Een motivatiebrief, hoe schrijf ik die? Hier zijn 3 do’s en don’ts

17-07-2023

4 minuten

Jeanine

Je cv is tiptop in orde, tijd om die sollicitatie de deur uit te sturen, toch? We snappen je enthousiasme, maar er is wel meer dan alleen een cv nodig om een goede eerste indruk achter te laten bij je droombaan. Wat dacht je van een motivatiebrief? Dit is ook een belangrijk aspect in je sollicitatieproces. Maar wat zet je erin en hoe zorg je dat je een goede indruk achterlaat? In deze blog geven we je 3 do’s en don’ts die je kunnen helpen je motivatiebrief in orde te maken!

Andere blogs in deze serie:
Hoe schrijf je een cv? 3 do's en don'ts
Upgrade jouw portfolio met deze 3 do's en don'ts

Waarom een motivatiebrief?

Waarom is een motivatiebrief nodig? Je kunt toch ook gewoon op gesprek komen en ter plekke alles uitleggen? Sollicitatiegesprekken nemen behoorlijk wat tijd in beslag. De motivatiebrief dient dus, samen met je cv en portfolio, als eerste indruk. Als de werkgever er een goed gevoel bij heeft, dan mag je op gesprek komen.

Verder laat een motivatiebrief ook zien of jij goed kunt schrijven of niet. Dat lijkt misschien wat minder belangrijk als je op een vacature solliciteert die niet gericht is op communicatie of schrijven, maar toch laat het zien of je secuur kan werken en dingen goed uit kan leggen. En dat zijn vaardigheden die bij elke baan handig zijn!

Daarnaast kun je je in een motivatiebrief beter uiten dan in een cv. In een cv staan voornamelijk feiten. In je motivatiebrief vertel je een verhaal. Je vertelt waarom jij voor de job gemaakt bent en dat je ook enthousiast bent om aan de slag te gaan. Een overtuigende motivatiebrief, specifiek opgesteld voor de gelegenheid, getuigt van de inspanning die je hebt geleverd om het bedrijf grondig te onderzoeken en de behoeften en vereisten van de werkgever te begrijpen. Dit is jouw kans om je enthousiasme voor de functie te tonen en de toegevoegde waarde die je kunt bieden te laten zien. Op die manier kun je de werkgever ook enthousiasmeren en blijft jouw motivatiebrief in het geheugen hangen.

Maar hoe schrijf je zo’n brief nou?

De do’s:

1. Schrijf je brief toegespitst op het specifieke bedrijf

Als je een algemene motivatiebrief schrijft, zal je brief waarschijnlijk heel eentonig worden. “Ik ben het eens met jullie kernwaarden”. Klinkt mooi, maar dat kun je in elke brief zetten. Benoem daarom dus specifieke aspecten van het bedrijf die je aanspreken, die bij je passen, of waar je ook naar streeft. Benoem ook hoe dit in je werkzaamheden terugkomt.

2. Geef duidelijk aan waarom jij geschikt bent voor de job

Dit kan, zoals hierboven ook al genoemd is, door de kernwaarden te noemen, maar je kunt ook aangeven waar je al ervaring in hebt en hoe dat aansluit bij het bedrijf. Heb je bijvoorbeeld met dezelfde technology stack gewerkt of aan een soortgelijk project gewerkt? Benoem het! Verwijs naar je portfolio, als je deze hebt. Het mooiste is natuurlijk als jij iets kunt bieden of kunt ‘meenemen’ wat het bedrijf nog niet heeft. Ben jij bijvoorbeeld een kei in data-analyses of een andere skill waar het bedrijf profijt van heeft? Benoem dat dan zeker in jouw motivatiebrief.

3. Laat het controleren door iemand

Als je je eigen brief al tig keer hebt herlezen, zie je waarschijnlijk kleine spellings- en grammatica foutjes over het hoofd. Laat je brief daarom door iemand controleren die hem nog niet eerder gelezen heeft. Diegene kan de brief controleren op fouten, maar kan ook feedback geven of de brief professioneel en duidelijk genoeg is. Tip: Heb je vrienden in de industrie? Laat die dan de brief lezen! Zij kunnen het meest gericht advies geven.

De don’ts

1. Maak hem niet te lang

Zoals in de blog over het schrijven van een cv al is genoemd, hebben werkgevers en recruiters maar een beperkt tijdsbestek om sollicitaties door te nemen. Maak je motivatiebrief daarom niet te lang. Schrijf geen ellenlange verhalen en gedichten (tenzij je solliciteert op een rol als dichter). Stick to the point en houd je motivatiebrief max 1 A4.

2. Liegen/opscheppen

Dit is de grootste fout die je kunt maken. Je mag best je prestaties uitlichten, het is immers de bedoeling dat je jezelf verkoopt! Maar ga niet overdrijven of zelfs liegen. Als iemand er dan achter komt, kun je die nieuwe baan wel vergeten. En zelfs als ze er niet achter komen en je krijgt de baan, de werkgever verwacht dan wel dat je kunt presteren op het niveau dat je ze hebt voorgeschoteld. Lukt dat niet, dan zal dat alleen maar tot vraagtekens en teleurstelling leiden bij je werkgever.

3. Niet je cv opdreunen

De werkgever heeft je cv al gelezen, het is zonde van zijn tijd om dat in je motivatiebrief allemaal opnieuw te lezen. Noem alleen informatie van je cv in je motivatiebrief als het van belang is. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een project waar je aan gewerkt hebt of een vaardigheid die je verder wilt uitleggen. Dit voegt daadwerkelijk wat toe aan je motivatiebrief, je hoeft dus niet nog eens te vertellen wat je gestudeerd hebt.

Op deze manier kun jij je motivatiebrief naar een hoger niveau tillen. Nu dat je een cv en een motivatiebrief hebt geschreven is het tijd voor het laatste onderdeel voordat je je sollicitatie de deur uit stuurt: je portfolio opstellen!

Jeanine

Jeanine

Jeanine is visual designer, editor en programmeerenthousiast met een passie voor front-end technologie.