De do’s
1. Houdt het kort maar krachtig
Wanneer iemand jouw cv bekijkt, moet in 1 een oogopslag duidelijk zijn wie je bent, wat je doet en waarom je geschikt bent voor de functie waar je op solliciteert. Je bent misschien geneigd om heel veel over jezelf te vertellen, maar als dat ervoor zorgt dat je cv 3 pagina’s is, loop je het risico dat de ander overweldigd of verveeld raakt, en dan eindig je ergens in een laatje. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je cv kort te houden, maar wel krachtig! En dit doe je door alleen relevante ervaringen te benoemen. Voor persoonlijke toelichting en een ietwat uitgebreider verhaal is je motivatiebrief ideaal. In je motivatiebrief kun je wat meer toelichten en (kort) vertellen over je ervaring .
2. Noem alleen relevante ervaring
Het is niet belangrijk voor je toekomstige werkgever om te weten dat je vakkenvuller bij de appie bent geweest. Maar, als je tijdens je studie als tech support hebt gewerkt en je solliciteert op een IT-gerelateerde functie, dan kan deze ervaring wel van pas komen! Dit geldt trouwens ook voor opleidingen en certificaten. Noem alleen datgene op wat relevant is voor de functie waar je op solliciteert. Dit geeft snel weer dat je geschikt bent voor de baan en maakt je cv een stuk korter! Je kunt voor het complete overzicht altijd een linkje naar je LinkedInprofiel opnemen in je cv.
3. Verstuur je cv als een PDF
Wanneer je je cv verstuurt, wil je dat deze natuurlijk goed aankomt. Als je een Word-bestand verstuurt, loop je het risico dat de ander deze niet kan openen omdat diegene geen Word gebruikt, of dat je cv er anders uitziet dan je had gewild. Stuur hem daarom altijd op als PDF. Zo weet je zeker dat je cv goed aankomt en eruitziet zoals je had bedoeld!
De Don’ts
1. Gaten in je cv
Een gat in je cv is een periode waar je geen ervaring hebt opgedaan. Als je bijvoorbeeld in 2021 bent afgestudeerd, maar pas in 2022 bent begonnen met werken, ontstaat er een vraagteken bij de werkgever. Geheid dat hiernaar gevraagd wordt. Dit hoeft echter niet erg te zijn! De truc is om dit een positieve lading te geven. Ben je wezen backpacken door Europa? Dan ben je vast verantwoordelijker en onafhankelijker geworden. Wanneer het gerelateerd is aan je fysieke of mentale gezondheid hoef je niet in details te treden. Hier mogen ze namelijk ook niet naar vragen. Geef wel duidelijk aan dat je dit hebt aangepakt en nu weer klaar bent om te gaan werken.
2. Skillsmatrix
Een skillsmatrix is een visuele representatie van jouw kerncompetenties en vaardigheden. In een oogopslag ziet het er overzichtelijk en professioneel uit, maar als je hem niet goed toelicht kan het juist tegen je werken. Wat betekent het dat de balk halfvol is? Wat houdt “gemiddeld” in? Wat is het referentiepunt? Wees daarom specifiek. Wat heb je precies onder de knie? Licht dit toe door bijvoorbeeld projecten te benoemen waarin je bepaalde vaardigheden hebt ontwikkeld.
3. Onprofessioneel e-mailadres
Markiscool123@live.nl was misschien een leuk e-mailadres toen je 15 was, maar wanneer je aan het werk gaat, verwachten werkgevers dat je een professioneel e-mailadres gebruikt. Noem je voor- en achternaam in je e-mailadres, zoals markdejong@gmail.com. Is jouw naam niet meer beschikbaar? Dan kun je nog andere variaties proberen, zoals m.dejong@gmail.com, mark.dejong@gmail.com, dejongmark@gmail.com of dejong.mark@gmail.com.
Wat betreft domeinnamen bestaan hier ongeschreven conventies voor. Sommige domeinnamen worden als meer professioneel gezien dan anderen. @gmail.com oogt bijvoorbeeld professioneler dan @hotmail.com of @live.nl. Vermijd ook domeinnamen die verwijzen naar een bepaalde service, zoals @kpn of @ziggo.
Bonus: bepaalde persoonlijke informatie
Het is geen geheim dat mensen een oordeel of mening over je vormen voordat ze je ook nog maar gesproken hebben. Bepaalde persoonlijke informatie kan dit in de hand werken, wat helaas de kans op discriminatie kan vergroten. Denk hierbij aan een foto van jezelf, je burgerlijke status en je leeftijd. Wat je wel en niet op je cv zet, is afhankelijk van de functie waar je op solliciteert en de sector waar je in wil werken. Hier is dus geen vaste regel voor. Het enige dat je kunt doen is het in je achterhoofd houden en solliciteren bij bedrijven die diversiteit en inclusie waarderen en meer kijken naar je vaardigheden en ervaring dan naar bijzaken.
Het schrijven van een goed cv is een skill in zichzelf en verschillende industrieën hebben ook verschillende standaarden en voorkeuren. Desalniettemin kunnen deze tips je kansen vergroten dat jij die baan te pakken krijgt! Maar dit is nog niet alles, voordat je je sollicitatie kunt opsturen is het ook van belang dat je een motivatiebrief en een portfolio maakt. Benieuwd wat je daar voor moet doen? Lees dan onze andere blogs!