Programmeren traineeship

Als je wilt leren programmeren, kan een traineeship heel waardevol zijn. Maar er zijn ontzettend veel IT traineeships. En bij lang niet alle traineeships staat leren programmeren voorop. Wil jij je ontwikkelen tot een echte software developer? Dan ben je bij het Young_Coders IT traineeship aan het juiste adres. In deze blog vertellen we je wat over de verschillen tussen traineeships in IT en waar je op moet letten als je écht wilt leren programmeren in een traineeship.

Programmeurs
Trainee software developer

Verschillende IT traineeships

Er zijn talloze soorten traineeships in ICT of IT. Iedere organisatie die traineeships aanbiedt heeft zijn eigen specialisme en opleidingsmethode. Daarnaast bieden organisaties vaak, net als Young_Coders, meerdere soorten IT traineeships aan. Overal komt programmeren wel aan bod, maar je kunt niet met elk traineeship programmeur worden.

Business IT traineeships

Zo zijn er bijvoorbeeld Business IT traineeships. Hier leer je vaak wel programmeren, maar meer om kennis te maken met software development dan om daadwerkelijk als developer aan de slag te gaan. Dat is heel handig om de brug te kunnen maken tussen de business en IT. Je gaat dan vaak aan de slag in een rol als bijvoorbeeld consultant, product owner of business analist. Je hebt dan dagelijks te maken met software, maar bent niet zelf aan het ontwikkelen.

Bij Young_Coders bieden we ook business IT traineeships aan, in de richting van ERP consultancy.

In dit traineeship word je opgeleid tot gecertificeerd ERP consultant in bijvoorbeeld Microsoft Dynamics of SAP. Lees hier meer over business IT traineeships en ons ERP consultancy traineeship.

Data science Traineeships

Traineeships in data science zijn op te delen in grofweg twee richtingen. 

Data analytics
Als data-analist leer je vooral allerlei data te analyseren, om tot waardevolle business inzichten te komen. In een traineeship data analytics leer je werken met o.a. Excel VBA, Tableau en SQL. Maar ook vaak met bekende webanalyse tools als Google Analytics, Hotjar of SiteImprove. Dit lijkt wel op programmeren, maar deze technologieën zijn geen echte programmeertalen. Met deze tools maak je data inzichtelijk en visueel.

Data engineering
Als data engineer ben je minder bezig met het verkrijgen van business inzichten, maar vooral met het ontwikkelen van datastromen en architectuur die big dataverwerking mogelijk maakt. In een traineeship data engineering duik je al gauw de diepte in over wiskunde en lineaire algebra. Je leert alle ins-en-outs van programmeren in bijvoorbeeld Python en er zit vaak ook een ‘machine learning’ component aan.

Young_Coders biedt af en toe ook data engineering traineeships aan. Lees hier meer over onze data engineering traineeships.

Programmeren traineeship

Goed, ieder IT traineeship heeft dus raakvlak met programmeren. Als data engineer duik je al echt de diepte in met programmeren in Python. Maar als je hart niet ligt bij data science, maar bijvoorbeeld bij het ontwerpen van de ‘voorkant’ van applicaties, of juist het puzzelen aan de complexe back-end, zoek dan naar een traineeship software development. En dat is soms goed zoeken, want er zijn niet zo heel veel traineeships waar je écht de diepte in duikt met programmeren. En dan zijn er ook nog eens verschillende soorten programmeurs, die werken met verschillende programmeertalen aan verschillende soorten projecten. Het is dan ook lastig om als beginner in de IT precies te weten wat voor soort programmeer traineeship bij jou past.

Om een idee te krijgen welke hoek van IT wellicht bij jou past heeft Young_Coders een korte interessetest, waarbij je direct ziet wat voor coder jij bent.

Richtingen in programmeren

De verschillende smaken in programmeren delen we op in drie groepen: Front-end, back-end en full-stack.

Front-end programmeur

Als front-end developer programmer je de ‘voorkant’ van applicaties. Je maakt functionaliteiten visueel en het liefst ook nog gebruiksvriendelijk.

De tools: JavaScript, React, HTML & CSS, Angular, Vue.js etc.

Full-stack programmeur

Een full-stack developer overziet het hele plaatje en is in staat om in z’n eentje een volledige applicatie te bouwen, of bij grotere projecten de spil te zijn tussen de back-end en de front-end developers. De full-stack developer heeft oog voor het visuele aspect en design, maar is ook in staat om de complexe ‘achterkant’ te ontwikkelen.

De tools: JavaScript, Python, React, Angular, Java, C#

Back-end programmeur

De back-end developer bouwt aan het brein van de applicatie. Hoe werkt de applicatie zo naadloos en snel mogelijk en hoe vertaal je complexe uitdagingen tot behapbare stukjes software, waar de front-end developers ook nog chocola van kunnen maken? De back-end developer is eigenlijk de hele dag aan het puzzelen aan het brein van de software.

De tools: Java, C#, C++, Python

Wil jij programmeur worden? Zoek dan eerst voor jezelf uit welk gedeelte van software development jij het allerleukst vindt, en zoek een traineeship dat daar op aansluit!

Hoe kom je er dan achter welk onderdeel van programmeren het best bij jou past?

  • Leer jezelf online de basis aan van verschillende programmeertalen. Zo kom je er snel achter welke taal jij het leukst vindt en doe je direct waardevolle ervaring op;
  • Doe onze interessetest om erachter te komen welke IT-rol het best bij jou past;
  • Praat erover met professionals. Misschien heb je wel IT’ers in jouw netwerk zitten die je hierbij kunnen helpen. Ook kun je bij Young_Coders een vrijblijvend carrièregesprek inplannen, dan bespreken we samen wat jouw ambities zijn en welke IT-rol daar het best bij past.

Young_Coders Programmeer traineeship

Bij Young_Coders bieden we dus allerlei IT-traineeships aan. Ongeveer de helft van onze traineeships zijn traineeships programmeren, van front-end tot back-end. De opleiding die je krijgt verschilt natuurlijk per specialisme, maar in onze programmeer traineeships leer je altijd:

  • Software architectuur, hoe structureer je software?
  • Scrum, de veelgebruikte samenwerkmethode in IT.
  • Digital literacy: hoe werken computers en het internet eigenlijk?
  • Deep dive in de programmeertaal/ talen en frameworks van jouw specialisme.

Daarnaast is een uitgebreide soft skills training altijd onderdeel van onze software development traineeships en krijg je gedurende het hele traject begeleiding van een persoonlijke succes coach.

Zijn wij de springplank voor jouw carrière als programmeur?
Lees hier meer over ons IT traineeship.

They leveled up