fbpx

Wat voor coder ben jij?

Dat is natuurlijk best een lastige vraag, gezien je net besloten hebt om je eerste stappen te maken in je IT-carrière. Er zijn zoveel rollen en mogelijkheden. Wat past dan bij jou? Gelukkig helpt Young Coders jou op weg. We leggen de verschillende rollen aan je uit en je kunt een korte quiz maken. De uitkomst van deze quiz geeft jou een idee van de mogelijke rol of rollen die bij jou kunnen passen.

Uiteraard kijken we ook naar jouw cognitieve vaardigheden en competentieprofiel om samen met jou straks een definitieve keuze te kunnen maken.

Wat is coding nou precies?

In de kern draait “coding” om het oplossen van problemen en het uitdrukken van jezelf. Je kunt je concentreren op applicaties en programmeertalen, maar hoe je jezelf ook uitdaagt: Het draait altijd om deze twee elementen. Het zijn essentiële waarden die een belangrijke rol in je leven (gaan) spelen.

Naast dat coding je deze waarden aanleert, geeft het je ook talloze mogelijkheden:

  • De keuze uit duizenden vacatures
  • Een hoog salaris
  • Werkplezier: Je maakt je opdrachtgevers vaak blij
  • Veel vrijheid om je eigen werk in te plannen en te doen

Coders hebben meer tijd om te werken aan hun passies, eigen projecten en te genieten van een gevoel van zelfredzaamheid. Iets dat de meeste werkende mensen niet hebben. Coders besteden hun tijd aan het laten werken van websites, applicaties en systemen, terwijl ze echte oplossingen bouwen en ervaringen voor eindgebruikers en werkgevers verbeteren.

Coders hebben een verhoogde focus, omdat de problemen die ze aanpakken langdurige, geconcentreerde inspanningen vereisen. Dit leidt tot een hogere productiviteit in alle sectoren van het leven.

Eén van de grootste voordelen van coding is het werken in een prettige flow, waarin tijd, afleiding en frustratie wegsmelten. Om al deze redenen kan coding je leven verbeteren.

 

Waar begin je dan? We geven je tien inzichten die een coder nodig heeft:

WIL JIJ WETEN WELKE ROLLEN JOU ZOUDEN PASSEN?

Dit testje kun je in vijf minuten invullen en geeft je direct inzicht in welke rollen jou mogelijk zouden passen!

1. ZELFVERTROUWEN

Zelfvertrouwen is superbelangrijk. Wanneer je begint met coding, kan het behoorlijk overweldigend aanvoelen. Moet je je richten op front-end of de back-end? Welke programmeertalen moet je gaan gebruiken? Waar te beginnen? Houd er rekening mee dat je groot mag denken maar klein moet beginnen: Iets uitkiezen en gewoon beginnen.

Er zullen momenten zijn waarop je het wilt opgeven of iemand anders je wil laten zien hoe je iets moet doen. Maar hoe meer je weerstand biedt aan dat gevoel hoe groter je succes op lange termijn. Fouten maken is een groot en belangrijk onderdeel van het leerproces! Om succesvol te zijn in coding, moet je ongeduld, frustratie, afleiding en de afhankelijkheid van anderen proberen in te perken. 

Jij hebt de grootste invloed op wat je weet, wat je mogelijkheden zijn en hoe jij kunt veranderen. Het is nooit te laat om dit te erkennen en je manier van werken en denken te veranderen. Zodra je deze verantwoordelijkheid hebt genomen, bepaalt de informatie die je gebruikt en hoe je deze toepast (je interesse, studie en inspanning) je vermogen om je beperkingen te overstijgen (in dit geval niet kunnen coden versus leren hoe).

Het is belangrijk om een ​​doel voor ogen te hebben. Waarom wil je leren coden? Welk probleem wil je oplossen, of welk project hoop je te starten? Als je de antwoorden op deze vragen kent, kun je beter bepalen waar je je inspanningen op moet richten, welke talen je moet leren, etc. Uiteindelijk komt zelfredzaamheid neer op de keuzes die je maakt. Je kunt niet zomaar blind werken. Op dezelfde manier waarop je doelen moet hebben waar het werk op gericht is, moet je een pad kiezen dat je naar deze doelen toe brengt. Onafhankelijk van wat anderen hebben gedaan, of het aan het toeval overlaten.

