Chantal

Wat begon als een interesse in R, leidde naar een junior developerrol in de sociale huursector

13-06-2022

‘Ik ben echt heel blij dat ik hier nu werk.’

Hey, ik ben Chantal. Ik heb dierwetenschappen gestudeerd en ben daarna mijn carrière gestart in de onderzoekswereld. Tijdens mijn werk kwam ik in aanraking met programmeren, in de programmeertaal R. Het had meteen mijn interesse, en toen ik later een advertentie van Young_Coders voorbij zag komen heb ik meteen gereageerd. Ik dacht ‘wie weet is het wat’, ik ga gewoon eens in gesprek.

Ik heb toen contact gehad met Ellen en ben toen eerst het Challengership track gaan volgen: een e-learningtraject van Young_Coders om mijn programmeerkennis verder uit te breiden.

Dat was heel prettig. Het niveau was niet te hoog, je werd echt vanaf het begin meegenomen in de wereld van programmeren. Het is een e-learningtraject van ongeveer 3 maanden, met onder andere een uitgebreide training in Python. Ik vond het leuk om naast R, waar ik al best veel ervaring mee had, ook een nieuwe programmeertaal te leren. Al zijn programmeertalen voor mij geen doel op zich. Wat ik echt leuk vind is de logica en het denkproces om tot een oplossing te komen. Programmeertalen zijn slechts een middel om dat doel te bereiken. 

Ik twijfelde op dat moment nog om een PhD te gaan doen of om het Challengership bij Young_Coders te doen, toen ik werd opgebeld dat er mogelijk een plek voor mij was in het Challengership. Ik heb toen het selectieproces bij Young_Coders doorlopen en daaruit kwam dat er een match was met de opdrachtgever WoningNet, waar nog een plek beschikbaar was. Ik ging toen op gesprek bij WoningNet, waar het heel goed klikte met de mensen daar, en ook het werk leek me erg leuk, dus toen heb ik besloten om hiervoor te gaan! 

Ik had niet verwacht dat het allemaal zo snel zou gaan. Na het selectieproces had ik binnen een week een gesprek met WoningNet en binnen een maand kon ik al starten.

In de praktijk

Ik ben dus in contact gekomen met WoningNet omdat er ‘op papier’ een match was. Nu ervaar ik dat ook echt in de praktijk. Ik vind het een hele fijne organisatie en het team is ook heel leuk om mee te werken. We werden heel warm verwelkomt en collega’s zijn altijd bereid om je ergens mee te helpen.

WoningNet is een organisatie die software ontwikkelt voor de sociale huursector. Woningvraag-en-aanbod komen samen op het platform van WoningNet, waarmee de organisatie een grote maatschappelijke impact heeft. Ik werk nu als junior software developer aan het woonruimtebemiddelingssysteem van WoningNet. We werken met een scrumteam met o.a. developers, een tester, een business analist, een product owner en een scrum master. Dat vind ik heel fijn, je doet het echt samen met je team. 

Zelf ben ik dus vooral bezig met software ontwikkelen. Ik ben hierin nog super veel aan het leren, maar de Young_Coders bootcamp die ik heb gehad bood wel een goede basis. Daarnaast kregen we nog een opleiding van een externe partij in OutSystems, het low coding platform waarmee WoningNet software ontwikkelt. De bootcamp van Young_Coders was vooral nuttig voor de algemene context van IT, en de OutSystems opleiding gaf echt inhoudelijke verdieping over het platform waar ik nu mee werk. Die combinatie was heel leerzaam.

Al met al ben ik heel blij dat ik de carrièreswitch heb gemaakt, maar het was geen makkelijke keus. Ik vond het best spannend om iets te gaan doen in een hele andere richting dan waar ik 5,5 jaar voor had gestudeerd. Ook omdat ik mijn werk in de onderzoekswereld ook heel leuk vond, was het best lastig om het roer om te gooien. 

Maar gelukkig zit ik nu ook heel goed op mijn plek, ik ben blij dat ik de switch heb gemaakt. Ik heb er van tevoren goed over nagedacht, en de switch maken is uiteindelijk de enige manier om erachter te komen of het wat voor je is!