Leren programmeren? Begin met deze programmeertalen!

31-01-2023

5 minuten

Jeanine

Programmeur is vandaag de dag een belangrijk, populair en interessant beroep. Wat doen we nou niet digitaal? Zowel in de zakelijke als persoonlijke sfeer is een wereld zonder goed functionerende, handige en gebruiksvriendelijke software amper nog voor te stellen. Omdat de vraag naar goede programmeurs groter is dan het aanbod, biedt het programmeervak prima carrièrekansen. En door de sneltreinvaart waarin IT-innovatie plaatsvindt, is programmeren ook een erg dynamisch werkveld.

Programmeertalen zijn het belangrijkste gereedschap van een softwareprogrammeur. Ze vormen de basis voor het bouwen van functionele en gave applicaties, platforms en portalen, oplossingen die zakelijke uitdagingen tackelen en het leven aangenamer en makkelijker maken. Sommige programmeertalen zijn makkelijker om mee te starten dan andere en daarom extra aantrekkelijk. Tegelijkertijd moet je er eigenlijk voor waken dat je blijft hangen in die o zo fijne programmeertaal waar je mee begint. Het ontdekken van andere programmeertalen verbreedt namelijk je skillset én je horizon, wat goed is voor je professionele en persoonlijke ontwikkeling.

In dit artikel lees je welke programmeertalen een goed startpunt vormen voor het beginnen en uitbouwen van een carrière als programmeur, maar laten we ook zien waarom het loont om niet te rigide te zijn bij het kiezen van een programmeertaal of IT-deelgebied. Doe er je voordeel mee!

Leren programmeren: met welke programmeertalen kun je het beste beginnen?

Als je wilt gaan programmeren, heb je de keuze uit verschillende technische ‘smaken’. Dit lijstje geeft je al een impressie van de enorme diversiteit aan beschikbare programmeertalen, maar is nog lang niet volledig: het is makkelijk uit te breiden met nog veel meer opties, terwijl er ook elk jaar weer nieuwe varianten bijkomen. 

Al die programmeertalen verschillen op diverse manieren van elkaar. Denk bijvoorbeeld aan de uiteenlopende technische complexiteit, maar eveneens aan zaken als populariteit, workflows en specifieke toepassingsgebieden. Populaire programmeertalen hebben het voordeel dat ze een grote gebruikerscommunity hebben. Er zijn veel forums en sites waar je terechtkunt voor antwoorden op je vragen en oplossingen voor problemen waar je tijdens het programmeren tegenaan loopt. 

Je weg vinden in het dichte oerwoud van opties is best een uitdaging als beginnend programmeur. Om de keuze iets te vergemakkelijken, zetten we de meest geschikte programmeertalen voor beginnende programmeurs kort op een rij.

Python

Python staat te boek als een van de makkelijkste programmeertalen om te leren en heeft daarom een lage instapdrempel. Sommige visuele programmeertalen, zoals bijvoorbeeld Scratch en Blockly, zijn nog wat eenvoudiger, maar tegelijkertijd zeer beperkt in hun mogelijkheden. We gebruiken Python vooral voor toepassingen als data-analyse, machine learning, scripting, webontwikkeling en IoT-applicaties. 

Een belangrijke reden voor de toegankelijkheid van Python is dat de syntax (die je kunt zien als de grammatica die een programmeertaal gebruikt) prima leesbaar is, zelfs voor beginners. Python lijkt ook veel op de gewone Engelse taal die veel mensen in een zakelijke omgeving nagenoeg elke dag gebruiken. Zelfs als je nog nooit Python-code onder ogen hebt gehad, begrijp je hem vrij snel als je Engels goed is.  Een ander voordeel van Python is dat je voor het uitvoeren van een taak veel minder instructies hoeft te geven dan in veel andere programmeertalen. De grote (inter)nationale community van Python-gebruikers is een handige steun in de rug en vraagbaak voor zowel beginnende als meer ervaren programmeurs.

JavaScript

JavaScript is een echte programmeer- en scripttaal waar je heel veel kanten mee op kunt. Een groot deel van de moderne websites die je dagelijks bezoekt, is bijvoorbeeld gebouwd met JavaScript. Samen met HTML en CSS is deze programmeertaal een belangrijke bouwsteen van veel dynamische websites. HTML vormt de fundering van een pagina, terwijl CSS het uiterlijk verzorgt. JavaScript kun je zien als de kers op de taart en zorgt voor dat stukje interactiviteit dat een webpagina net iets specialer en mooier maakt. 

JavaScript biedt de snelste en eenvoudigste manier om zogenoemde ‘client-side scripts’ te programmeren die uitgevoerd worden in de browser. JavaScript is wat complexer en lastiger te leren dan Python, maar heeft toch een heldere en tamelijk eenvoudige structuur. Zeker als je bekend bent met HTML en CSS, kun je de taal snel oppikken en leren gebruiken. 

Omdat JavaScript zo populair is, staat het internet vol met resources die je helpen om de taal snel onder de knie te krijgen. Forums, instructievideo’s, digitale gidsen en online-trainingen: er is een schat aan informatie beschikbaar. Een extra voordeel van JavaScript is dat de taal prima samenwerkt met programmeertalen als Java, PHP en Perl.