2. TALEN

Het lijkt misschien een open deur, maar om code te schrijven, moet je minstens één programmeer- of scripttaal leren. Je moet tenslotte ergens beginnen! Eigenlijk leer je op dezelfde manier als je Frans, Italiaans of Spaans zou gaan leren. Dat doe je ook niet alle drie tegelijk. Dus welke taal om mee te beginnen? Dat heeft veel te maken met wat je probeert te bereiken en waar je gaat werken. Er zijn wel een aantal talen die opvallen door hun veelzijdige toepassingen en toegankelijkheid voor beginners. Bijvoorbeeld Python en JavaScript.

Python, ontwikkeld in de jaren 80, wordt beschouwd als een van de gemakkelijkste codeertalen om te leren. Het is gratis, open source en meestal geclassificeerd als een scripttaal (wat betekent dat het geen compilatiestap vereist). Het is tegenwoordig één van de meest alomvattende programmeertalen en wordt gebruikt door Google, Yahoo! en NASA.

JavaScript (niet Java) wordt meestal gebruikt als scripttaal aan de kant van de client voor front-end ontwikkeling. Het is de meest gebruikte programmeertaal om websites en games voor internetgebruik te maken. Veel van de syntax komt van de programmeertaal C. JavaScript is universeel, wordt op alle platforms uitgevoerd en bevindt zich in je browser (dus geen installatie vereist). Alles wat je op internet wilt bouwen, vereist enige kennis van JavaScript.

3. LOGICA

Was je supergoed in wiskunde op de middelbare school? Wil je graag dingen bewijzen? Leef jij om feiten te zoeken en deze tot bruikbare conclusies te vormen voor het oplossen van problemen? Dan bezit jij al één van de belangrijkste vaardigheden voor coders. Er is een reden waarom zoveel mensen die wiskunde en natuurkunde studeren eindigen als coders. Uitzoeken welke fout tot een probleem in een project heeft geleid, is soms direct duidelijk, maar is vaker een oefening in logica. Dus hoe bouw je je logische vaardigheden op? Behandel ze als spieren en oefen ze. Er zijn tools zoals Dcoder die je uitdagingen / problemen geven die je redenering zullen ontwikkelen. Een andere manier om logische vaardigheden op te bouwen is door voorwaardelijk denken, wat in wezen betekent:

als dit, dan dat.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat als je meer dan een halve pot pindakaas opeet, je buikpijn krijgt. Als je minder dan een halve pot pindakaas eet, krijg je dat niet. In coding wordt deze denkstijl gebruikt om variabelen te toetsen aan waarden en om actie te ordenen op basis van de voorwaarden waaraan is voldaan. Het kan als volgt worden opgeschreven:

ALS (een voorwaarde wordt geëvalueerd als Waar):

doe deze dingen dan alleen voor ‘Waar

ANDERS:

Anders doe deze dingen alleen voor ‘Onwaar

Eenvoudige mechanismen kunnen dit niet. Het zijn deze voorwaardelijke uitspraken die het programma een eigen analytische levensduur geven en niet slechts één reeks instructies tot het einde volgen. Ze zijn een hulpmiddel om de mogelijkheden van wat je maakt uit te breiden, maar moeten je niet in de weg staan ​​bij het oplossen van problemen.

Neem het vorige voorbeeld. Het is belangrijk om te beseffen dat je niet alleen maar buikpijn krijgt als je meer dan een halve pot pindakaas opeet. Buikpijn kan je om allerlei redenen krijgen. Wat je bent tegengekomen, of denkt te weten, moet worden gebruikt als een suggestie, maar niet als een einde. Sta open voor ongelijk. Observeer elk probleem of taak zoals het is, en laat dat dicteren hoe je het benadert, en doe dit vanuit een wat, hoe en dan waarom idee.

4. AANDACHT VOOR DETAIL

Veel coders volgen geen HBO of WO-studie om hun vak te leren. Er zijn verschillende manieren om jouw aanleg voor coding in kaart te brengen. Het is één van de weinige gebieden ter wereld waar autodidactisch hard werken kan leiden tot een mooie carrière. Het begrip van interconnectiviteit in applicaties, algemeen bewustzijn en taalkundige precisie zijn allemaal uiterst belangrijke onderdelen van de toolkit van een coder. Een manier om je aandacht voor detail te trainen, is door middel van organisatie. In plaats van jezelf elke keer te straffen als je een belangrijk detail over het hoofd ziet, kun je een plan maken van waaruit je je werk kunt beoordelen en verbeteren. Het regelmatig doornemen van de code die je schrijft. Of het jezelf beloven om relevante informatie op verschillende tijdstippen van de dag te herhalen. Neem regelmatig pauze van je werkzaamheden. Zorg ervoor dat je een systeem aanleert dat verder gaat dan: “Ik zal op de details gaan letten”. Het plannen van je tijd leidt tot productiever, efficiënter werken.

