Werken in IT, waarom?

09-11-2023

4 minuten

Hudayfa

IT. Informatie Technologie. We praten er zoveel over en wij geven er zelfs traineeships in. Maar waarom zou je in dit vakgebied moeten werken? Wat is nou de impact van IT’ers en wat zijn de voordelen van het werken in IT? Uiteraard zijn er ook keerzijden aan het werken in IT. In deze blog gaan we het hebben over de IT-industrie, het werken in deze industrie en wat de voor- en nadelen zijn van het werken als IT’er.

De impact van een IT’er. Wat doen ze precies?

IT is meer gefocust op het abstracte deel van programmeren. De term IT wordt gebruikt bij werkzaamheden die te maken hebben met hardware, software, randapparatuur en netwerken. Daarnaast wordt het ook gerelateerd aan werkzaamheden die te maken hebben met het digitaal opslaan, beschermen, ophalen en verwerken van gegevens. Deze tak van programmeren is ondertussen cruciaal geworden voor de meeste bedrijven. 

IT kan helpen de effectiviteit van jouw organisatie te verbeteren. Zo kunnen IT’ers het databeheer bijhouden en analyseren. Een IT-rol die steeds populairder wordt, is IT consultants of ERP-consultants. Dit zijn mensen die gespecialiseerd zijn in het ontwikkelen van een ERP-systeem en er advies over kunnen geven. ERP staat voor Enterprise Resource Planning en is een softwaresysteem dat organisaties helpt om de belangrijkste bedrijfsprocessen te automatiseren en te beheren voor optimale prestaties. 

Verder kunnen IT’ers jouw (online) werkomgeving veiliger maken. Door middel van cyber security kunnen IT’ers jouw bedrijfsgegevens, maar ook de gegevens van je werknemers beveiligen. Daar zijn verschillende manieren voor. Zo heb je een tweefactor authenticatie of door antivirussen in te stellen. Hierdoor worden jouw online werkzaamheden een stuk beter beveiligd. 

Waarom zou jij in de IT moeten werken?

Veel mensen hebben nog het idee dat een IT’er een nerd is of dat het vak alleen gemaakt is voor mensen die echt bèta zijn. Maar dat is een zeer vertekend beeld van de huidige industrie. Vroeger was er een beeld van de “typische” programmeur. Dit is iemand die overmatig gebruik maakt van zijn of haar laptop,  een beetje geeky is en niet erg sociaal. Vroeger was dat ook wel zo, maar tegenwoordig echt niet meer. Alleen al als we kijken naar de aanmeldingen van mensen bij onze traineeships, zien we dat deze vanuit alle hoeken komen. Mensen die helemaal geen IT-gerelateerde opleiding hebben gedaan, maar juist een opleiding taalwetenschappen of een diploma in neuropsychologie hebben. De IT’er van nu is dynamisch en beschikt over de benodigde sociale vaardigheden die nodig zijn op de werkvloer. Het IT-vak is daarom ook niet meer alleen voor mensen met een bèta achtergrond of een IT-opleiding. Iedereen kan een IT’er worden. Mits je de interesse en motivatie hebt om het te leren!

Daarnaast is er super veel werk te vinden binnen de IT. De IT-arbeidsmarkt staat al lange tijd bekend als een krappe arbeidsmarkt. Veel aanbod, maar weinig vraag. Al helemaal in deze steeds digitaler wordende wereld zijn IT’ers van groot belang. Om een beeld te schetsen: Volgens het  UWV zijn eind 2021 de IT-vacatures met 58% toegenomen ten opzichte van 2020. Naar verwachting zet deze trend in 2022 en 2023 alleen maar verder door. Wij proberen de krapte op de arbeidsmarkt te verhelpen door bedrijven te introduceren aan een nieuwe manier van IT-talent werven door buiten de traditionele kaders te denken. 

Verder is het IT-vak heel creatief. Het vergt veel creativiteit en probleemoplossend vermogen. Sommigen problemen vragen om een oplossing die misschien niet voor de hand liggend is, dus moet jij als IT’er outside-of-the-box denken. 

De voor- en nadelen van werken in de IT

Een voordeel van werken in de IT is dat je eigenlijk nooit uitgeleerd bent. De digitaliserende wereld is er een die altijd verandert. Een trend van vandaag kan morgen alweer oud nieuws zijn. Daarom staat de IT-industrie voor Leven Lang Leren. Je kunt je altijd doorontwikkelen en leert iedere dag wel wat nieuws. Een goed voorbeeld hiervan is ons e-learning platform. Hier kun jij trainingen volgen en jezelf trainen en kun je telkens nieuwe dingen leren. Lees er hier meer over.

Een ander voordeel van werken in de IT is dat het een zeer veelzijdig vak is. IT bestaat uit veel verschillende facetten en is meer dan slechts programmeren en storingen oplossen. Als jij gaat werken in de IT kun je aan de slag als software-ontwikkelaar, cyber security specialist, data scientist, systeembeheerder, webdesigner, consultant en nog veel meer. Het mooie hieraan is dus dat jij je altijd kunt specialiseren in iets nieuws en op die manier heel breed inzetbaar bent voor jouw bedrijf. 

Een derde voordeel is er een die niet heel onbelangrijk is. IT’ers verdienen relatief goed, ook als starter. Een junior software developer kan zo €3.000 per maand verdienen! Neem daarin ook mee dat er ongelofelijk veel doorontwikkel mogelijkheden zijn in de IT en jij dus nog meer kunt gaan verdienen. Een goed financieel vooruitzicht dus! 

Maar, zoals Johan Cruijff ooit zei: elk voordeel heb z’n nadeel. Werken in de IT is natuurlijk niet alleen rozengeur en maneschijn. Dus wat zijn dan de keerzijden van werken als een  IT’er?

In de IT valt er altijd wel wat te doen. Er is altijd wel een nieuwe functionaliteit die je kunt toevoegen of een bug die je moet oplossen. Hierdoor blijf je iedere dag iets productiefs en doe je iets wat het bedrijf langzaam maar zeker verbetert. Overwerken is daarom ook een optie, maar is geen verplichting. Daarnaast kan dat ook bijdragen aan een slechte gezondheid. Let daarom op hoe lang je doorwerkt en hoeveel je doet. 

Het is waar. Als IT’er zit je nou eenmaal vaak op je stoel. Dit is waarom zit-sta-bureaus tegenwoordig zo populair zijn. Het voorkomt rug- en nekpijn. Van veel zitten wordt je conditie ook aangetast, daarom is het belangrijk dat je af en toe een wandelingetje maakt, of een andere vorm van beweging uitvoert. Wij adviseren je om ieder uur tenminste 10 tot 15 minuten te bewegen en van je scherm weg te gaan.

Werken in de IT komt dus met veel voordelen, maar ook nadelen, net zoals ieder ander vakgebied. Wil jij meer weten over het werken in de IT en hoe jij deze switch kunt maken? Check dan eens de pagina waar wij meer vertellen over ons IT-traineeship. Wie weet word jij wel een nieuwe Challenger ;-).

Hudayfa

Hudayfa

Hudayfa is gepassioneerd over media en draagt bij aan de vergroting van Young_Coders' social presence.