Rens

Met een achtergrond in taalwetenschap kon Rens aan de slag als developer

04-09-2023

“Ik kon waardevolle kennis van mijn voorgaande opleiding meenemen in de wereld van programmeren. Dat gaf me kracht.”

Hey, ik ben Rens! Ik werk momenteel als programmeur bij USoft. Ik heb een achtergrond in taalwetenschap en hier ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met programmeren. Ik vertel je graag over mijn reis naar de IT. Misschien helpt het jou ook wel om een switch te maken!

Het Young_Coders proces

In het begin vond ik het best wel spannend, want het is natuurlijk iets onbekends voor mij. Maar ik heb mezelf goed georiënteerd voordat ik bij Young_Coders kwam door middel van zelfstudie. Tijdens mijn zelfstudie kwam ik erachter dat ik urenlang kan programmeren en het dan nog steeds leuk vind. Dat zorgde toch wel voor een positief gevoel toen ik aan het proces begon. Daarnaast kon ik waardevolle kennis die afkomstig is uit mijn voorgaande opleiding meenemen naar de wereld van programmeren, dat gaf me ook wel kracht.

Voordat ik bij Young_Coders kwam had ik vier andere organisaties benaderd die hetzelfde doen als Young_Coders. Ik ben ook in gesprek geweest met deze organisaties, maar bij Young_Coders had ik wel de beste vibe. Het contact was meteen persoonlijk en Young_Coders gaf meteen aan vertrouwen te hebben in mij en mijn skills. Na dat telefoontje begon ik eigenlijk direct met het selectieproces. 

Wat ik heel cool vond aan het selectieproces was de Neurolympics test, waarbij je vaardigheden als programmeur werden getest. De programmeeropdracht ging me erg goed af en dat gaf me ook motivatie om verder te gaan. Na de Neurolympics test werd ik eigenlijk op dezelfde dag nog gebeld en werd me verteld dat ik samen met Young_Coders naar USoft mocht gaan voor een gesprek. Dat was echt een boost voor mij. 

De bootcamp

Na het positieve gesprek met USoft mocht ik beginnen met de bootcamp. Ik heb de eerste maand wel echt als druk ervaren, maar gelukkig had Young_Coders me daar wel op voorbereid. Het was een intensieve eerste maand omdat je niet alleen huiswerk van de bootcamp hebt, maar ook werkzaamheden bij je werkgever, voor mij dus USoft. Daarnaast ben je soms op kantoor bij USoft en de andere keer zit je in het klaslokaal bij Young_Coders. Dus dat was wel intensief, maar door de begeleiding en door mezelf ook goed voor te bereiden heb ik het eigenlijk als een hele mooie tijd ervaren. 

Mijn werk bij USoft

Mijn werk bij USoft bevalt me super goed. Ik heb veel projecten waardoor ik veel verschillende kanten van het bedrijf zie. Ik heb ook heel goede begeleiding binnen USoft. Iedereen is eigenlijk wel behulpzaam en wil me ook echt helpen als ik een vraag heb. 

Ik heb bijvoorbeeld geholpen met het ontwikkelen van een applicatie voor een bedrijf dat experimenten op planten uitvoert. In dit project zorgde ik ervoor dat de foto’s van de experimenten binnen de app verwerkt werden en getoond werden op beeld. En wat gaaf is, is dat dat allemaal in de back-end gebeurt. En als dat klopt, kun je het op een mooie manier in de front-end weergeven. Wat ik ook fijn vond binnen dit project was dat ik best wel wat vrijheid kreeg. Er waren wel een aantal vereisten waar ik me aan moest houden, maar ik kreeg ook veel vrijheid om zelf te bepalen hoe ik het ging doen. 

Wat ik het leukste vind aan mijn werk bij USoft is dat je echt dingen gaat bouwen. Je hebt echt iets tastbaars. Aan het einde van de maand of aan het einde van een project kun je tegen jezelf zeggen: “Ik heb dit gebouwd.” En dat je dat dan ook aan jezelf en anderen kunt laten zien. Dat maakt het voor mij echt betekenisvol.

Mijn advies voor mensen die een switch overwegen is om eerst zelfstudie te gaan doen. Het maakt niet uit met welke programmeertaal je begint, zolang je er maar tijd in steekt. Ga ermee bezig voor vier uur per dag en kijk na een maand terug of je net zo gemotiveerd bent als dat je aan het begin was. Als dat het geval is dan is programmeren écht een baan voor jou.