WoningNet over talentontwikkeling met Young_Coders

24-05-2023

5 minuten

Koen

In april 2023 stroomde er weer een groep Challengers uit. Zij hebben het Challengership afgerond en zijn allemaal in vaste dienst getreden bij hun opdrachtgever, WoningNet. We spreken met Dirk-Jan Zethof, IT-manager bij WoningNet, over deze succesvolle samenwerking.

“Ik was positief verrast over de snelheid waarmee de Challengers volledig in de organisatie zijn geïntegreerd.” - Dirk-Jan Zethof, IT-manager bij WoningNet
Young_Coders Challengers

WoningNet is een organisatie die software ontwikkelt voor woonruimteverdeling, met name in de sociale huursector. Zes jaar geleden hebben we als WoningNet voor het low code platform OutSystems gekozen als nieuw primair ontwikkelplatform.

We hebben dat destijds opgezet met één van de implementatiepartners van OutSystems. Vanaf dat moment waren zij ook onze leverancier voor OutSystems expertise. In eerste instantie om onze medewerkers op te leiden in dat voor ons nieuwe platform, en later als min of meer structurele aanvulling op onze interne bezetting. Op een gegeven moment ontstond echter de wens om intern verder te versterken en de afhankelijkheid van de implementatiepartner te laten afnemen.

We hebben toen lange tijd vacatures gehad voor medior en senior OutSystems ontwikkelaars. Maar de realiteit leerde ons dat die heel moeilijk te vinden zijn.

We hebben daarom op een gegeven moment de focus verlegd. We wilden junior developers gaan aannemen en hen opleiden in het OutSystems platform. Maar dan kom je bij volgende vraagstuk: hoe vind je de juiste personen en hoe bied je ze een goed opleidingstraject waarin ze goed worden voorbereid op het leven als developer bij WoningNet? Dat is best pittig, want wij zijn geen opleidingsinstituut.

Toen zijn we gaan kijken naar de partijen in de markt die ons hierbij kunnen helpen. Zo kwamen we bij Young_Coders terecht. We hebben toen met een aantal partijen gesproken en uiteindelijk zijn we met Young_Coders in zee gegaan.

Die keuze is gemotiveerd door de combinatie van de diensten die Young_Coders aanbiedt (werving, selectie en opleiding), de prijs en het proces dat Young_Coders hanteert. Maar wat uiteindelijk toch ook een belangrijke factor is in de keuze voor een partner is het gevoel dat je erbij hebt. ‘Past deze partij bij ons als WoningNet?

Wij hadden een goed gevoel bij Young_Coders, ze passen bij ons en onze visie op talentontwikkeling.

De samenwerking

Na een aantal voorbereidende gesprekken is Young_Coders begonnen met werven. Young_Coders werft kandidaten van buiten de IT. Ook dit paste binnen onze visie op talent. Als iemand gemotiveerd is, de juiste vragen stelt en graag in zichzelf wil investeren, dan investeren wij ook graag in iemand. Daarnaast bleek OutSystems een platform te zijn dat goed te leren is voor mensen zonder veel ervaring met IT.

Het kan zelfs een voordeel zijn om geen ‘traditioneel geschoold’ programmeur te zijn, omdat low coding heel anders werkt dan traditioneel programmeren. Geschoolde programmeurs moeten vaak bestaande patronen afleren als ze met OutSystems gaan werken, iets waar mensen zonder IT-studieachtergrond geen ‘last’ van hebben.

Werving van Challengers

Ik vind het heel knap hoe Young_Coders de WoningNet challengers heeft geselecteerd. Young_Coders heeft ons gevraagd om medewerkers met verschillende functies vragenlijsten in te laten vullen. Op basis van de ingevulde antwoorden heeft Young_Coders een organisatieprofiel van WoningNet gemaakt en kandidaten geselecteerd op de match met onze organisatie en cultuur. De kandidaat profielen die ik vervolgens opgestuurd kreeg pasten heel goed bij ons. Één kandidaat hebben we niet uitgenodigd voor een gesprek, omdat de reistijd voor die persoon simpelweg te lang zou zijn. De andere voorgestelde kandidaten hebben we allemaal gesproken, en vervolgens aangenomen! Nu alle Challengers een jaar later bij ons in vaste dienst treden bevestigt dit de juiste selectie van Young_Coders nog eens.

Bootcamp

Tijdens de werving en selectie van geschikte kandidaten zijn we ook met Young_Coders in gesprek gegaan over de bootcamp voor de Challengers. We hebben hierin heel erg de expertise van Young_Coders als opleider gevolgd. Wel hebben we Young_Coders in contact gebracht met de implementatiepartner van OutSystems. Young_Coders heeft hun OutSystems expertise flexibel kunnen incorporeren in de bootcamp, dat was erg fijn.

Resultaat

Toen de Challengers eenmaal bij ons waren gestart kreeg ik al snel positieve feedback vanuit onze teams over hoe snel de Challengers werk oppakten en productief waren binnen de teams. Dat ging sneller dan iedereen had verwacht. Al tijdens de bootcamp pakten ze kleine user stories op en groeiden ze snel, en ze waren na vijftien weken eigenlijk al helemaal opgeleid en volledig inzetbaar. Natuurlijk zijn ze wel steeds grotere projecten gaan oppakken en leren ze continue bij, maar na die periode zagen we wel dat ze volledig inzetbaar waren.

“Ik was positief verrast over de snelheid waarmee de Challengers volledig in de organisatie zijn geïntegreerd.”

De tijdsinvestering van onze teams om de Challengers te begeleiden is wel intensief geweest, maar door hun motivatie, leergierigheid en hoe snel ze het oppakten, was er bij onze teams ook veel bereidheid om de Challengers te begeleiden. Deze bereidheid tot samenwerken is ook een van de kernwaarden van WoningNet.

De fit met de werkcultuur bij WoningNet en de snelheid waarmee de Challengers zich ontwikkelen, maken het heel leuk om deze jonge leergierige talenten te helpen om zich te ontwikkelen. Mocht de situatie zich voordoen, dan zouden we zeker opnieuw met Young_Coders samenwerken voor talentontwikkeling.

Koen

Koen

Koen is marketeer en communicatiespecialist. Hij schrijft over o.a. Design Thinking, de IT-arbeidsmarkt en innovatie.