachtgever onder onze begeleiding en je wordt als lid van een team geplaatst.

Een uitzondering hierop is, als je bent uitgenodigd voor ons hero's programme waarbij je juist alleen de Challenge aangaat!

Hoe ziet de periode van inzet na de bootcamp eruit?

Na je bootcamp opleiding is het plan dat je lekker blijft werken bij je opdrachtgever tot het einde van je Challengership. Uiteindelijk is het de bedoeling dat jij ook goed aan de slag blijft en dat je goed op je plek zit.

Daarom werken we met een succes coach. Deze coach kijkt niet zozeer naar jouw hard skills, maar kijkt naar jouw welzijn. Zit je lekker op je plek? Heb je genoeg lol in je werk? Hoe bevalt het? Deze vragen stellen wij ook aan je opdrachtgever. Zo houden we een gezonde werkomgeving waarbij zowel jij als de opdrachtgever een goed gevoel hebben.

 

Krijg ik een diploma of certificaat?

Na je bootcamp krijg je van ons de mogelijkheid om een certificering te behalen. Dit kan bijvoorbeeld een Microsoft of Java (SE) certificering zijn. Er zijn tal van verschillende geaccrediteerde certificaten. In samenspraak met jou en je opdrachtgever bepalen we welk certificaat het beste bij jou past. 

Wat zijn de spelregels van deze certificering?

De spelregels van jouw certificering op een rijtje:

 • Je mag starten na afronding van je bootcamp
 • We bepalen gezamenlijk welk certificaat het beste bij jou past
 • Young_Coders betaalt het studiemateriaal en één examen
 • Jij investeert jouw vrije uren om te studeren
 • Je studeert dus niet tijdens werktijd
 • Je rondt je certificering af tijdens jouw inzet bij de opdrachtgever
 • Young_Coders betaalt geen her-examens

Financieel & Overeenkomsten

Moet ik betalen voor de intakegesprekken?

Nee. Onze intake is geheel vrijblijvend.

Moet ik betalen voor het Young_Coders Challengership?

Nee. Sterker nog: Wij betalen jouw Challengership. Dit betekent dat je een opleiding krijgt én direct salaris verdient als we een opdrachtgever voor je hebben. Wij vinden namelijk dat je je geheel moet kunnen focussen op je nieuwe opleiding. 

Hoeveel krijg ik betaald tijdens het Challengership?

Iedere Challenger start met hetzelfde salaris. Als we verder zijn in je aanvraagprocedure lichten we je salaris uiteraard toe.

Per wanneer krijg ik betaald?

Je krijgt betaald zodra jouw plaatsing rond is en je gaat starten met je opleiding. Dit betekent het volgende:

 1. Je loopt ons selectieproces door. Als je dit proces succesvol doorlopen hebt, bieden wij jou een Challengership aan. Dit betekent niet dat je gelijk gaat starten!
 2. Wij gaan voor jou op zoek naar de ideale werkgever. Wij gaan je voorstellen, er volgen gesprekken en vervolgens zal onze opdrachtgever jou wel of niet selecteren.
 3. Ben je geselecteerd? Dan plannen we in samenspraak met de opdrachtgever de start van jouw opleiding in. 
 4. De start van jouw opleiding is het moment waarop jij salaris gaat verdienen.
 5. De tijd die deze procedure inneemt varieert. Dit is totaal afhankelijk van jouw wensen, je woonplaats, de tijd van het jaar, de markt etc. Ga ervan uit dat een gemiddelde plaatsing rond de twee-drie maanden kost. Deze tijd dien je dus financieel zelf te overbruggen.

Wat voor overeenkomsten ga ik met jullie aan en wanneer?

Als je alle tests succesvol hebt afgerond en je hebt een Challengership aangeboden gekregen ziet het traject er als volgt uit:

1.     Wij gaan voor jou op zoek naar een mooie opdrachtgever en een geschikt team (dit duurt gemiddeld 2-3 maanden).

2.     Je gaat met je team op gesprek en hopelijk word je geselecteerd!

3.     Uiterlijk twee weken voor aanvang van je bootcamp ontvang je je arbeidsovereenkomst van onze payrolling partner "All About Flex".

4.     Je ontvangt je studiebeding die je ondertekent.

5.     Je start je bootcamp en Challengership. Je zit dus nog nergens aan vast totdat je daadwerkelijk gaat starten bij je opdrachtgever. Je tekent dus:

-       Een arbeidsovereenkomst

-       Een studiebeding

Wat voor soort arbeidsovereenkomst krijg ik aangeboden?