Het verbeteren van je aandacht voor detail heeft veel te maken met weten waarop je moet letten. Maak bijvoorbeeld lijstjes. Wanneer je iets leert waarvan je weet dat het steeds weer nuttig zal zijn, schrijf het dan op. Wanneer je werk, onderzoek, nieuwe vaardigheden of talen hebt om te doen of te leren, maak dan een lijstje van wat je hoopt te bereiken en hoe je het gaat aanpakken. Wanneer je iets op de lijst bereikt, zet je er een vinkje naast (kruis het niet door, je moet er misschien op terugkomen).

Een andere manier om je bewustzijn te verbeteren, is een schema bijhouden. Je zult misschien niet zo scherp zijn na grote maaltijden, of ’s ochtends vroeg. Je weet zelf wel wanneer je op je best bent! Ga coden wanneer jij piekt.

5. HET HERKENNEN VAN DOMMIGHEID

We hadden dit onderwerp ook ‘begrijpen hoe computers denken’ kunnen noemen. We kennen allemaal wel de uitspraak “Assumption is the mother of all f*ck ups”, maar denken dat computers gezond verstand hebben tijdens het coden is rampzalig.

Computers zijn dom en hebben geen gevoel. Hun kracht is pure verwerkingskracht, en ze hebben (nog) geen onafhankelijke of creatieve gedachten. Ze zullen precies doen wat ze is opgedragen, zelfs als het voor de hand liggend lijkt om instructies niet zo letterlijk te nemen, of ze niet steeds opnieuw te volgen.

Mensen zoals Bill Gates en Stephen Hawking hebben gewaarschuwd voor kunstmatige intelligentie die tot het einde van de wereld zou kunnen leiden. Nick Bostrom, een student van “super intelligence” en de directeur van het Future of Humanity Institute aan de Universiteit van Oxford, legde uit hoe de wereld kan worden vernietigd door kunstmatige intelligentie onder de opdracht om het aantal paperclips ter wereld te maximaliseren! Als die AI in staat was om technologie uit te vinden en fabrieken te bouwen … kijk dan maar uit. “Hoe kon een AI ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk paperclips waren?” Vroeg Bostrom. Een ding dat het zou doen is ervoor zorgen dat mensen het systeem niet kunnen uitschakelen omdat er dan minder paperclips zouden worden gemaakt. Dus het systeem kan mensen meteen van de hand doen omdat ze een bedreiging kunnen vormen. Je wil ook zoveel mogelijk resources vergaren, omdat deze kunnen worden gebruikt om paperclips te maken. Zoals bijvoorbeeld de atomen in menselijke lichamen.

Dus als je codeert, zorg er dan voor dat wat je invoert ook is wat je verwacht, niet meer, niet minder. Het programma kan geen aanpassingen of verbeteringen aanbrengen die niet eerst zijn opgedragen.

Enkele van de grootste prestaties bij het coden zijn het ontwikkelen van algoritmen die computers op een meer onafhankelijke en productieve manier laten denken. Kijk naar algoritmen zoals Quicksort, Huffman Compression, de Fast Fourier Transform en de Monte Carlo-methode om te zien wat we bedoelen. Al deze hebben bijgedragen aan het ontwikkelen van een belangrijk doel voor coders: computers meer van het zware werk laten doen door kunstmatige intelligentie, maar toch op een manier die nuttig is en niet leidt tot de vernietiging van onze soort. Dus als je codeert, probeer dan te denken zoals een computer om ervoor te zorgen dat je precies aangeeft wat je wilt, zonder iets aan het toeval of aanpassing over te laten. Je hoeft niet ALLES aan te geven: sommige berekeningen worden automatisch gemaakt om je handen vrij te maken voor het verder ontwikkelen van je applicatie.

6. ABSTRACT DENKEN

Bij het abstract denken gaat het meer om voorstellingen die je van bepaalde zaken kan maken die je niet in de realiteit kan zien, voelen of met andere zintuigen waar kan nemen.

