Upgrade jouw portfolio met deze 3 do’s en don’ts

08-08-2023

3 minuten

Jeanine

In de wereld van kunst en design is het al standaard en in de wereld van tech zie je het ook steeds meer terug: een portfolio. Hierin laat je zien wat voor werk je al hebt gedaan en waar je al ervaring in hebt opgedaan. Ideaal voor jou om je skills te laten zien en ideaal voor de werkgever om een duidelijk beeld te krijgen van wat je kan. Maar hoe maak je een portfolio? En in wat voor format? In deze blog geven we je 3 do’s en don’ts.

Andere blogs in deze serie:
Hoe schrijf je een cv? 3 do's en don'ts
Een motivatiebrief, hoe schrijf ik die? Hier zijn 3 do's en don'ts

Soorten portfolio’s

Van websites tot PDF’s tot folders met fysieke foto’s; er zijn heel veel verschillende soorten porfolio’s. Elk heeft weer zijn voor- en nadelen en eigen functie. In de modellenwereld kom je vaak fysieke portfolio’s met uitgeprinte foto’s tegen. In de wereld van design zie je die ook, maar websites en PDF’s hebben vaak de voorkeur. Als je graag een baan in de IT wilt is de meest voorkomende vorm een persoonlijke website. En daar zijn de tips van vandaag ook op gericht.

De do’s

1. Laat relevante projecten zien

Elke functie en elke organisatie is weer anders. De een gebruikt PHP en de ander JavaScript. Zorg er dus voor dat de projecten die je in je portfolio laat zien relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert.

Betekent dit dat je alle programmeertalen en frameworks moet kennen die een werkgever opnoemt in een vacature? Niet per sé. Als een werkgever vraagt om iemand met ervaring in het JavaScript framework Vue, maar jij kunt alleen React, dan kun je altijd aangeven (in je portfolio bij je project, maar ook in je motivatiebrief) dat je ervoor openstaat om nieuwe frameworks en programmeertalen te leren. Je React project kan daarbij alsnog een goede toevoeging zijn, want het laat wel zien dat je met frameworks hebt gewerkt.

Naast relevante programmeertalen kun je ook projecten in je portfolio plaatsen die programmeerskills en -concepten laten zien die belangrijk zijn om onder de knie te hebben in de functie waar je op solliciteert. Denk bijvoorbeeld aan data structures en algoritmes, en object oriented programming vs functional programming.

2. Maak je portfolio persoonlijk

Je mag best wat over jezelf vertellen in je portfolio. Het is belangrijk dat de werkgever ook alvast een beetje een idee krijgt over wie jij bent als persoon. Liep je ergens tegenaan tijdens het uitoefenen van een hobby en heb je daar een programmeerproject uit gebouwd? Laat zien! Dat vertelt de werkgever dat je een probleem kunt herkennen en er een oplossing voor kunt bouwen.

3. Gebruik Github

Elke developer heeft een Github-pagina nodig. Het is dé plek voor het beheren van projecten. Het is gebaseerd op het versiebeheersysteem Git (wat trouwens ook essentieel is om te kennen als developer). Hier kun je je eigen projecten beheren, maar ook projecten van anderen bekijken en zelfs bijdragen aan open source projecten. Dit kan ook een sterke toevoeging zijn aan je portfolio.

De don’ts

1. Form over function

Het doel van je portfolio is om je projecten te laten zien en deze (kort) toe te lichten. Werkgevers moeten niet afgeleid worden door het design van de site. Zorg er dus voor dat iemand makkelijk door de website kan navigeren en dat alles duidelijk is. Zoals de eeuwenoude regel klinkt: Keep It Stupid Simple. Het hoeft niet over-the-top mooi te zijn. Spendeer dus ook niet te veel tijd aan het bouwen en designen van je portfolio, tenzij dit relevant is voor de functie waarvoor wilt solliciteren, zoals front-end developer of webdesigner.

2. Schrijf geen ellenlange verhalen

Je hoeft geen autobiografie te schrijven en deze op je portfolio te zetten. Bewaar je (relevante) persoonlijke verhalen voor wanneer je op gesprek mag komen. Introduceer jezelf kort in je portfolio. Vertel bij elk project wat je hebt gemaakt, met wat voor doel, hoe je het hebt gemaakt en wat voor problemen je bent tegengekomen en hoe je deze hebt opgelost.

3. Laat geen cliché projecten zien

Cliché projecten zijn de projecten die je maakt wanneer je een tutorial volgt. Denk bijvoorbeeld aan een to-do app, boter kaas en eieren of een rekenmachine. Ten eerste, het schreeuwt ‘Ik kan een tutorial volgen, maar kan zelf niks bouwen of verzinnen’. Het laat nog niet goed je skills zien. Ten tweede, de meeste clichés zullen waarschijnlijk allemaal in een andere ontwerpstijl en programmeerstijl gebouwd zijn. Er zit dus geen consistentie in. Laat unieke projecten zien die gebaseerd zijn op je interesses of die een probleem oplossen dat je tegenkwam.

De enige uitzondering op deze regel is wanneer je een unieke feature aan zo’n cliché project toevoegt of alle projecten consistent dezelfde ontwerp- en programmeerstijl geeft. Maak het je eigen!

Als je deze tips volgt, zal jouw portfolio geheid een upgrade krijgen! Nu kun je je cv, motivatiebrief en portfolio opsturen. Maar wat is de volgende stap wanneer je wordt uitgenodigd voor een gesprek? Dat lees je in de volgende blog!

Jeanine

Jeanine

Jeanine is visual designer, editor en programmeerenthousiast met een passie voor front-end technologie.