Nick

Heeft van zijn programmeerhobby zijn werk gemaakt en is nu uitgestroomd als professionele ontwikkelaar“Als je programmeren leuk vindt en je denkt dat je het kan? Ga er dan voor!”

De eerste 6 maanden als Challenger

Nick is in oktober 2018 begonnen aan zijn Young_Coders Challengership. Twee maanden later werkt hij al volop bij zijn huidige opdrachtgever. Na bijna een half jaar aan de slag te zijn als Challenger laten we Nick aan het woord om zijn ervaringen te delen. We stellen hem een aantal vragen over zijn ervaringen tot nu toe. 

Waarom heb je ervoor gekozen om Challengership bij Young_Coders te volgen?
Ik heb tijdens mijn studiejaren niet de juiste keuze voor mezelf gemaakt, en ik wilde altijd al programmeren. Ik werd enthousiast van een Young_Coders advertentie en dacht: “Hey! Dit kan ik proberen.” Je moet dan een aantal testen maken, dat vond ik prachtig. Ik wam overal doorheen en nu zit ik hier!

Hoe bevalt het Challengership?
Prima! De bootcamp die we hebben gehad was gericht op full-stack PHP en web development en basiskennis programmeren. Ik zit nu vooral op Delphi ontwikkeling. Ik heb hiervoor een extra cursus kunnen volgen en wat boeken doorgenomen. Dat was fijn. Nu heb ik wat minder met Young_Coders te maken en ben ik lekker aan de slag bij mijn opdrachtgever.

Hoe verliep de startperiode bij Young_Coders?
Een leuke uitdaging. Lekker dingen doen en programmeren. Ik miste toen ik begon bij mijn opdrachtgever nog wel de finesses van het product waar ik aan moest gaan werken, maar dat komt vanzelf wel. Ik begin mijn weg steeds beter te vinden.

yc-dsc-6313.jpg

Ik werd ook heel fijn opgevangen bij mijn opdrachtgever. Het was van: “Hey jullie zijn er, leuk!” In het begin was het vooral nog aftasten wat kon ik doen. Er was nog even sprake van dat ik naar Groningen zou gaan, daar waren ook nog ontwikkelaars nodig. Uiteindelijk is er toch besloten om in Bunnik blijven. Sindsdien ben ik aan de slag bij een leuk team dus dat is fijn. We werken op basis van de scrummethode, dus je hebt veel communicatie over wat je aan het doen bent.

Wanneer begon jij je thuis te voelen bij Deutsche Telekom?
Ja eigenlijk vrij snel al. Het zijn gewoon aardige mensen. Het is ook niet zo’n gigantisch bedrijf dus je bent geen nummer. Ondertussen ken ik iedereen wel.

Is het een uitdaging om Young_Coders Challenger te zijn?
Nou ja, de uitdaging was vooral dat ik meer over het product moest weten: waar dingen staan en hoe dingen gaan. Het ontwikkelen gaat best prima, het is vooral wat moet precies waar? Want het is een groot en complex systeem waar ik aan werk. Sommige dingen gaan op een bepaalde manier en als je dan afwijkt van die manier werkt het niet meer.

“Dat is echt een puzzel.” 

Wat heb je allemaal geleerd tijdens je Challengership?
Loempia’s eten! Maar ook mezelf wat meer ontwikkelen op bedrijfsniveau. Samenwerken met anderen. Ik heb ook veel over Delphi geleerd. En dat ontwikkelen best wel een grote taak kan zijn, met een groot en complex product.

Maak het verschil

Hoe denk je dat jij een verschil maakt als junior binnen het team?
Je bent een nieuw persoon, die heeft een andere blik op de wereld en ook een andere blik op hoe je dingen anders kan doen. Je hebt een senior team dat al een gevestigde manier van werken heeft. En dan kom ik hier en dan ben ik van: “Ja, maar waarom doen jullie het niet zo? Zo gaat het veel beter.” Dat voegt veel toe aan het team.

Welk advies zou je willen meegeven aan anderen die overwegen om Challenger te worden?
Als je programmeren leuk vindt en je denkt dat je het kan? Ga er dan voor!

Wat zou je na afloop van je Challengership willen doen?
Voorlopig wil ik nog blijven werken bij dit bedrijf!