Rishad

Van hobbyist tot developer voor landelijke projecten in een paar maanden tijd

25-01-2022

“Je krijgt verantwoordelijkheidsgevoel en ziet dat je echt een bijdrage levert.”

Hoi, mijn naam is Rishad en ik werk als programmeur bij Mobile Interaction Company (MIC). Hier werk ik mee aan applicaties voor grote internationale fondsen en collectes.. Ik vertel je graag hoe ik in de IT-wereld ben gerold, hoe ik uiteindelijk bij MIC terecht ben gekomen en welke rol Young_Coders hierin heeft gespeeld.

Jong geleerd, oud gedaan

Al sinds mijn dertiende houd ik mij bezig met programmeren. Ik weet nog dat ik een game aan het spelen was en bij mezelf dacht: dat kan beter. Ik wilde graag weten hoe je een game maakt en hoe alles werkt. Zo kwam ik in aanraking met Python. Sindsdien heb ik programmeren altijd als een hobby gehad. Het leuke aan programmeren is dat er zoveel te leren valt. Ook vind ik het heel fijn dat je directe feedback krijgt wanneer je je programma uitvoert. Je kunt dus snel je vooruitgang inzien. Je kan snel falen, maar ook snel je doel bereiken. 

Uiteindelijk ging ik hiermee verder en begon ik aan de studie Toegepaste Informatica. Over het algemeen was ik wel tevreden met deze studie. Ik leerde hier veel over de concepten en de theorie rondom ICT, maar ik wilde de kennis die ik al had en die ik tijdens mijn opleiding opdeed graag toepassen in de praktijk. Toen op een gegeven moment de pandemie uitbrak en alle lessen online werden gehouden, heb ik uiteindelijk de stap genomen om te stoppen met mijn studie om de praktijk in te gaan.

Het proces bij Young_Coders

Ik hoorde van Young_Coders en leerde dat ze heel erg praktijkgericht en laagdrempelig waren, dus toen heb ik me aangemeld. Dit was voor mij geen grote stap. Het moeilijkste was het inplannen van alle afspraken. Er komen namelijk wel veel stappen bij het selectieproces kijken, maar de meeste stappen zijn heel kort. Uiteindelijk bleek ik goed te passen bij MIC. Dit werd tijdens de gesprekken al wel duidelijk. Toen ik er begon met werken werd dit nog meer bevestigd. Wat ik zocht in een bedrijf en wat zij zochten in een werknemer sloot goed aan. Al met al liep het proces voor mij op rolletjes. 

Na mijn plaatsing begon ik aan de bootcamp bij Young_Coders en aan mijn werk bij MIC. Mijn verwachting was dat het een en al Python en programmeren zou zijn, maar er kwamen ook echt andere dingen bij kijken. We kregen veel mee over frameworks als Django en Docker, maar in de praktijk werk ik ook veel met JavaScript. Verder heb ik ook een soft skills training gehad. Hier heb ik vooral geleerd hoe je beter kunt communiceren door middel van het stellen van de juiste vragen en door actief en goed te luisteren. Ik dacht eerst dat ik dit al wel kon, maar in de praktijk bleek dit toch heel leerzaam. Je kunt jezelf heel veel hoofdpijn besparen door explicieter te zijn in je communicatie en door beter te luisteren. 

Mijn werk bij MIC

Ik werk ondertussen een halfjaar bij MIC. Het werk is heel gevarieerd en omdat het een klein bedrijf is, krijg je ook best veel verantwoordelijkheid. Ik heb bijvoorbeeld code geschreven voor applicaties voor grote fondsen waar ook echt geld mee is opgehaald. Het is heel tof om dat resultaat te zien. Ik werk op veel grotere schaal nu ik voor een bedrijf werk dan toen ik nog als hobby programmeerde. Nu zie je ook echt dat je code een effect heeft en voel je de drive om jezelf te verbeteren. Binnen een halfjaar ben ik van hobbyist naar het werken voor landelijke projecten gegaan. Je krijgt echt verantwoordelijkheidsgevoel en ziet dat je echt een bijdrage levert.

Ik heb al heel veel geleerd op het werk en iedere dag leer ik weer wat nieuws. Ook dingen die ik niet had verwacht te leren, zoals het feit dat programmeren zelf een van de makkelijkere aspecten van het werk is. Je doet namelijk zoveel meer. Je moet bijvoorbeeld ook rekening houden met de architectuur van de programma’s die je schrijft en je moet in de gaten houden of je code schaalbaar en duurzaam is. Ook kunnen er veel onverwachte dingen gebeuren, zoals het uitvallen van een applicatiesysteem. Hier moet je ook mee leren omgaan. 

Iets waar ik trots op ben, is dat ik veel beter ben geworden in mijn back-end skills. Hier was ik namelijk minder goed in. Hier leerden we wel wat over tijdens de bootcamp, maar ik kon het pas toepassen toen ik aan het werk ging. Hier leerde ik hoe ik in no time de koppeling tussen de data van klanten met Amazon Web Services kon programmeren. In mijn hoofd leek dit erg moeilijk, maar het kwam uiteindelijk neer op goede communicatie en het maken van goede afspraken met de klanten. In korte tijd heb ik geleerd hoe ik dit moest aanpakken. Iets wat moeilijk lijkt kan dus best meevallen in de praktijk en daar ben ik best wel trots op. 

Als er iets is wat ik kan meegeven, dan is het dat IT niet alleen maar programmeren is. Verder hoef je ook niet altijd de nieuwste technologieën te kennen. Kijk ook goed naar wat voor persoon je bent; wil je meer de academische kant op en in de theorie duiken? Of juist lekker praktisch aan het werk en op die manier nieuwe dingen leren? Vind de manier die bij jou past.