Het is de basis van coding. Omdat de geschreven code, en wat het produceert nooit fysiek kan worden waargenomen en gemeten, moeten succesvolle coders het vermogen ontwikkelen om abstract te denken. Abstract denken is ook het vermogen om op verschillende niveaus tegelijk over een onderwerp, object of project te denken. Abstract denken wordt vaak gestimuleerd door discussies met anderen. Het houdt de bereidheid in om dingen vanuit een andere invalshoek te bekijken of om analytische conclusies te trekken uit wat eenvoudig lijkt.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je iemand hebt gevraagd om een ​​pizza voor je te bestellen. Het zou handig zijn als deze persoon automatisch weet hoe hij bij de pizzeria moet komen, hoeveel geld hij moet meenemen, weet welke pizza je wilt bestellen en weet hoe lang hij erover gaat doen. De persoon zou echter een pizza kunnen meenemen waarvan je niet zou denken dat je het lekker zou vinden. Maar misschien leer je die pizza toch waarderen. Een abstracte denker zou iets kunnen herkennen in de reactie op de eerder ongewenste pizza. Dit spreekt over het vermogen om gevoelens en verlangens te veranderen, zelfs als we niet denken dat we dat willen of willen. In staat zijn om te scheiden, creëren en visualiseren wat een applicatie weet en wat het kan weten en snappen hoe deze factoren op elkaar inwerken zijn allemaal essentieel voor coding.

7. GEDULD

Coding is gewoon moeilijk. In alle stadia, maar vooral in het begin kun je extreme frustratie verwachten. Je vermogen om die frustratie te weerstaan ​​en er doorheen te bijten, zonder jezelf te ontmoedigen, zal je helpen bij alles wat je verder doet. Zie je frustratie als een hulpmiddel om je geduld te ontwikkelen. Wanneer je aan het coden bent zul je de volgende ervaring wellicht meemaken: je schrijft iets. Je hebt er enorm veel vertrouwen in. Je controleert het dubbel en drievoudig en het werkt nog steeds niet. Je hebt geen idee waarom het niet werkt. Wat je verkeerd hebt gedaan. Hoe het te repareren, etc.

Je kunt je nutteloos voelen of denken dat je zult nooit succesvol zijn. Niet alleen in dit project, maar in het leven. Troost je met het feit dat talloze mensen zich zo voor voelden toen ze begonnen met coden. Het gaat er alleen om hoe je met dit gevoel omgaat. Als je gelooft in je vermogen om te overwinnen, een nieuwe route te vinden, of zelfs helemaal opnieuw te beginnen en te verbeteren kun je dit gewoon!

Aandacht besteden aan details gaat hand in hand met de tijd nemen om hun betekenis te laten ontwikkelen. “Details zijn belangrijk”, zei Steve Jobs. “Het is de moeite waard om te geduld te hebben om iets werkend te krijgen.” Erken dat waar je te mee maken hebt ongemakkelijk en complex is, maar niet onoverkomelijk. Laat de pijn die je voelt door frustratie je pushen om oplossingen te vinden. Oplossingen komen zelden uit wanhoop of de snelste en wildste aanpak. Een groot deel van geduld is tegen jezelf praten. Wanneer je de stem hoort van “je zult dit nooit kunnen, dit is onmogelijk, geef het gewoon op”, sta dan klaar om er tegenin te gaan met een meer vastberaden, zachtere, vriendelijkere stem die je diepere, volhardende kern vertegenwoordigt. Een van de beste manieren om geduld op te bouwen is door te lezen of eigenlijk door elke activiteit die focus vereist. Hoe langer je het ene kunt doen, ondanks de verleiding om te stoppen of iets anders te gaan doen, hoe beter je vermogen om de frustratie van coding te overwinnen.

8. EEN STERK GEHEUGEN

Kunnen innoveren en improviseren zijn uiterst belangrijk als je gaat coden. In veel gevallen zul je helemaal in de war raken of geconfronteerd worden met een probleem, projecten of situaties waarvan je denkt helemaal niets te weten. Soms heb je gelijk. Vaak, als je goed nadenkt over je ervaringen, realiseer je je dat iets dat je al bent tegengekomen weer nuttig kan blijken te zijn. Het kan afkomstig zijn van directe coding ervaring, of het kan een niet-gerelateerde herinnering zijn die op de een of andere manier relevant blijkt.

