Taraasha

Studeerde mental health counseling en liberal art, werkt nu als full-stack Java developer"Zo'n acht maanden na mijn plaatsing codeer ik nieuwe functionaliteiten, schrijf ik tests en ben ik aan het debuggen als een professional."

Pauline Clance en Suzanne Imes (1978) bedachten de term "Imposter Syndrome" die verwijst naar het gevoel dat je het succes dat je hebt behaald niet waard bent ondanks dat het tegendeel bewezen is.

Het is de angst dat anderen denken dat je niets kunt en je als het ware als "fraudeur" wordt ontmaskerd. Voor mij uitte zich dat in de angst dat ik het gevoel kreeg dat ik niet thuishoor in de wereld van IT.

Waarom ben je overgestapt van psychologie naar softwareontwikkeling?

Ik kreeg die vraag zo vaak, dat ik er een goed doordacht standaardantwoord op had ontwikkeld. Maar om eerlijk te zijn was ik er niet helemaal zeker van of ik mijn eigen antwoord geloofde.

Vers van de Young_Coders bootcamp maar met een vals gevoel van vertrouwen, begon ik  aan mijn Challengership bij een softwarebedrijf in Amsterdam. Ik had het geluk om bij een bedrijf te worden geplaatst met een relaxte en ondersteunende werkomgeving.

"Domme" vragen

De senior ontwikkelaars stonden klaar om te helpen en al mijn "domme" vragen te beantwoorden. Maar zelfs met alle steun van mijn coach bij Young_Coders en de ontwikkelaars bij mijn opdrachtgever viel ik onvermijdelijk in de "woestijn van wanhoop" toen ik technologieën en code tegenkwam die ik nog nooit eerder had gezien. Het is gemakkelijk om overweldigd te raken door alle verschillende technieken die voor handen zijn als je net het ABC van een taal leert. Dit gecombineerd met het gevoel dat ik hier niet echt thuishoorde omdat ik geen achtergrond in informatica heb, leidde tot een hele mengelmoes van gevoelens.

picture1.png

Succes!

Zo'n acht maanden na mijn plaatsing codeer ik nieuwe functionaliteiten, schrijf ik tests en ben ik aan het debuggen als een professional. Een codebasis die een paar maanden geleden aanvoelde als een vreemde taal, leest nu als een spannend boek. Ik klim langzaam op die ladder van zelfvertrouwen en competentie. En het word elke dag beter!

In plaats van aan mezelf te twijfelen omdat ik geen opleiding in computerwetenschappen heb, ben ik trots op mezelf dat ik dit kan doen. Het helpt om te weten dat de meeste millennials het Imposter-syndroom ervaren en het aantal is zelfs nog hoger onder vrouwen. Het is een gevoel waar ik actief tegen strijd: ik herinner mezelf er elke dag aan dat ik wel degelijk thuishoor in deze wereld!

Mijn advies aan alle toekomstige Challengers: Blijf ervoor gaan! Zelfs als je in de war raakt en er niks meer van begrijpt: op een dag snap je het. Er is altijd iets nieuws te leren. Op één dag fiets je door gevoelens dat je alles weet en het gevoel dat je er niks van snapt. Maar dat maakt de tech branche nou zo spannend, uitdagend en voldoenend.