Rianne

Van Neurobiologie naar Data Science

03-01-2022

“Het klikte meteen. Voor Young_Coders was het duidelijk dat naast uitdaging in mijn werk het sociale aspect erg belangrijk voor me is.”

Hoi, ik ben Rianne. Webanalist bij het Kadaster, al had ik dat een paar jaar geleden nooit gedacht! Met een studieachtergrond in Psychobiologie was het nogal een switch om me te storten op de digitale wereld van IT en data science. Ik vertel je hoe ik tot die keuze ben gekomen, welke rol Young_Coders hierin heeft gespeeld en waarom ik iedereen die switch kan aanbevelen!

In 2012 begon ik aan mijn Bachelor Psychobiologie, waar ik vooral werd gefascineerd door de communicatie tussen hersencellen. Daarom koos ik voor een master Neurobiologie met een focus op elektrofysiologie. Niet echt IT-gerelateerd dus.

Twijfel sloeg toe

De laatste stage van mijn studie bracht me naar Zweden en dat leverde me m’n eerste echte baantje op. Na aan paar maanden begon de twijfel toch toe te slaan. Naast dat ik erachter kwam dat het onderwerp waar ik onderzoek naar deed me echt niet lag, werd het ook steeds duidelijker hoe een leven in het wetenschappelijk onderzoek eruit zou komen te zien. Ik deed nog een poging om een PhD-plek te vinden maar ik wilde ondertussen ook verder gaan kijken.

Technologie had me altijd gefascineerd, maar alle vacatures die ik tegenkwam vereisten op z’n minst basis programmeerkennis.

Een vak waar veel mensen (ook ik) tijdens mijn studie enkel voor slaagden door wat getover met tentamencijfers…

Ik moest dus opnieuw de schoolbanken in, om de juiste vaardigheden te leren voor een baan in tech. Wat die baan dan precies zou moeten zijn wist ik toen nog niet. Misschien kon ik toch nog iets vinden in mijn veld van expertise? Ik had alleen geen behoefte meer aan het volgen van een hele studie en kende daarnaast een paar mensen die goede ervaringen hadden met het volgen van een traineeship. Tussen de floppende sollicitaties door ging ik daarom op zoek naar een passend traineeship en kwam bij het Young_Coders Challengership uit. Ik heb contact gezocht en zo is het balletje gaan rollen.

Het klikte meteen

Ik kan me nog goed herinneren dat Jan-Willem me belde en vertelde dat ze een goede match voor me hadden gevonden bij het Kadaster. Ik mocht gaan solliciteren. Lichtelijk verbaasd, want ik had eigenlijk verwacht dat ze me, gebaseerd op m’n achtergrond, bij een soort medisch-technologisch bedrijf zouden matchen. Ik ging op gesprek en het klikte meteen. Voor Young_Coders was het duidelijk dat naast uitdaging in mijn werk het sociale aspect erg belangrijk voor me is. Ik werk nu in een heel fijn en leuk team, doe hele afwisselende werkzaamheden en voelde daarin vanaf het begin veel vrijheid en vertrouwen vanuit m’n collega’s.

Wat die werkzaamheden zijn? Als webanalist in het team Online houd ik me bezig met allerlei cijfertjes die met onze online kanalen te maken hebben. Gebaseerd op deze data proberen we onze websites te optimaliseren. Ik analyseer bijvoorbeeld bepaalde onderdelen van de website of campagnes en schrijf hier rapportages over. Verzoeken hiervoor kunnen uit de hele organisatie komen, waardoor je met veel mensen in contact staat. Daarnaast bouw en beheer ik de online formulieren.

Die afwisseling vind ik heel fijn. De ene keer ben je dagenlang bezig met een lastige analyse, een andere keer ben je simpelweg linkjes aan het controleren. Het komt eigenlijk altijd neer op onderzoek doen en puzzels oplossen. Daarbij komt mijn studiekennis nog dagelijks van pas. Ik heb geleerd om analytisch te denken, al is het onderwerp nu compleet anders.

Begeleiding

Toen ik startte heb ik een paar weken lang 1-op-1 begeleiding gekregen van Young_Coders. Dit was een hele fijne manier om meteen te integreren in het team en de werkzaamheden onder de knie te krijgen. Ik denk dat ik alles wat ik toen geleerd heb nu nog steeds gebruik.

Terugkijkend op mijn eigen carrièreswitch, kan ik het je alleen maar aanraden. Wees niet bang voor de switch, maar zie het als een unieke kans om hele nuttige skills te leren die altijd van pas zullen komen. Waar je uiteindelijk ook terecht komt. Ik denk daarnaast dat iedereen iets heeft aan het volgen van een traineeship aan het begin van- of misschien wel later in je carrière. De persoonlijke begeleiding en matching die Young_Coders biedt kan heel erg helpen bij de switch.

Ook de switch maken? Doe de interessetest en meld je aan.

TEST YOURSELF