Als het gaat om langetermijngeheugen wordt je geholpen door de talloze handleidingen, websites en tools die je helpen belangrijke informatie op te zoeken. Als je je vaardigheden aan het ontwikkelen bent (en projecten sneller wilt voltooien), is het natuurlijk handig om meer informatie te kunnen onthouden, maar hier hoef je je niet direct zorgen om te maken. Als het gaat om kortetermijngeheugen wil je echter doen wat je kunt om je natuurlijke vermogens te verbeteren. Coders moeten zich bewust zijn van veel verschillende stukjes informatie en weten hoe ze allemaal op elkaar reageren. Je bewust zijn van, en in staat zijn om ontwerp, gegevensstromen, algoritmes, gegevensstructuren en hoe ze elkaar beïnvloeden te visualiseren zal je van de gemiddelde coder onderscheiden. In het begin kan het voelen als jongleren met haring met vraatzuchtige dolfijnen die overal om je heen springen, maar het wordt gemakkelijker! Hoe meer je jezelf kunt verliezen in het project, hoe minder het lijkt alsof je moeite hebt om verschillende aspecten van het werk te onthouden. Meditatietechnieken en geheugenoefeningen kunnen hierbij ook helpen.

9. DE WETENSCHAPPELIJKE AANPAK

De problemen en uitdagingen die je tegenkomt bij coding kunnen in het begin behoorlijk ontmoedigend en onmogelijk lijken. Voor die problemen is het gebruik van de wetenschappelijke aanpak een goed idee. In de meeste banen ontwikkel en leer je in het eerste jaar veel manieren om problemen op te lossen. Vervolgens pas je deze manieren toe en ontwikkel je af en toe ook nieuwe oplossingen. Bij het coden, zal een groot deel van je tijd gaan zitten in het ontwikkelen van oplossingen voor problemen die nog nooit zijn opgelost (althans niet op de exacte manier waarop je ze tegenkomt). Je hebt geen informatie over hoe je ze op kunt lossen. Je moet vallen en opstaan. Beschouw coding dan ook als een onderzoek of experiment.

Begin met een hypothese. Wat denk je dat de applicatie die je aan het schrijven bent zal bereiken? Of, hoe denk je dat een applicatie die een bepaald probleem kan oplossen eruitziet? Vervolgens schets je hoe je de code zou schrijven, op papier of in je hoofd. Dan probeer je je schets om te zetten naar code en zie je wat je hebt bedacht. Daarna ga je je resultaat vergelijken met je originele idee. Je schets. Het helpt ook door je applicatie aan anderen te laten zien en hun mening te vragen. Komt de applicatie die je hebt gemaakt overeen met wat je had verwacht? Dient het de functie die het zou moeten hebben? Ten slotte begin je met het opsporen van fouten of breng je de applicatie dichter bij het ideaal dat je je had voorgesteld.

10. COMMUNICATIE EN EMPATHIE

Je zou misschien niet denken dat communicatie en empathie raakvlakken hebben met coding. Echter zijn deze twee competenties tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met coding. Je werk veelal samen in een team met andere coders, waarbij heldere communicatie, begrip naar elkaar toe en het openstaan voor andermans ideeën en kritiek de norm zijn.

Coding heeft elke dag meer invloed op ons leven. Coders moeten kunnen uitleggen wat ze doen aan hun werkgevers, klanten, consumenten en collega’s die niet begrijpen wat ze doen. Het schrijven van schone, effectieve code is geweldig. Maar met sterke empathie en communicatieve vaardigheden die je inzet bij andere beginnende coders en eindgebruikers help je jezelf en anderen. Iedereen kan zeggen: “Dit is hoe we het doen” of “Je begrijpt het gewoon niet.” Ervaren coders luisteren naar feedback en passen zich aan. Een effectieve coder kan verwachtingen sturen, vage verlangens interpreteren en eerlijk beoordelen en communiceren wat wel en niet mogelijk is. Coders staan ​​bekend om hun ego. Maar coders die bereid zijn om geduldig advies en richting te geven en zaken te accepteren, worden veel meer gerespecteerd dan grommende programmeurs die alleen interesse hebben in hun desktops.

Empathie is de kunst van begrip, bewustzijn, gevoeligheid en het delen van de emoties van anderen. In combinatie met het vermogen om prioriteiten en gevoelens van anderen uit te drukken en prioriteit te geven, is het buitengewoon belangrijk. Communicatie en empathie zorgen voor een positieve verantwoordelijkheid en maken je werk op de lange termijn veel eenvoudiger. Je begrijpt de behoeften, gevoelens en gevoelens van anderen beter. Hoe jouw gedrag en werk wordt ontvangen en geïnterpreteerd. Sowieso maakt betere communicatie en empathie je gelukkiger. Je beschermt jezelf tegen de negativiteit van anderen en ontberingen van het leven.

Wil jij starten met jouw Challengership?

Ben jij eruit? Wil jij aan de slag en jouw IT carrière een kickstart geven?