“Dat is het leukste én het spannende aan het Challengership; eerst lijkt het allemaal reuze moeilijk, maar na het studeren snap je gewoon hoe het werkt.”
KLAAR VOOR DE START: KNALLEN MET HET CHALLENGERSHIP!
Enkele weken na het sollicitatiegesprek is het dan zover; mijn Challengership bij Young_Coders begint! De bootcamp waarmee je begint is in een groep, het was dus even wachten tot de groep groot genoeg was. Doordat we tijdens het gesprek de onderdelen van het traineeship al beknopt hebben besproken, stond ik ook écht te popelen om met de bootcamp te beginnen!
De bedoeling van de bootcamp is om in twee maanden tijd heel veel theorie te leren, in combinatie met praktijkwerk. Young_Coders biedt opleiding tot zowel front-end als back-end developer aan. Door in groepsverband praktijkopdrachten te doen kan ieder groepslid ‘shinen’ door op te pakken waar hij goed in wil worden. Klonk in mijn oren heel tof!
Spannende vragen
De eerste dag van de bootcamp brak aan. Ik woon zelf in Rotterdam en de training locatie is in Amersfoort, dat werd dus wel een ritje. Terwijl de trein me naar Amersfoort brengt, schiet de éne vraag na de andere mijn hoofd in. Ik heb geen achtergrond in IT, zou ik het aankunnen? Hoe zou de groep zijn, wat als zij wel een IT-achtergrond hebben? Hoe zou de coach er tegenover staan? En – ook niet onbelangrijk – is er goeie koffie?
Rond kwart over negen kom ik aan bij Young_Coders. Ik ben er als eerste. De coach voor onze groep is Eric Smalley, met wie ik kort kennismaak waarna ik een kop koffie aangereikt krijg. Eric lijkt er ook zin in te hebben, hij legt het programma uit en na de eerste slok koffie zijn twee van mijn vier vragen uit de trein beantwoord. Eric heeft er vertrouwen in en de koffie wordt met verse bonen bereid in een machine waarvan ik wilde dat ‘ie bij mij thuis stond. #goals
Ook de andere Challengers zijn inmiddels aangekomen.
De eerste week
De eerste dag bestond vooral uit het installeren van software en alles goed werkend te krijgen. Je verwacht het niet, maar dit kost ook wel enige tijd. We loggen in op Workplace om onderling te communiceren, krijgen ons Young Coders e-mailadres, en installeren PHPstorm om mee te leren programmeren. Dit achter de rug geeft Eric ons een aantal voorbeelden en toepassingen van wat we gaan leren. De dag ging eigenlijk best vlot voorbij. We krijgen ons ‘huiswerk’ wat betreft e-learning mee en we zien elkaar vrijdag weer. De opleiding is namelijk een mix van cursusdagen op locatie, e-learning en praktijkopdrachten voor de opdrachtgever.
Het e-learning huiswerk bevalt me goed. De tracks die je volgt duren wel wat langer dan staat aangegeven, maar zijn duidelijk. De meeste bestaan uit een aantal filmpjes, waarna je één of meer challenges doet en quizvragen beantwoordt. Veel tracks hebben ook weer andere instructeurs die het uitleggen. Ik vond het zelf ook wel leuk om te zien dat ik snel mijn voorkeur kreeg, de ene instructeur ligt je weer beter dan de ander (#TeamHampton!). En als uitleg net tekortschiet heb je altijd Google nog. ‘What is the point of an array?’, was de eerste vraag die ik googelde. Nu ik eraan terugdenk niet zo’n sterke vraag, maar gelukkig oordeelt Google niet en leer je er alleen maar van.
Dat te hebben gezegd, bleek dat tijdens de laatste werkdag op vrijdag ook écht te kloppen. We gingen verder waar we waren gebleven, en met wat thuisstudie achter de rug leek het niet meer een andere taal die Eric sprak. De e-learning is intensief en kost veel tijd, maar wanneer je het effect ervan ziet raak je alleen maar meer gemotiveerd. Vooral ook omdat het de twijfel van de eerste treinrit op maandagochtend wegnam. ‘Natuurlijk kan ik het aan, kijk maar: ik doe het toch?’ Dat is het leuke en het spannende aan het Challengership; eerst lijkt het allemaal reuze moeilijk, maar na het studeren snap je gewoon hoe het werkt. Stap voor stap, maar het is te leren. En is het leren ook meer dan waard.
Ook de vrijdag gaat vlot voorbij, we leren nieuwe toepassingen van php en in het weekend pak ik ook nog een aantal uur e-learning op. Dat is het effect van de cursusdagen; ze verhelderen wat je daarvoor hebt geleerd en roepen weer nieuwe vragen op waardoor je ook weer verder wilt.
Dekbed-align: center
Werkt best wel verslavend, genoeg om er ’s nachts zelfs van tes dromen. ‘Dekbed-align: center’, spookt er door mijn hoofd terwijl ik een stuk dekbed van mijn vrouw terugpak.
Ik, en ook de rest van mijn team, kijken uit naar alles wat we er nog bij gaan leren tijdens de bootcamp!