SAP traineeship

Procesoptimalisatie, digitalisering en efficiëntie. Als deze termen je aanspreken, dan is een SAP traineeship wellicht wat voor jou! In een SAP traineeship word je opgeleid tot bijvoorbeeld SAP consultant in een specifiek domein binnen SAP. Als SAP consultant valt er een heleboel werk te vinden binnen dit vakgebied. Dus ben jij geïnteresseerd in wat een SAP traineeship precies inhoudt? Lees dan snel verder of bekijk direct of er bij Young_Coders SAP vacatures open staan!

 

Een IT trainee tijdens brainstorm

De SAP specialismen

SAP is opgericht in 1972 en ontwikkelt softwareoplossingen die worden gebruikt door bedrijven van alle groottes. Met standaardapplicaties, branche-oplossingen, platforms en technologieën kan elk bedrijfsproces in kaart worden gebracht en ontworpen. SAP software verzamelt en verwerkt gegevens op één platform, van inkoop van grondstoffen tot productie en klanttevredenheid. Omdat SAP werkt met bedrijven van alle groottes zijn er verschillende SAP pakketten. 

Zo heb je:

SAP Business One

SAP Business One is een ERP-pakket voor het midden- en kleinbedrijf. Het pakket is toepasbaar in ruim 150 landen en is zonder beperkingen beschikbaar in meer dan 30 talen. SAP Business One is het meest betaalbare instapmodel van SAP’s ERP-oplossingen.

SAP Business-All-in-One

Het ERP-pakket SAP Business All-in-One (BAiO) is geschikt voor middelgrote bedrijven die een branche-specifiek ERP systeem zoeken. Meestal wordt het pakket geïnstalleerd bij organisaties met minimaal 50 medewerkers. SAP Business All-in-One heeft de verfijning van SAP Business Suite, maar kent een snellere implementatietijd en heeft minder hoge beheerskosten.

SAP S/4HANA

Het SAP S/4HANA pakket is bedoeld voor grote bedrijven en multinationals, en maakt deel uit van het portfolio SAP Business Suite. SAP S/4HANA, voluit SAP Business Suite 4 HANA, is een softwarepakket dat ERP combineert met Business Intelligence (BI). Op deze manier worden grote hoeveelheden bedrijfsdata  eenvoudig opgeslagen, weergegeven en verwerkt. Via het systeem kunnen bijvoorbeeld complexe vergelijkingen en berekeningen worden uitgevoerd.

Dit zijn verschillende systemen met verschillende functies voor ieder bedrijf. Zo kunnen bedrijven het pakket kiezen dat het meest relevant is voor hun organisatie en op die manier alleen de benodigde functionaliteiten en inzichten krijgen. 

Naast deze pakketten zijn er ook talloze takken van SAP waarin jij je kunt specialiseren. Zo heb je:

SAP Finance (FI)

SAP Finance staat voor de financiële boekhouding van een organisatie.

SAP Control (CO)

Dit pakket gaat over het controleren van de financiën van een organisatie. Dit gaat vaak gepaard met SAP Finance en dit wordt dan samen SAP FICO. Finance en Control.

SAP Business Intelligence (BI)

Het Business Intelligence pakket gaat over data-analyse.

SAP Human Resources (HR)

Het HR pakket gaat over het personeelsbeheer van een organisatie.

SAP Project Systems (PS)

Het PS pakket van SAP gaat over alle projectbeheer van een organisatie.

SAP Customer Relationship Management (CRM)

Het CRM pakket gaat over het klantrelatiebeheer van een organisatie en zijn klanten.

SAP Supply Chain Management (SCM)

Dit pakket gaat over de supply chain beheer. Dit gaat over het beheer van goederen, finaniën en data.

SAP Sales en Distribution (SD)

Dit pakket richt zich op de processen met betrekking tot verkoop en distributie binnen een organisatie.

Naast al deze SAP-pakketten zijn er technische specialisaties die domeinoverstijgend zijn.

