Spannend hé?
Een sollicitatiegesprek is en zal altijd wel (een beetje) spannend blijven. Soms weet je wie je gaat ontmoeten, maar soms ook helemaal niet. Hoe is hun karakter? Wat moet je zeggen? Don’t worry, in deze blog helpen wij je om deze zenuwen beter onder controle te krijgen door je sollicitatiegesprek goed voor te bereiden.
De do’s
1. Verdiep je in de organisatie
Als je je verdiept in de organisatie kun jij al van tevoren een beeld schetsen van hoe het bedrijf zal zijn. Wat is hun missie en visie? Als het goed is, heb je hier al wat onderzoek naar gedaan toen je je motivatiebrief schreef. Neem dat onderzoek ook mee in je voorbereiding. Degene die je gaat interviewen zal het heel erg waarderen als jij je ingelezen hebt. Het laat toewijding en enthousiasme zien, en dat laat een hele goede indruk achter!
Ook wil je je natuurlijk inlezen zodat je zelf echt zeker bent dat je bij de organisatie past. Bij Young_Coders vinden wij een character fit belangrijk. Een character fit betekent dat zowel de werkgever als de werknemer bij elkaar passen. Qua visie, bedrijfscultuur en ambitie. Als dat zo is, weten wij uit ervaring dat de samenwerking optimaal zal verlopen en zich kan ontwikkelen in een langdurige relatie.
2. Practice makes perfect
Net zoals je je presentatie oefende op de middelbare school, kun jij ook je sollicitatiegesprek oefenen! Moet ik hiervoor dan uren in de spiegel tegen mezelf praten?
Nee, gelukkig niet, maar het helpt wel om alvast antwoorden op vragen en je eigen verhaal hardop te vertellen. Soms klinkt iets goed in je hoofd, maar komt het heel anders over wanneer je het uitspreekt. Voorkom daarom blunders en fouten door te oefenen! Doe dit desnoods met een vriend.
3. Schakel hulp in
Ken je mensen die in dezelfde industrie, branche of zelfs in dezelfde organisatie werken? Schakel dan hun hulp in! Hoe is de bedrijfscultuur? Wat voor soort vragen worden er gesteld tijdens de sollicitatiegesprekken? Welke kennis of vaardigheden vinden ze het belangrijkste om van je te horen? Met deze insider informatie ben jij al helemaal goed voorbereid. Je kunt deze hulp ook al eerder inzetten, wanneer je bijvoorbeeld je cv of portfolio aan het opstellen bent.
De don’ts
1. Je negatief uiten over je voorgaande werkgever(s)
Natuurlijk mag je vertellen waarom je op zoek bent naar een nieuwe baan, maar probeer dat altijd op een nette manier uit te leggen en wees netjes als je over je vorige werkgever praat. Deze negatieve uitlating kan erg onprofessioneel overkomen bij de werkgever waarbij je solliciteert. Een negatieve en klagende houding kan de organisatie het gevoel geven dat je dat ook over zijn organisatie zal doen. Hou die negativiteit dus maar thuis en probeer met een positieve stemming het gesprek aan te gaan.
2. Dress to impress
Moet ik dus in een pak naar het sollicitatiegesprek? Dit ligt een beetje aan het bedrijf waar je voor solliciteert, maar het is vaak geen verplichting. Maar dat betekent ook niet dat jij zomaar in je favoriete joggingspak naar jouw sollicitatiegesprek kunt gaan. In je onderzoek naar de organisatie heb je vast al wel een beetje een indruk kunnen krijgen van de dresscode. De meeste organisaties hebben wel een casual cultuur waarbij een spijkerbroek en een nette trui of shirt prima is, maar doe hier onderzoek naar zodat jouw outfit bij het bedrijf past.
3. Geen vragen hebben voor de werkgever
De werkgever wil graag weten wie jij bent, maar je voert het gesprek ook om erachter te komen wie zij zijn! Het gesprek gaat 2 kanten op. Wees daarom niet bang om zelf ook vragen te stellen. Sterker nog, grote kans dat de werkgever je zelf vraagt of je nog vragen hebt. Goeie vragen die je zou kunnen stellen, zijn:
“Hoe ziet een typische dag hier eruit?”
“Welke verbeteringen wilt u dat de nieuwe medewerker in de functie brengt?”
“Wat wordt er van mij verwacht in de eerste 3 maanden dat ik hier kom werken?”
“Hoe wordt er omgegaan met onverwachte problemen en gebeurtenissen?”
Hiermee laat je oprechte interesse zien en zorgvuldig te werk gaat.
Extra tip: “Weet ik niet” is ook prima
Weet je het antwoord niet op een vraag? Dat is niet altijd erg! Het ligt er natuurlijk wel een beetje aan op wat voor vraag je geen antwoord hebt. Als de werkgever vraagt “Wat vind je leuk aan ons bedrijf/dit werk?”, en je antwoordt met “weet ik niet”, kom je ontzettend ongeïnteresseerd en lui over. Je kunt je echter ook niet op álles voorbereiden. Je kunt dat doen tot je een ons weegt, maar het komt altijd wel voor dat je een vraag voorgeschoteld krijgt waar je geen antwoord op hebt.
Wat je dan absoluut NIET moet doen, is zomaar iets verzinnen. Als de interviewer dit doorheeft, maakt dat een hele slechte indruk. Wat je WEL kan doen, is aangeven dat je geen goed antwoord hebt. Dit geeft aan dat je ego niet al te veel in de weg zit wanneer je iets niet weet. Maar laat het daar niet bij. Stel vragen ter verduidelijking. Hiermee laat je zien dat je oprecht geïnteresseerd bent en ook echt wil begrijpen. En ook dat je tot de kern kan komen.
Met deze do’s en don’ts is er weinig wat nog mis kan gaan tijdens je sollicitatiegesprek. Word je aangenomen? Super! Dan is het tijd voor een nieuw avontuur bij je nieuwe werkgever. Mocht je toch niet aangenomen worden, vat de afwijzing dan niet persoonlijk op! Zie het als oefening en een kans om nog beter te worden in het hele sollicitatieproces.