Thomas

Van supermarkt manager met voorliefde voor techniek naar processpecialist in de eHealth

03-01-2022

“Wat een voldaan gevoel geeft het als uiteindelijk na testen en testen alle features van het systeem werken zoals ze bedoeld zijn!”

Een ‘zorgzaam’ avontuur

Na een uitgebreid testtraject werd ik bij Young_Coders aangenomen voor het Challengership. Ik werd in een team met een aantal andere Challengers geïntroduceerd bij stichting CareCodex. We profileerden onszelf tijdens de kennismaking als team en mochten direct meedenken over bestaande problemen binnen de stichting. Wat een goed nieuws toen ik hoorde dat ik als onderdeel van een team met drie anderen mocht starten bij stichting CareCodex! Onze bootcamp begon, waarbij de focus lag op basiskennis programmeren en databases.

In zee met pioniers in de geboortezorg

Een nieuw avontuur: zo zag ik de toekomst voor me toen ik binnenkwam bij stichting CareCodex: pioniers op het gebied van gegevensuitwisseling in de geboortezorg.

Ik werk mee aan het programma Babyconnect. Dit is een versnellingsprogramma voor informatie-uitwisseling tussen patiënt en professional voor instellingen in de geboortezorg.

In de eerste maand dat ik hiermee begon kwam er ontzettend veel informatie op me af. Ik wist vooraf dat het een uitdaging zou zijn, maar desondanks heb ik de hoeveelheid benodigde informatie sterk onderschat. Van “simpelweg” een handboek interoperabiliteit lezen tot een framework doornemen en begrijpen: het was een uitdaging op zich.

DE PRAKTIJK

Met al deze informatie in mijn achterhoofd was het tijd om mijn opgedane kennis in de praktijk te brengen. Ik ben begonnen met het maken van een informatiestroomdiagram. Een visuele en gedetailleerde representatie van hoe de stroom van informatie door verschillende systemen beweegt van begin tot eind. Dit was en is nog steeds een iteratief proces waarbij steeds vernieuwingen en veranderingen plaatsvinden. Door dit te doen heb ik veel geleerd en inzicht gekregen in de structuur van het project.

Covid-19

Toen ik eenmaal dacht dat ik het meeste wel had gezien en mee kon praten over de onderwerpen die werden besproken, kwam het gevaar van het Covid-19 virus om de hoek kijken. Naast de enorme impact die dit heeft op de samenleving en de beperkingen die dit met zich meebrengt, treft dit ook de landelijke geboortezorg.

Doordat de druk op de zorg in haar geheel buitenproportioneel toenam heeft stichting CareCodex het initiatief genomen om een tijdelijk platform voor gegevensuitwisseling te ontwikkelen. Niet alleen was het erg belangrijk om dit platform zo snel mogelijk online te hebben; de functionaliteit moest foutloos zijn en eenvoudig te gebruiken voor zorgverleners.

Het testen van deze software is van belang om fouten op te sporen en op te lossen. Mijn taak tijdens dit project was om de functionaliteit van het uitwisselingsplatform te “breken”. Expres typefouten maken of kijken wat er gebeurt wanneer hetzelfde bestand 100 keer wordt geüpload, om vervolgens al deze testen te documenteren. Wat een voldaan gevoel geeft het als uiteindelijk na testen en testen alle features van het systeem werken zoals ze bedoeld zijn!

De geboortezorg is één uit vele zorgen. Het is niet een afbakening maar kan juist verweven zijn met zorg die er niet direct bij betrokken is. Mijn avontuur vol “zorgen” is nog lang niet voorbij!