IT consultant traineeship

Een IT-consultant traineeship is dé manier om alle ins-en-outs van het vak te leren en heel veel waardevolle werkervaring op te doen. Maar hoe zorg je ervoor dat je het juiste traineeship kiest? Want je wilt natuurlijk wel datgene leren dat jij interessant vindt. En werkervaring opdoen in een sector die past bij jouw interesses. In deze blog vertellen we je meer over de verschillende soorten IT-consultancy traineeships en waar je op moet letten zodat jij een goed geïnformeerde keuze kunt maken.

Een groep IT-consultants in brainstorm
Consultant IT aan het werk

Wat doet een IT-consultant

IT-consultants houden zich vooral bezig met adviseren en implementeren. Ze adviseren organisaties over allerlei IT-gerelateerde onderwerpen (zoals IT-security, automatisering, data-analyse, risico-analyse) en helpen organisaties met de implementatie van allerlei oplossingen. Over het algemeen zie je dat ervaren consultants zich voornamelijk bezighouden met adviseren en het schetsen van de strategische lijnen. Junior IT-consultants helpen organisaties vervolgens met de implementatie en zitten meer in de details van de materie. Op deze manier doe je als junior consultant waardevolle ervaring op en leer je alles over de technologieën waar je mee werkt.

Waarover je precies adviseert als IT-consultant hangt er heel erg vanaf in welke branche je actief bent, en wat je IT-specialisme is. Wat de verschillende soorten IT-consultants met elkaar gemeen hebben, is dat ze expertise hebben op (minimaal) twee vlakken: IT en consultancy. “Goh, menen ze dat nou echt?” 😉 Het ligt natuurlijk voor de hand, maar we lichten het toch nog even toe. Want welke IT-skills je precies nodig hebt en wat ‘consultancy expertise’ betekent is misschien minder bekend.

IT
Een IT-consultant kan vaak een beetje programmeren en/of heeft al wat basisbegrip van bepaalde softwarepakketten, en begrijpt hoe bijvoorbeeld IT-infrastructuur werkt. Maar belangrijker dan zelf programmeren is kennis van wat er allemaal mogelijk is in IT. De IT-consultant is namelijk niet zelf de hele dag aan het programmeren, maar besteedt dit in de praktijk vaak uit. Weten wat er mogelijk is binnen de beschikbare technologie, en kunnen praten in de technische taal die softwaredevelopers spreken (wat soms best een uitdaging is) is een waardevolle skill als IT-consultant.

Verder zijn IT-consultants vaak gespecialiseerd in een bepaalde bedrijfssoftware, zoals Afas, Microsoft, Oracle of SAP. Ze kunnen met deze technologieën bedrijfsprocessen digitaliseren en efficiënt inrichten.

Consultancy
Een IT-consultant is niet zomaar een IT-specialist. IT-consultants hebben namelijk ook feeling met de business waarin een organisatie opereert en hebben oog voor wat beter, sneller of goedkoper kan binnen een organisatie. Het zijn snelle denkers die in korte tijd een goed beeld van de organisatie schetsen en veel signalen oppikken. Ze brengen complexe uitdagingen terug tot simpele beslissingen en zijn analytisch zeer vaardig. Deze vaardigheden zijn eigenlijk voor iedere consultant van belang.

Waar moet je op letten

Lijkt het je wat om bedrijven te adviseren als consultant en tegelijkertijd mee te werken aan de technische implementatie van de door jouw bedachte oplossing? Dan kan een IT-consultancy traineeship de ideale springplank zijn voor jouw carrière. Let wel op de volgende zaken zodat je uitkomt bij een traineeship dat bij jou past!

Branche
Je adviseert als IT-consultant natuurlijk allerlei soorten organisaties, maar vaak is er wel een focus. IT-consultants die in het Young_Coders traineeship worden opgeleid gaan bijvoorbeeld voornamelijk aan de slag in de financiële sector. Je hoeft natuurlijk niet zelf een financieel mastermind te zijn, maar interesse en enige kennis van de branche is wel handig.

IT-specialisme en certificering
Zoals eerder al benoemd zijn er verschillende IT-specialismen voor een IT-consultant. Onderzoek waar de focus ligt van verschillende traineeships. Het laatste wat je wilt is een volledige opleiding tot IT-security specialist als je data-analyse eigenlijk veel interessanter vindt.

Weet je waar jouw interesse ligt? Check dan ook of je daarin gecertificeerd kan worden tijdens een traineeship. Certificaten zijn als IT-consultant heel waardevol omdat het universele standaarden zijn die aantonen dat jij expert bent op een bepaald gebied. In ons IT-consultant traineeship halen trainees bijvoorbeeld altijd een aantal certificaten in Microsoft Dynamics,  Outsystems, Mendix of SAP, waarna ze zich gecertificeerd consultant mogen noemen. En zo’n certificering kun je vaak al binnen 2 maanden verdienen!

Doorgroeipad
Het voelt misschien gek om als starter bij je sollicitatiegesprek al vragen te stellen over je doorgroeipad. Maar jij wil natuurlijk niet te lang repetitief werk doen, maar aan steeds grotere uitdagingen werken en jezelf blijven ontwikkelen. En veel consultancy firma’s zijn grote organisaties met uitgebreide groeipaden en allerlei interessante ontwikkelmogelijkheden voor hun consultants. Dus vraag daar vooral naar! Zorg dat je in een klimaat terecht komt waar je kunt blijven leren en groeien. Ook na je traineeship.

ERP consultant traineeship van Young_Coders

In het IT-consultancy traineeship van Young_Coders word je opgeleid tot ERP consultant. ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Dit zijn uitgebreide softwarepakketten waar vaak hele organisaties op draaien. Van HR-processen tot logistieke, finance- en inkoopprocessen, ze worden allemaal digitaal ingericht met een ERP systeem. Maar ook dingen waar je misschien niet zo snel aan denkt als Identity Access Management. Stel je voor dat jij promotie maakt of op een andere afdeling gaat werken, wat gebeurt er dan met jouw rechten voor de bestandstoegang? Idealiter wordt dat direct gewijzigd en hoef je niet wekenlang te wachten tot je eindelijk bij de juiste documenten kunt komen. Dit zijn allemaal zaken die worden ingericht met ERP systemen.

In ons ERP consultant traineeship leer je bedrijfsprocessen digitaliseren en efficiënter inrichten met behulp van moderne ERP technologie. Je wordt daarvoor opgeleid tot gecertificeerd ERP consultant in software van bijvoorbeeld Microsoft of SAP. Na je opleiding en certificering kun je bijvoorbeeld organisaties gaan adviseren over het digitaliseren van hun finance-afdeling om deze meer ‘future proof’ te maken. Of je helpt om een logistiek proces efficiënter in te richten waarmee tijd bespaard wordt. Met oog voor business en expertise in ERP omgevingen ga je aan de slag in een professioneel team van consultants, waarmee je werkt aan grote projecten.

En ondertussen blijf je leren! Want na je certificering in ERP stroom je bij Young_Coders direct onze soft skills training in, waarin je soft skills als ‘krachtig communiceren’ en ‘feedback geven en ontvangen’ gaat behandelen in een individueel ontwikkelplan. Met onze focus op hard skills én soft skills zijn IT-consultants van Young_Coders de professionals van de toekomst, die meewerken aan een duurzame en toekomstbestendige economie.

Is het iets voor jou? Lees hier meer over het Young_Coders traineeship en onze manier van opleiden.

Benieuwd naar onze andere traineeships? Lees dan ook over ons traineeship programmeren en Data science.

 

They leveled up