Robert

Van consultant in de bouw tot software developer

13-12-2022

“Ik heb nu eindelijk plezier in mijn werk.”

Hi, Ik ben Robert. Ik heb een achtergrond in de bouwwereld, maar heb op het juiste moment in mijn carrière de switch durven maken naar IT. Dit heeft me ontzettend veel goeds gebracht, waar ik je graag wat meer over vertel. Misschien helpt het je in jouw weg naar de IT!

Mijn reis begon met de studie bouwkunde in Zwolle. Hier merkte ik al heel snel dat ik op die opleiding een buitenbeentje was. Andere jongens op de opleiding hadden echt een passie voor de bouw. Die passie voelde ik niet. Maarja, je bent de opleiding begonnen, dus dan maak je hem ook af. Zij het met wat studievertraging.

Na mijn bachelor wilde ik me verder ontwikkelen. Daarvoor ben ik naar Delft verhuisd, waar ik een master heb gevolgd richting management en consultancy. De master was ook mijn eerste kennismaking met programmeren.

Ik heb via de universiteit een introductiecursus in Python gevolgd, omdat ik wist dat deze programmeertaal vrij toegankelijk is. Voor mijn scriptie ben ik toen ook gaan programmeren in Python, om grote hoeveelheden data te analyseren. Ik heb toen onderzoek gedaan naar het ideale vervangingsmoment voor grote machines. Allerlei data die worden verzameld over de machines heb ik onderzocht in Python om tot een geautomatiseerd model te komen dat kan voorspellen wat het voordeligste moment is om oude machines te vervangen. Dat was super interessant en leerzaam om te doen.

Het leuke hieraan vind ik dat ik helemaal op kan gaan in het werk. Je bent de hele tijd dingetjes aan het proberen. Negen van de tien keer gaat het fout, maar opeens heb je het werkend en dat geeft een ontzettende kick. Het is echt een soort puzzel.

Ik ben na mijn master toch in de bouw aan de slag gegaan omdat ik daar veel kennis over had, maar ik ben in mijn vrije tijd wel verder gegaan met programmeren. Ik leerde mezelf wat JavaScript aan knutselde wat met websites. Zodoende kreeg ik aardig wat brede basiskennis mee van programmeren.

In mijn werk was ik toen vooral bezig met projectmanagement, contracten doornemen en dat soort dingen. In de bouw gaat het altijd over grote projecten, waar heel veel mensen aan werken en waar je vrij ver af zit van wat er daadwerkelijk gebeurt. Dat is een heel groot contrast met programmeren, waar je direct resultaat ziet van je eigen werk en echt zelf iets naar je hand kunt zetten.

Ik heb er daarom toch voor gekozen om de carrièreswitch te maken naar IT en een start te maken als software developer. Dat was wel spannend, want in de bouw had ik gestudeerd en al een aantal jaar werkervaring, terwijl ik in de IT weer helemaal vanaf het begin moest beginnen. Maar ik ben toch heel blij dat ik uiteindelijk die keuze wel heb gemaakt.

Ik heb nu eindelijk plezier in mijn werk. Dat heb ik nog nooit eerder zo gevoeld.”

Wat me aansprak aan Young_Coders was de samenwerking vanuit Young_Coders met grote organisaties waar je veel mogelijkheden hebt om je verder te ontwikkelen. Daarnaast is dit traineeship écht gericht op programmeren, waar ik me in wilde ontwikkelen.

Aan het begin was het wel even wennen. ‘Heb ik wel de juiste keuze gemaakt’, ‘weet ik wel genoeg’, dat soort twijfels kwamen op. Maar ik werd bij mijn opdrachtgever heel snel in het team opgenomen en ben er eigenlijk heel snel ingerold. De eerste twee maanden sleutelde ik vooral aan de front-end van bestaande applicaties, maar daarna ging ik ook echt nieuwe applicaties ontwikkelen, dat vind ik het leukste. Samen met je team in sprints langzaam naar iets toe bouwen. Ik werk ook geregeld samen met andere Young_Coders Challengers bij mijn opdrachtgever. Toen ik daar begon leerde ik Challengers kennen die daar al werkte en nu begeleid ik zelf een nieuwe Young_Coders challenger die een project van mij gaat overnemen. De onderlinge klik met elkaar is heel goed. Het is fijn dat er meer starters in hetzelfde schuitje zitten en dat je niet als enige developer vanuit een andere studieachtergrond komt.

Die band werd ook heel erg versterkt tijdens mijn bootcamp bij Young_Coders. Dan ga je met je groepje een applicatie bouwen, onder begeleiding van een ervaren coach. Je leert van elkaar en van je coach en werkt in hele korte tijd naar een praktisch eindproduct toe. Onze coach Frenk was heel enthousiasmerend en zette ons echt aan het denken. Hij was niet zozeer aan het lesgeven, maar prikkelde ons vooral als gespreksleider om op een dieper niveau na te denken over programmeren. De opgedane kennis uit de bootcamp gebruik ik nog dagelijks in de praktijk. Ik werk, net als in de bootcamp, veel met Python en React.

Maar er komt naast het programmeren wel veel bij kijken hoor. Meetings, contact met klanten en code documentatie. Vooral dat laatste is niet het leukste klusje, maar wel heel belangrijk als je jezelf van hobbyprogrammeur ontwikkelt tot professioneel developer en software ontwikkelt in een team met collega’s. Maar het programmeren zelf vind ik nog steeds het leukst.  Daar kan ik helemaal in verzeild raken en voordat je het weet is de werkdag alweer voorbij.

Herkenbaar? Als jij aan jezelf merkt dat je het echt leuk vindt om te programmeren en dat je er in je vrije tijd mee bezig bent, is dat eigenlijk al voldoende reden om de carrièreswitch te maken! Als je ook nog merkt dat je in je huidige werk niet helemaal op je plek zit, zoals ik ook had, dan kan ik je écht aanraden om de switch te maken. Maak die sprong in het diepe en dan sta je versteld van hoe snel jij je kunt ontwikkelen tot professioneel developer.

Mocht jij je aan het oriënteren zijn op een omscholingstraject tot IT’er, weet dan dat je bij Young_Coders écht in een warm bad belandt. Wat ik zelf heel erg waardeerde is de korte lijnen en het persoonlijke contact. Als ik een vraag had kreeg ik bijna altijd dezelfde dag nog antwoord en er was een leuke informele band. Young_Coders is echt betrokken bij de Challengers, dat was in mijn carrièreswitch echt een groot voordeel.

Voor iedereen die een carrièreswitch naar IT overweegt, ik kan het je alleen maar aanraden!