Uiterlijk een week voordat je gaat starten met je bootcamp wordt jouw arbeidsovereenkomst opgemaakt door onze payrolling partner All About Flex. Je ontvangt in eerste instantie een arbeidsovereenkomst voor zes maanden. Gedurende deze zes maanden volg jij je opleiding en neem je je eerste stappen van je nieuwe carrière. Deze zes maanden zijn uitermate belangrijk. Je laat hier zien dat jij het kan! Gaat het goed? Dan ontvang je automatisch een arbeidsovereenkomst voor de rest van je Challengership. Gaat het niet goed? Dan kunnen we binnen deze zes maanden afscheid van elkaar nemen.

Wanneer stopt je Challengership?

 Jouw Challengership stopt als:

 • Jij na de afgesproken periode van inzet uitstroomt naar een dienstverband bij onze opdrachtgever;
 • Jij na de afgesproken periode van inzet elders aan het werk gaat;
 • Jij tussentijds wil/moet stoppen tijdens de periode van inzet. * 

* In het geval dat je wordt teruggegeven door de opdrachtgever of zelf besluit te stoppen binnen je eerste arbeidsovereenkomst van zes maanden, vervalt je recht op salaris. Je ontvangt dan een uitkering van de overheid (All About Flex kan je helpen met informatie) totdat wij een nieuwe opdracht voor je hebben kunnen vinden of totdat je arbeidsovereenkomst na zes maanden eindigt.

Worden mijn reiskosten vergoed?

Zeker. Je krijgt je reiskosten vergoed zodra je start met je Challengership en je bootcamp. Je krijgt je reiskosten vergoed tot een maximum van € 250,- per maand. Het bedrag waar je recht op hebt wordt berekend op basis van de afstand tussen je woonplaats en waar je aan het werk bent of les hebt. Dit wordt berekend door onze payrolling partner All About Flex. Deze vergoeding is een officiële reiskostenvergoeding waar je geen belasting over betaald. Voor de duidelijkheid: Je krijgt dus niet standaard het hele bedrag, maar op basis van je daadwerkelijke kosten. Dit budget kan worden gebruikt voor het openbaar vervoer (een abonnement bijvoorbeeld) of voor privé vervoer met je auto, waarbij je € 0,19 per kilometer vergoed krijgt tot een maximum van € 250,- per maand. Ga je over je budget? Dan betaal je zelf dat stukje mee.

Wat gebeurt er als ik de opleiding vroegtijdig wil afbreken? (Studiebeding)

Voor aanvang van de opleiding ondertekenen we een studiebeding. Dit beding wordt gedurende de inzet bij de opdrachtgever in delen afgeschreven. Aan het eind van je inzetperiode heb je dan ook geen studieschuld meer. Besluit je eerder weg te gaan? Dan berekenen we pro rato het studiebeding aan je door.

Hoe overbrug ik de tijd tot de start van mijn Challengership?

Daarvoor kun je bijvoorbeeld terecht bij TechMeUp. Zij helpen je graag met een studievoorschot om je financieel te ondersteunen totdat je zelf salaris verdient in het Challengership.

Locatie & Reizen

Heb ik een rijbewijs nodig om in aanmerking te komen voor het Challengership?

Een rijbewijs is altijd handig, maar niet noodzakelijk.

Hoe zit het met reistijd en verhuizen?

We proberen bij plaatsing zoveel mogelijk rekening te houden met een acceptabele reistijd. Maximaal twee tot drie uur reistijd per dag vinden wij acceptabel. Het is echter mogelijk dat we een mooie passende opdrachtgever voor je hebben die niet binnen de acceptabele reistijd ligt van je woonplaats. Wij vragen dan ook aan je of je flexibel kan zijn m.b.t. eventueel verhuizen indien dit opportuun is. Dit is uiteraard niet verplicht!

Waar is de leslocatie en moet ik daar elke dag heen?

Onze trainingslocatie is in Amersfoort, aan de Databankweg 12. Goed te bereiken met de auto en het het openbaar vervoer (een kwartiertje lopen vanaf station Amersfoort Schothorst). Je kunt gratis parkeren bij het pand.

 Je hebt misschien gezien dat we in Amsterdam ook een locatie hebben. Deze ruimte is echter niet geschikt als trainingslocatie en gebruiken we alleen voor afspraken met opdrachtgevers. We geven dus geen les in Amsterdam.

Je hoeft niet elke dag naar Amersfoort te komen. Onze opleiding is gebouwd op een combinatie van werken en leren. De eerste maand van de opleiding ben je maximaal twee dagen per week op locatie in Amersfoort. De overige dagen ben je al lekker bezig met kleine opdrachten bij je opdrachtgever of je krijgt voldoende huiswerk mee. De tweede maand ben je nog één dag per week in Amersfoort en de overige dagen bij je opdrachtgever.

Overig

Kan ik ook een losse training volgen zonder Challengership?