Fiori

SAP Fiori is een vrij toegankelijk SAP-specialisme dat focust op UX-design en datavisualisatie. In Fiori kun je mooie data front-ends ontwerpen en het heeft veel weg van low-coding omdat het geen extensieve regels code vereist. Naast visueel ingestelde Fiori heeft SAP ook een eigen programmeertaal genaamd ABAP. Dit is een hogere programmeertaal die SAP zelf heeft ontwikkeld en wordt gebruikt voor het schrijven van de maatwerkapplicaties in de SAP applicatieserver die onderdeel is van het NetWeaver platform.

ABAP

ABAP is een programmeertaal met meerdere paradigma’s, wat betekent dat programmeurs procedurele-, objectgeoriënteerde- en andere programmeerprincipes kunnen gebruiken. ABAP is de voornaamste programmeertaal van SAP, maar het systeem ondersteunt ook de uitvoering van programma’s geschreven in andere programmeertalen, zoals Java, JavaScript en SAPUI5. Als je de meest technische kant van SAP in wilt duiken en programmeren leuk vindt, zal je veel met ABAP kunnen werken.

SAP trainee worden? Dit zijn de richtlijnen

Ben jij geïnteresseerd geworden, of was je al geïnteresseerd in een SAP traineeship, maar weet je niet of jij hier wel voor gekwalificeerd bent? Dit zijn de algemene  instroomcriteria die we bij Young_Coders hanteren voor onze SAP traineeships.

 • hbo of wo werk- en denkniveau, diploma is niet verplicht, maar wel een pré;
 • Dit zijn handige studies met veel raakvlakken: Fintech, Finance, Bedrijfskunde, Bedrijfseconomie, Technische bedrijfskunde, Business & IT, etc.;
 • Interesse in bedrijfsprocessen en oog voor efficiëntie zijn belangrijk;
 • Basiskennis en ervaring van SQL is enorm handig. SQL lijkt namelijk erg op de logica van ABAP;
 • Ervaring met ERP-systemen is niet verplicht, maar wel een grote pré.

Dit zijn de algemene richtlijnen waarmee jij in aanmerking komt voor een SAP traineeship. Exacte aanmeldcriteria verschillen per opdrachtgever.

  Alternatieven voor SAP

  Als jij je nog aan het oriënteren bent en nog geen ervaring hebt met ERP-systemen, zet dan je zoeknet breed uit. Dit doe je door bijvoorbeeld te zoeken op ‘ERP traineeships’. Hierdoor vind je ook vacatures buiten SAP om, zoals Microsoft Dynamics, Oracle of Workday. Dit zijn ERP-systemen waarmee jij ook aan de slag kunt gaan als ERP consultant. Daarnaast kun je in je zoektocht naar de juiste vacature veel IT consultancy traineeships tegenkomen. Dit zijn ook vaak ERP-traineeships in bijvoorbeeld SAP of Oracle. Zorg er wel voor dat je altijd goed uitvraagt wat het IT consultancy traineeship precies inhoudt. De term IT consultancy is namelijk erg breed te interpreteren en je wilt natuurlijk uiteindelijk terechtkomen bij een leer-werktraject dat écht bij jou past en waar je de dingen leert die jij interessant vindt.

  SAP traineeships bij Young_Coders

  Young_Coders biedt regelmatig ERP-traineeships aan in onder andere SAP, Oracle en Microsoft Dynamics. Onze opdrachtgevers vragen voornamelijk om technische consultants. In onze SAP traineeships word je opgeleid tot gecertificeerd SAP consultant in een of meerdere van de SAP pakketten. Zo kun je een consultant worden voor het Finance en Controlling, Business Intelligence of Sales en Distribution pakket. Verder ga je ook kennismaken met ABAP. We vinden het namelijk heel belangrijk dat je deze taal leest, begrijpt en erover kunt sparren met de developers. Soms bedenk je een digitale oplossing from scratch, maar je bent ook veel bezig met het optimaliseren en efficiënter maken van bestaande processen. 

  Dit leer je allemaal in een SAP traineeship!

  Klinkt dit als iets voor jou of wil je gewoon meer informatie? Bekijk dan onze huidige Challengership vacatures om te zien of er SAP vacatures open staan!

  They leveled up