Kolja

Met maar liefst 2 Challengerships op zijn naam blikt Kolja terug op een interessante periode

22-02-2024

“Ik heb een hele hoop geleerd en ik ben enorm gegroeid, vooral persoonlijk.”

Hoi, mijn naam is Kolja. Ik ben afgestudeerd in de Theoretische Natuurkunde met een bachelor in natuur- en sterrenkunde en een master in particles en astrophysics en ik werk momenteel als technisch consultant bij USoft.

Het Young_Coders proces

De meeste traineeships die ik tegenkwam tijdens mijn zoektocht waren in de richting van finance bij grote financiële bedrijven of zorgverzekeringen, maar dit lag mij niet zo erg. Daarna ben ik gaan zoeken op C++ traineeships. Hierdoor kwam ik uiteindelijk terecht bij het Challengership voor Thales van Young_Coders. Dat Challengership klonk wel heel vet. Ook sloot het aan bij mijn studieachtergrond.

Het selectieproces verliep soepel. Het spelen van de Neurolympics vond ik wel spannend, want ik ben wel een type die het graag heel goed wil doen. Gelukkig gingen de games en de interviews daarna wel goed.

Mijn eerste bootcamp

Het bootcamp van Thales was heel intensief. Maar het was wel nodig om een goede basis te ontwikkelen. Tijdens onze werkdagen bij Thales hebben we voornamelijk aan opdrachten voor het bootcamp gewerkt, maar omdat we al daar op kantoor waren, creëerde het al wel een gevoel dat je deel was van het bedrijf.

Tijdens het bootcamp hebben we veel les gehad van Frenk. Hij was echt de highlight van het bootcamp. Je kunt natuurlijk jezelf programmeren aanleren, maar hoe Frenk het aanpakte maakte de lessen wel echt leuk. 

De soft skill training

Na de technische bootcamp startte de soft skillstraining van Dennis. Daar heb ik vooral houvast aan overgehouden, zoals hoe je met conflicten om moet gaan en hoe je feedback kan geven en ontvangen. Je hoort ook van andere Challengers hoe ze tegen dingen aankijken en hoe ze met problemen omgaan. Dat is ook wel leuk om te horen. Zo kun je van elkaar leren en elkaar ook helpen.

Het wissel proces

Ongeveer halverwege mijn traineeship kon ik helaas niet door bij Thales. Ik werkte daar aan vertrouwelijke defensietechnologie en kon helaas niet voldoende gescreend worden vanwege mijn buitenlandse partner. Dit vond ik wel heel jammer, maar het hielp dat Young_Coders en Thales begaan waren met de situatie en veel meedachten. Ik voelde me echt ondersteund. Omdat Young_Coders hielp met het vinden van een nieuwe opdrachtgever hoefde ik me geen zorgen te maken over het snel vinden van een nieuwe baan. Ik heb wel een tijdje op de bank gezeten, maar ik heb ondertussen al wel wat studiewerk op kunnen pakken met Frenk. 

Mijn tweede bootcamp

Uiteindelijk ben ik bij USoft terechtgekomen. Dit was meer een soort mini-bootcamp vergeleken met Thales. Het was wat minder uitgebreid. Dit kwam vooral doordat USoft een eigen softwareplatform heeft, dus toen ik daar aan de slag ging kreeg ik ook nog interne trainingen om me daarin wegwijs te maken. Een ander verschil met het Thales bootcamp is dat ik nu wel gelijk aan de slag mocht met taken voor USoft.

Mijn werk bij USoft

Nu ben ik dus technisch consultant/software developer. Sinds juli 2023 ben ik met een groot project gestart. Ik brainstorm veel met analisten over hoe alles gebouwd moet worden. Het is heel leuk om daarin meegenomen te worden. Het werk heeft wat minder met mijn studieachtergrond te maken, maar vaardigheden zoals hoe je problemen op kan lossen komen wel heel veel van pas. Hier krijg ik ook regelmatig complimenten over.

Mijn Challengership is voorbij gevlogen. Ik heb een hele hoop geleerd en ik ben enorm gegroeid, vooral persoonlijk. Switchen van studeren naar fulltime werken was best een grote stap. Maar het Challengership verzachtte de overstap, dit heb ik als heel positief ervaren. Ik heb inhoudelijk dus een hoop geleerd en ik ken mezelf een stuk beter. 

Een tip die ik iedereen wil meegeven is: het is altijd de moeite waard om iets uit te proberen. Je weet misschien niet of het wat voor je is, maar er gaat een deur voor je open naar een nieuwe wereld waar je nieuwe skills opdoet en nieuwe mensen leert kennen. Misschien kom je er na een maand achter dat het niks voor je is, maar dan heb je in ieder geval meer kennis over jezelf.