Nee, dat is vooralsnog niet mogelijk.

Prep School

Is de Prep School alleen online?

Ja, de Prep School omgeving is volledig online. Je hoeft niet naar ons kantoor te komen en je hoeft niet in de klas te zitten.

Waarom kost de Prep School geld?

Het onderhouden van een online elearning platform, het ontwikkelen van een mobiele app, het ter beschikking stellen van docenten en het bijhouden van het lesmateriaal kost best wat geld. Wij investeren graag in jou, maar we vragen ook een kleine tegemoetkoming ervoor als tegenprestatie. En, als jij de Prep School mooi afrondt en doorstroomt naar ons Challengership, krijg je je investering terug van ons.

Krijg ik wel begeleiding?

Zeker. Kom je ergens niet uit, of heb je vragen? Dan staat ons docenten team voor je klaar. Je kunt via ons elearning platform je docent benaderen en een online afspraak met hem maken via Google Meet of Zoom. 

Krijg ik gegarandeerd een Challengership als ik de Prep School succesvol afrond?

Nee. Je mag wel gegarandeerd deelnemen aan het Challengership selectieproces als je Prep School hebt gehaald én je hoeft een aantal onderdelen van het selectieproces niet meer te doen. Deelname aan de Prep School betekent dus niet dat je automatisch door het selectieproces van het Challengership komt. We willen je graag (nog) beter leren kennen voordat we die stap met je willen gaan nemen.

Als ik de Prep School succesvol afrondt, moet ik dan alsnog door het selectieproces heen voor het Challengership?

Ja, maar je mag wel een aantal onderdelen overslaan. Zo hoef je niet meer deel te nemen aan de cognitieve test en de programmeertest. Dit betekent dat je direct doorstroomt naar stap 5 in het selectieproces. Dat scheelt je de helft en een hoop tijd!

Als ik een Challengership krijg, wanneer krijg ik mijn inleg dan terug?

Je krijgt je inleg terug zodra je mag beginnen bij één van onze opdrachtgevers. Je ontvangt je inleg dan terug, samen met je eerste salaris.

Wat gebeurt er als ik het niet redt binnen drie maanden?

Als je in tijdsnood komt, laat het dan zsm aan je docent weten. We gaan dan kijken wat er aan de hand is en waarom je het niet lukt. Er kunnen altijd omstandigheden optreden die je zelf niet in de hand hebt. Gezamenlijk bepalen we wat het beste voor beide partijen zou werken in zo'n geval. We kunnen dan besluiten om  je wat meer tijd en toegang te geven, of we bepalen dat deze training misschien toch iets te hoog gegrepen voor je is, of op dit moment niet in je leven past.

Als ik tussentijds stop, krijg ik dan mijn geld terug?

Nee. Jouw bijdrage is maar een klein onderdeel van de totale kosten die we maken om de Prep School voor jou toegangkelijk te maken. Jouw deelname kost ons dus geld. Dat is de investering die wij in jou doen omdat we graag jouw talent tot ontwikkeling zien komen.

Corona

Geven jullie nog les tijdens de coronapandemie?

Zeker. We hebben een groot deel van ons lesmateriaal overgezet naar onze online lesomgeving. Daarnaast is één van onze grote leslokalen volledig corona-proof gemaakt. Waar je normaliter met 20 man zou kunnen zitten, kunnen we daar nu 5 mensen ontvangen plus een docent.

Heeft de pandemie nog invloed op plaatsingen?

Elk bedrijf heeft op de één of andere manier wel last van de pandemie. Wij ook. Dat heeft met name te maken met het feit dat onze Challengers vaak nog niet fysiek bij onze opdrachtgevers op locatie kunnen werken. Maar gelukkig hebben we daar, samen met onze opdrachtgevers, slimme hybride oplossingen voor bedacht zodat onboarding, lesgeven en begeleiden toch mogelijk is. Het is wel zo dat sommige plaatsingstrajecten wat langer duren dan dat we gewend zijn.

Wat doen jullie mbt coronamaatregelen?

Natuurlijk houden wij ons netjes aan de coronarichtlijnen die door de overheid worden geadviseerd. Zo draaien wij op kantoor met een "skeleton crew". Ons kantoor is bijzonder ruim van opzet en overal zijn looprichtingen aangegeven. Er zijn meerdere "stations" met desinfecterende gel. We hebben een aparte in- en uitgang. Lesgroepen zijn beperkt tot maximaal 5 deelnemers waarbij we doorzichtige mondkapjes met spatscherm gratis aanbieden. Onze toiletblokken worden vaker schoongemaakt. Iedereen krijgt zijn eigen set met glaswerk of biologisch afbreekbare wegwerpmaterialen etc. Kortom: We doen ons best!