Kris

Van hobbyist, tot full-stack developer, tot front-end specialist in een jaar tijd

05-01-2022

“Je bent eigenlijk de hele dag puzzels aan het oplossen. Dat vind ik heel leuk.”

Hoi, ik ben Kris! Ik heb geschiedenis gestudeerd en werk nu als full-stack developer bij PwC. Ik vertel je graag wat over mijn ervaringen in de IT, in het Young_Coders Challengership en bij mijn opdrachtgever.

Ik ben nu bijna een jaar aan het werk voor PwC, in het Young_Coders Challengership. Ik had hiervoor al aardig wat werk in finance en belastingadministratie gedaan, waardoor ik de wereld waarin PwC opereert goed ken. Daarnaast kan ik bij PwC precies doen wat ik leuk vind, programmeren!

Maar mijn affiniteit met IT gaat veel verder terug dan mijn huidige job bij PwC. De IT trekt me al best lang, maar ik dacht altijd dat apps bouwen vrij saai werk is, omdat het heel statisch zou zijn. Maar toen ik hobbymatig wat aan de slag ging met gamedevelopment kwam ik erachter dat dit absoluut niet zo is.

Ik had inmiddels al een aantal spelletjes gemaakt en een paar websites gebouwd. Toen besloot ik dat ik professioneel met programmeren aan de slag wilde gaan. Ik ben wat gaan Googelen en toen kwam ik bij Young_Coders uit.

Waarom Young_Coders

Nouja, ik kwam bij heel veel IT-traineeship aanbieders uit. Maar wat me aansprak bij Young_Coders is dat ze je écht leren programmeren, waar andere traineeships meer focussen op de business kant van IT. Dat wilde ik juist niet. Business IT-traineeships zie je vaak omdat dat soort mensen makkelijk te plaatsen zijn, maar ik wilde gewoon leren hoe je een hele goede programmeur wordt. Toen ik zag dat Young_Coders specifiek programmeurs opleidt, heb ik direct gereageerd. Daarnaast hebben ze een frisse, jonge uitstraling en leuke klanten. Dat sprak me meteen aan.

De keuze was toen eigenlijk snel gemaakt. Ik dacht, ik probeer het gewoon en dan kom ik er snel genoeg achter of het wat is. Je maakt keuzes in je leven. Soms maak je een foute, maar in dit geval was het de goede!

Wat er zo goed bevalt aan het leven als programmeur is het creatieve ervan. Ik dacht eerst dat programmeren vrij statisch was, maar in de praktijk doe je constant dingen op een andere manier en ben je continu problemen en uitdagingen aan het oplossen.

“Je bent eigenlijk de hele dag puzzels aan het oplossen. Dat vind ik heel leuk.”

Communiceren

Maar er komt ook wel meer bij kijken. Wat ik bijvoorbeeld minder leuk vind is de eindeloze hoeveelheid meetings, maar dat hoort er ook bij. Je moet contact houden met de mensen voor wie je de app bouwt, met de rest van je team en je moet duidelijk communiceren wie wat aan het doen is. Ook al ben je geen manager, je bent wel constant aan het managen. Maar dat is ook wel leuk hoor, houdt het een beetje sociaal.

Maar dat is wel een groot verschil met puur hobbymatig programmeren, waarbij je geen rekening hoeft te houden met anderen. In een professionele omgeving merk je pas hoe belangrijk het is om comments te zetten bij je code. Als je iets schrijft is het heel logisch, maar als je code van anderen bekijkt – of een paar maanden later je eigen code terugkijkt – is het essentieel dat er comments bij staan om ermee te kunnen werken.

Dat is mijn grootste tip voor mensen die beginnen met programmeren: leer jezelf aan om overal comments bij te zetten!

De bootcamp

Gelukkig hoefde ik mezelf niet álles aan te leren.  We kregen vanuit Young_Coders een hele uitdagende bootcamp. Het scheelde dat mijn mede-challengers en ik allemaal al aardig konden programmeren voordat we begonnen, waardoor het niveau van de bootcamp hoog was. We gingen er in een sneltreinvaart doorheen. De bootcamp was afgesteld op de technology stack waar ik mee werk bij PwC. We leerden veel over React en FastAPI, waar ik nu nog dagelijks mee werk.

Met deze kennis op zak merk ik dat ik een stuk gedetailleerder werk. Ik snap beter wat ik aan het doen ben, weet waar ik op moet letten en houd van tevoren rekening met dingen die fout kunnen gaan.

Het team

Het team van PwC waar ik in werk is erg leuk. Het is een gezellig team dat heel erg z’n best doet om nieuwe dingen te leren. We groeien hard, wat er ook voor zorgt dat er steeds meer nieuwe Young_Coders Challengers bij ons in het team komen. Inmiddels zit ik hier alweer een tijdje, en kan ik de nieuwe Challengers een beetje begeleiden en wegwijs maken binnen PwC. Dat is prettig, want ze hebben hoge verwachtingen van ons.. Gelukkig zagen ze bij PwC al wel snel wat ze aan ons hebben. Ik ben inmiddels front-end gespecialiseerd, en kan soms zelfs de code van mijn techleads verbeteren op dat gebied.

Ik vind het heel leuk om met front-end development bezig te zijn, omdat je direct resultaat ziet van je werk. Op het moment dat ik in mijn code iets verander, zie ik het in mijn andere scherm direct verschijnen of verdwijnen. Dat vind ik heerlijk.

Een aantal jaar geleden was front-end heel saai, met alleen maar html, css en een beetje Javascript. Daar zit weinig magie in. Maar tegenwoordig kun je er met React en Angular zo ontzettend veel mee, dat is heel tof.

Het is ook leuk om te zien hoe iedereen zich op een andere manier specialiseert binnen PwC.

Een van mijn mede-challengers is echt ontzettend goed in back-end, terwijl ik liever nooit meer met back-end aan de slag ga :-). Iedereen doet waar hij of zij écht goed in is. 

Binnenkort gaan we samen een project doen. We kunnen elkaar goed aanvullen, dus dat lijkt me leuk, De bootcamp die we hebben gehad geeft me het vertrouwen dat wij dat als Challengers ook echt kunnen. En dat vertrouwen krijgen we dus ook van PwC. Ik bouw momenteel mee aan een hele grote app, waarbij de front-end bijna volledig is gebouwd door mij en een mede-challenger. Dat is wel heel gaaf.

Twijfel jij over een carrière in IT? Begin dan gewoon net als ik door jezelf online wat dingen aan te leren, zo kom je er vanzelf achter wat je leuk vindt!