HTML en CSS

Technisch gezien zijn HTML en CSS geen programmeertalen. HTML is een markup language. Met CSS, wat staat voor Cascading Style Sheets, kun je deze HTML in een mooi jasje steken door bijvoorbeeld kleuren en styles toe te voegen. De twee talen zijn wel heel belangrijk om te kennen als bijvoorbeeld web developer of frontend developer. Ze vormen dus wel een goede springplank richting de boeiende en veelzijdige wereld van het programmeren. Ze bieden eenvoudig te begrijpen regelsets, zelfs als je nog over relatief weinig technische kennis beschikt en nog lang geen programmeer-goeroe bent. 

HTML gebruikt in feite een op compacte tags gebaseerde structuur die gemakkelijk te begrijpen is, zelfs zonder programmeerervaring. CSS gebruikt ook een simplistische structuur, dit betekent dat je relatief weinig tijd hoeft te investeren om veel te leren over de techniek. De grote populariteit van HTML en CSS maakt het bovendien makkelijk om veel informatie en hulp te vinden, waardoor je nog sneller bekend raakt met alle ins en outs van deze programmeertalen.

PHP

Php is een programmeertaal die, net als JavaScript, relatief laagdrempelig is. Ook ondersteunt php object georiënteerd programmeren, net als JavaScript. Dit betekent dat je in je code elementen als objecten kunt definiëren die allemaal eigenschappen en attributen hebben. Zo kun je heel efficiënt omgaan met je code. Een object is namelijk herbruikbaar en kan makkelijk uitgebreid worden. Php wordt nog veel gebruikt in wat oudere (web)applicaties zoals WordPress. Je weet vast dat heel wat websites en blogs gemaakt zijn in WordPress. Omdat php open source is, is er veel gratis documentatie die je helpt om de taal razendsnel onder de knie te krijgen. Php wordt de laatste jaren niet meer zo vaak gebruikt. Als je wilt starten met een scripting taal is JavaScript een betere keuze.

Verbreed je horizon

Soms leiden goede ervaringen met een bepaalde programmeertaal tot eenkennigheid en een rigide houding. Denk bijvoorbeeld aan een programmeur die zichzelf uitsluitend ziet als frontend-developer omdat hij heeft leren programmeren met JavaScript. 

Zonde! In plaats van je te beperken tot een of twee talen, is het veel leuker en professioneel interessanter om een groter deel van het programmeerlandschap te ontdekken. Vergelijk het met een timmerman of fotograaf: die mensen hebben ook meerdere tools in hun gereedschapskist of fototas. Logisch, want niet alle bouwklussen of foto-opdrachten zijn uit te voeren met hetzelfde gereedschap. Het fotograferen van een bruiloft vraagt om andere lenzen dan het mooi vastleggen van schuwe wilde dieren.

Met programmeren is het precies zo: wat voor de ene applicatie of website de perfecte programmeertaal is, werkt voor een andere toepassing vaak een stuk minder. Door jezelf te bekwamen in meerdere programmeertalen, word je uiteindelijk een ‘polyglot-ontwikkelaar’. Dit wil zeggen dat je niet vastzit aan een bepaalde programmeertaal, maar flexibel bent en zo per project kunt bepalen welke taal optimaal aansluit bij wat je wilt ontwikkelen. Net zoals een fotograaf een tas heeft met verschillende objectieven, flitsers en filters voor uiteenlopende klussen, heeft een polyglot-developer een brede skillset die hij of zij al naar gelang de benodigde expertise en vaardigheden kan inzetten.

Een nieuwsgierige inborst bij het programmeren maakt je job niet alleen leuker, dynamischer en uitdagender, maar heeft ook voordelen op de arbeidsmarkt. Een veelzijdige ontwikkelaar is voor de meeste organisaties interessanter dan een ‘one-trick pony’. Je kunt jouw kennis bijvoorbeeld uitbreiden met:

  • Java, de grootste platformonafhankelijke taal ter wereld voor het bouwen van webapplicaties, Android-apps, games en computerprogramma’s.
  • Swift. Hiermee maak je snel kwalitatief goede apps voor onder meer iOS, Mac en Apple Watch. 
  • C#, een zeer volwassen object georiënteerde programmeertaal die veelal wordt gebruikt en grote, complexe projecten en omgevingen.
  • C++, terug naar de basis. Deze taal laat je dicht op de hardware programmeren. Dat maakt het ook een behoorlijk lastige taal om onder de knie te krijgen, maar als je het goed kent, kun je supersnelle applicaties bouwen. Daarom wordt deze programmeertaal ook vaak gebruikt om grafisch zware applicaties en games te ontwikkelen.

Meer weten: Young_Coders helpt je graag!

Ben je een beginnend programmeur? Wil je graag ontdekken welke programmeertalen bij jou passen? En verbreed je graag jouw technische horizon? Dan helpt Young_Coders je graag verder. Het trainingsaanbod van Ontdek_Tech biedt volop gelegenheden om jouw programmeerkennis en -vaardigheden uit te breiden en aan te scherpen. Benieuwd naar wat Young_Coders voor jouw IT-carrière kan betekenen? Check dan nog eens onze pagina over het starten van je IT-carrière!

Jeanine

Jeanine

Jeanine is visual designer, editor en programmeerenthousiast met een passie voor front-end technologie.