Yvonne Kemmerling

Voorzitter Future City Foundation"Samen gaan we de FIWARE Academy opzetten en zo de IT-talenten van de toekomst opleiden."

logo-fc-ihub-foundation-1000px-1.jpg

FIWARE. Dikke kans dat je er nog nooit van gehoord hebt, maar dit is een ontzettend belangrijk dataplatform. Met dit open-source platform wordt gewerkt aan slimme oplossingen voor de stad van de toekomst. Denk aan slimme energieverdeling, het vroegtijdig detecteren van verkeersproblemen of bijvoorbeeld het monitoren van luchtkwaliteit in de stad. Al deze stadsdata komen samen in het FIWARE platform, worden geanalyseerd en ingezet om te werken aan slimme oplossingen die de maatschappij vooruit helpen. Super waardevol dus!

Het enige probleem: er zijn heel weinig professionals die met dit platform kunnen werken. Het is nog onbekend en er zijn nog maar weinig steden die big data en IoT breed inzetten ter verbetering van de stad.

Terwijl ze wel moeten innoveren en digitaliseren om de uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden.

Gedeelde visie

Met deze uitdaging kwam de Future City Foundation in contact met Young_Coders. De Future City Foundation is een stichting die overheden, bedrijven en technologieprofessionals stimuleert om samen te werken voor digitale innovatie. Het is daarvoor belangrijk dat professionals leren werken met het FIWARE platform, als dataknooppunt van samenwerking.

De Future City Foundation deelt de visie van Young_Coders, om zelf professionals op te leiden in plaats van eindeloos te zoeken naar het welbekende schaap met vijf poten. 

In co-creatie met de Future City Foundation heeft Young_Coders de FIWARE Academy opgericht. In deze branded Academy omgeving worden professionals praktisch geschoold in de wereld van de slimme digitale stad.

"Professionals die deze opleiding volgen bouwen aan de toekomst van het Internet of Everything."

kasim-gu-l.pngKasim Gül - curriculum developer bij Young_Coders  

PROCES

In gesprekken met de Future City Foundation is achterhaald welke skills essentieel zijn om te werken aan digitale oplossingen die de maatschappij vooruit helpen. Het blijkt dat de benodigde skillset verder gaat dan technische kennis van het platform. Ook kennis van o.a. sensoren, digitale beveiliging en datavisualisatie blijken essentieel. Aan de hand van deze inventarisatie wordt gezamenlijk een framework bepaald voor de eerste FIWARE basisopleiding. Vervolgens gaan docenten van Young_Coders aan de slag met curriculumontwikkeling, terwijl ook de branded E-learningomgeving gereed wordt gemaakt. Regelmatig worden updates gedeeld met de Future City Foundation, om voortgang te bespreken en flexibel in te spelen op ontwikkelingen.

Het resultaat

Het resultaat is een volledige company branded E-learning omgeving met een mobiele app. Op deze website en in deze app kunnen deelnemers de opleiding volgen, elkaar helpen en ondersteunen in de community en gemakkelijk contact onderhouden met docenten. De ruggengraat van de opleiding is volledig online, maar afhankelijk van wensen en coronarestricties kunnen ook lessen op locatie worden verzorgd.

fiware-academy-laptop.png

Is dit resultaat dan het eindpunt? Nee, het is slechts een begin. Vanuit een flexibel leerplatform met een hoogwaardige basisopleiding kan verder worden gebouwd aan opleidingen, kennisdeling en ontwikkeling. 

Een slimme stad, zo doe je dat.